Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Rendes kapitalista

"Néhány hét távlatából már látszik: a dinnyék földhöz vagdosása a multiáruház előtt az egyik legfontosabb gazdasági és politikai esemény volt idén."
Néhány hét távlatából már látszik: a dinnyék földhöz vagdosása a multiáruház előtt az egyik legfontosabb gazdasági és politikai esemény volt idén. Csak a termelők akcióztak, de ha nem sajnálta volna a finom gyümölcsöt, szívesen odaállt volna melléjük a boltjának jövőjéért aggódó kiskereskedő, a várost mint élhető teret féltő építész és a legtöbb politikus is – párthovatartozástól függetlenül. Az a kollektív harag annak az üzleti szemléletnek is szólt, amely a legtöbb multinacionális áruházláncra jellemző. Ezek az üzletek akkor jelennek meg, amikor úgy érzik, eljött az ő idejük, egy perccel sem hamarabb vagy később.

Megveszik a viszonylag olcsó városszéli portát, lehető legegyszerűbb épületük gyorsan készül el, mintha egy konténert ejtettek volna le helikopterről. Azonnal elkezdenek nyomulni, de mindvégig idegenek maradnak. A vásárlót akciókra szoktatják, a termelőt viszont polcpénzre, és arra kényszerítik, hogy amikor nincs saját fokhagymája, paradicsoma, kínait, marokkóit vegyen, és azt tegye a nemzetiszínű zacskóba – különben elveszíti a beszállítói státust. Ha valami gond van, és jön az újságíró, nem talál senkit, aki helyben nyilatkozna. Majd a központi sajtóreferens küld valami választ e-mailben, ha küld.

Ehhez a mentalitáshoz viszonyítva érdekes néhány újabban megjelent cég alkalmazkodása. Így az Aldié, amelyik egészségmegőrző programot támogat Vásárhelyen, vagy az Árkádé, amely 800 munkahelyet teremtene szívesen, már 2005 őszén elkezdte keresni a helyet Szegeden, de még idén sem tudja elindítani az építkezést a kiszemelt helyen.

Mégsem mondott búcsút, mint az Apollo Tiers gumigyár Gyöngyösnek. Kivár. Belvárosi, műemlékileg védett épületet vesz és alakít át, megadja a módját egy tervbemutató rendezvénynek is, koncertet hoz, csapatot szponzorál. Az adminisztrációs akadályokat természetesnek veszi. Már áprilisban szerette volna megvenni a megyétől a Boross József utcai házat, de amikor a képviselők hozzáláttak, hogy alaposan átbeszéljék a témát, első körben odáig jutottak, hogy egy baloldali képviselő Komócsin Mihályéhoz hasonlította a fideszes elnök asszony vezetési stílusát... Dönteni nem sikerült, második nekifutásra sem, csak most, augusztus 14-én, zárt ülésen. A tegnapi aláíráson az igazgató derűsen mosolyogva köszönte meg, hogy az üzletet megköthették.

Tíz éve a makói városházán egy fórumon azzal vigasztalta a dél-alföldieket a székesfehérvári polgármester, hogy a spekulánsok, a „cirkusz" után egyszer majd ideér hozzánk a rendes kapitalista is. Mi, jelenlévők akkor nem értettük, mi a különbség. Most meg már azt is látjuk, nincs mit tenni: erre a folyamatra mégsem hat úgy a politika vagy a sztrádaépítés, ahogy képzeltük. Legföljebb sajnálhatjuk, hogy egy rendes nagyáruház-építő jött – pedig nekünk igazság szerint inkább már egy rendes autógyártó járna.

Olvasóink írták

 • 2. kismalacka 2008. augusztus 17. 09:51
  „nagyon nem értek egyet! minden évben drága a magyar termék, szerencsére, a multik megakakdályozzák, hogy sokan ne tudják megvenni az élelmiszert; még a kádádrimidőkben, szerensére egyik húsvétkor lehetett már paradicsomot kapni4 ez nyugaton természetes volt, akkor azt kapták gyerekeim húsvétra; igenis jogom van hozzá, hogy eégsz évben találhassak szőlőt, retket, banánt, ne kelljen csúszópénzt fizetni; majd ha a tarmelők rájönnek, hogy nem kellett volna szétverni a zsövetkezeteket, akkor jobb pozicióból tudnak tárgyalni a multikkal, úgy, hogy megérje nekik is termelni, a vásárló is elfogadható áron juthasson hozzá az élelmiszerhez, és a multik magyar alkalmazottai is meg legyenek fizetve; még mindig jobban meg vannak fizetve a multiknál dolgozuók, mint a magyar vállalkozásoknál! nem sajnáltam a dinnyéseket, nem kívánom vissza a kádári időket,. amikor egy fagy esetén bejelentették, teljesítették tervüket, onnantól kezdve csak pihentek; lehet aszály, lehet fagy, de, ha az évszaknak megfelelő az időjárás, mindig találnak hivatkozást a gazdák, hogy miért akarják olyan drágán adni termékeiket<; csak szerencsére a multik akkor behozzák máshonnan!”
 • 1. SP 2008. augusztus 17. 08:52
  „Tisztelt Újságíró!
  Te hol vásárolsz és mit nézel meg először az árún.
  Minden árfelverést a fogyasztó fizet meg +Áfa.
  A termelő és a fogyasztó közti láncot kellene rövidíteni, mert minden láncszemet profit és Áfa terhelt.
  A proli vásárló reálbére így csökken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas, a kivétel

"A ma dobókörbe lépő atlétának, Fazekas Róbertnek nem tudok szurkolni. Ez persze őt nyilván nem… Tovább olvasom