Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Rendőr a szomszéd

"A jellegzetes „ugye tudja?" kérdéssel mosolygott rám egy jóképű egyenruhás."
Esetünkben szakmai kényszer, hogy igyekszünk együttműködni – rendőrök és újságírók. Rendőrségi megerősítés nélkül hírek maradnának ki az újságból és viszont, fórum nélkül hogyan közölné a rendőrség a lakosokkal, hogy ne engedjék be a lakásukba az idegeneket (és ne fogadjanak el tőlük édességet), hajtsanak óvatosan a latyakos utakon, diszkó után üljenek inkább taxiba, és a többit? A bűnmegelőzési intelmeknél persze jobban szeretik az elkövetett bűn részleteinek taglalását a lapok, ez a természetük – de nem mindegy, hogyan teszik. Ha az alapfogalmakkal sincs tisztában valaki, ne menjen sajtómunkásnak.
De rendőrnek se, ha távol áll tőle a minimális beleérzőképesség is.

Mintha tényleg jobban megnéznék mostanában az alkalmasságot a rendőriskolában, ahova, mint mai cikkünkben olvasható, majdnem ötszörös a túljelentkezés. Ne firtassuk most, mi visz ennyi fiatalt a rendőriskolába, mondjuk, hogy az élet. Inkább elmondom, hogy a minap, amikor a vészfékezéskor minden cuccom leborult az ülésről, miért nem szidtam a felmenőit az előttem befékezőnek. Járőrkocsi volt. Meg nem engedett 60-nal zúgtam a néptelen esti harmadik körúton, el is ábrándoztam éhségemben a várható vacsoráról, hirtelen azt láttam, hogy előznek, a következő pillanatban pedig előttem fékeznek. Beletelt néhány másodpercbe, mire fölfogtam, a közlekedés rendjének éber őrei így késztetnek lassúbb, szabályos 50-es tempóra. Rendesek voltak. De akkor se lehetett egy szavam se, amikor a jellegzetes „ugye tudja?" kérdéssel mosolygott rám egy jóképű egyenruhás, persze hogy tudtam, a szegedi Kossuth sugárútnak ezen a szakaszán a villamosépítkezés miatt nem mehettem volna. Kissé begurultam viszont, amikor a magát radikálisnak nevező politikai szervezet tüntetett a főtéren, nekem meg a tudósítás helyett a feljelentést kellett aláírnom, merthogy nem voltam bekötve.

Tény, ami tény. Egy szemfüles radikális úgy röhögött a felvevőgépe mögött, majd megszakadt, míg rögzítette indulatos párbeszédünket a tüntetés miatt a térre vezényelt rendőrrel.

Vagyis: szerintem is jófelé változik a 33 éves átlagéletkorú megyei testület – ahogyan kollégám írja. Bár nekem az idősödőkkel sincs bajom, végtére egykori szegedi vezetőjük a panelszomszédom volt.

Olvasóink írták

 • 4. macs 2010. február 14. 21:22
  „"Kissé begurultam viszont, amikor a magát radikálisnak nevező politikai szervezet tüntetett a főtéren, nekem meg a tudósítás helyett a feljelentést kellett aláírnom, merthogy nem voltam bekötve."

  Kár volt begurulni, áthágta a szabályokat, viselje a következményeket.”
 • 3. fazer 2010. február 14. 10:41
  „"Kissé begurultam viszont, amikor a magát radikálisnak nevező politikai szervezet tüntetett a főtéren, nekem meg a tudósítás helyett a feljelentést kellett aláírnom, merthogy nem voltam bekötve."

  Drága asszonyom! Fogadja együttérzésemet! Tán nem az történt, hogy a szerv nem ismerte fel a helyi neoliberális bulvárlap egyik prominens munkatársát? Skandalum! Ja kérem, a rend éber őrei néha azzal is foglalkoznak, ami a dolguk, nem kell nekik mindennap gárdistatemetésen gyászolókat zaklatni.
  Amúgy, ami a radikális tüntetéseket illeti, nem marad le semmiről, ha netán nem tud a helyszínen lenni (déj? vu: színikritika anno) és az olvasója sem lesz szegényebb egy objektív tudósítással, hiszen az objektivitás öntől olyan messze áll, mint Fekete Pákó a Kazinczy-díjtól, vagy flexsnake a kereszténységtől.
  Úgyhogy ne eméssze magát, ha netán a jövőben is előfordul, hogy csak másoktól hallott félinfók alapján kell összetákolnia egy tudósítást, jegyzetet - már megszokta és megszerette ezt a fajta konzumújságírást az önök olvasótábora, melynek nagy része (hitelesség híján) egyébként is csak tv-műsorújságként vásárolja meg az önök lapját.
  Tisztelettel:
  Egy szemfüles radikális”
 • 2. flexsnake 2010. február 13. 15:25
  „Én pont ilyen rosszakat olvastam csak tőle. :D”
 • 1. Agyalapi 2010. február 13. 13:52
  „Jó, DM-színvonalú cikk.
  Mellesleg olvastam már jobbat is a szerzőtől.
  A régi DM-ben, amelynek nem ő volt főszerkesztő-helyettese.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy százéves monológja

"Másfajta nyelven beszélünk. Másfajta tények között kell összefüggéseket találnunk." Tovább olvasom