Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Rendőr és királylány

JEGYZET - "Véleményünk előítéletekből, az pedig tudatlanságból, tájékozatlanságból táplálkozik."
Mikor kolléganőm említette a Vásárhelyen is működő ovizsaruprogramot, Arnold Schwarzenegger és a Kindergarten Cop, vagyis az Ovizsaru című film ugrott be. A mozi egyik legaranyosabb jelenetében az aranyhajú csöppség közli: „Én nem vagyok rendőr, hanem királylány".

Az ovizsaruprojekt sem rendőröket akar nevelni. A Fejér megyében kitalált két figura, Rosszcsont Ricsi és Rendőr Robi a kistérség 13 óvodájának 1200 nagycsoportosát oktatja – játékosan, mesével. Közlekedési táblákra, alapszituációkra: ne állj szóba idegennel (Piroska és a farkas), ne fogadj el ismeretlentől semmit (Hófehérke és a hét törpe). Ezzel erősítve a családot, mert ezeket és még más intelmeket a szülők és nagyszülők is „unásig" ismétlik. Volt olyan 6 éves kislány – évtizedekkel ezelőtti példa Miskolcról –, aki annyira szót fogadott édesanyjának (senkit se engedj be!), hogy a kulcsát otthon felejtő édesapja 3 órán keresztül dekkolhatott a bejárati ajtó előtt.

Sokat szidjuk a „fakabátokat", legtöbbször úgy, hogy nem ismerjük munkájukat és azt, adott helyzetben milyen intézkedéshez van hatáskörük. Véleményünk előítéletekből, az pedig tudatlanságból, tájékozatlanságból táplálkozik. De ismételgetjük – mélyítve a szakadékot a rend őrei és a társadalom többi tagja között. Talán emiatt is, Vásárhelyen bevezették a Válaszutak – Válassz utat! projekt másik pillérét: diákzsarukat képeznek, decembertől áprilisig 26, 13–21 éves fiatalt. Szintén nem azért, hogy rendőrök legyenek. A foglalkozásokon reális képet alkotva ismerkedhetnek meg a szervezet munkájával, és azt is megtanulják, mit tehet egy közösség az iskolai erőszak ellen. Tudásukat átadják diáktársaiknak is.

Ha a törvényeket tisztelő, betartó generáció nő fel – már nyertünk. Az már csak ráadás lehet, ha a királylányok is szeretnének rendőrök lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőd falun

"Mégis boldogultak, fejlődtek, eltérő mértékben, a polgármester és a testület tehetségétől függően." Tovább olvasom