Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Rendőr leszel vagy katona?

"Persze biztosan találni olyan fiatalokat, mint a Tűzvonalban című sorozat főszereplői."
Ha munkanélküliségről, kilátástalan álláskeresésről esik szó, hódmezővásárhelyiek és szentesiek között a laktanya közelsége miatt szinte mindig adódik a kérdés: miért nem mész el katonának? Megélhetés, pluszjuttatások, munkaruha, és még csak meg sem kell feszülni. Nagyjából ez a kép él azokban, akik eddig csupán hallottak arról, mit jelent a honvédségnél dolgozni. Persze aztán kiderül, hogy sokan már az első rostán kiesnek, mások a kiképzés közben morzsolódnak le – fizikailag és/vagy pszichikailag alkalmatlannak bizonyulnak.

Biztosan sok fiatalt motiválnak az előnyök akkor is, amikor rendőrnek jelentkezik. Nem kell állásinterjúkra, átképzésekre járnia, a papírral együtt a munkahely is az övé. Arról nem is beszélve, hogy a fegyveres szervek hivatásos dolgozói jóval korábban nyugdíjba mehetnek az átlagnál – egy részük huszonöt év szolgálat után szögre akaszthatja az egyenruhát.

Persze biztosan találni olyan fiatalokat, mint a Tűzvonalban című sorozat főszereplői. Tele tervekkel, lelkesedéssel, tenni akarással. Ők nem bánják, ha plusz műszakot kell vállalni, ha minden éjszakát a kissé lepukkant őrsön és az utcán kell tölteni. A biciklitolvajt éppen olyan lelkiismeretesen üldözik, mint a fegyveres rablót, és attól boldogok, ha kapnak egy új, működőképes járőrkocsit. Ja, és eszükbe sem jut a fizetésre panaszkodni.

De ők, az igazán elhivatottak lehetnek kevesebben. Mi sem sugallja ezt jobban, mint hogy a gazdaság mostani mélypontján ennyire megugrik a rendőrtiszti szakközépbe jelentkezők száma. És egyre többen lesznek azok, akiket csak a fizetés és a különböző kedvezmények vonzanak. Mindez azért nincs jól, mert a honvédség és a rendőrség így a nyugalom és biztonság garanciája helyett szép lassan megélhetési lehetőséggé, menekülési útvonallá silányul.

Olvasóink írták

 • 3. NTK 2010. január 29. 08:23
  „Több pontatlanság is van a cikkben:
  [...]hogy a fegyveres szervek hivatásos dolgozói jóval korábban nyugdíjba mehetnek az átlagnál - egy részük huszonöt év szolgálat után szögre akaszthatja az egyenruhát.[...]
  A most és az utóbbi tizenhárom évben állományba kerülőknél ez már nem lehet szempont. Akik ´96 után szereltek fel, azoknak huszonöt évet ténylegesen kell lehúznia. Az új jogszabályok szerint bizony már 57 éves korig kell dolgozniuk a rendvédelmiseknek, még akkor is ha már megvan nekik a huszonöt év.

  [...]Mi sem sugallja ezt jobban, mint hogy a gazdaság mostani mélypontján ennyire megugrik a rendőrtiszti szakközépbe jelentkezők száma.[...]
  Ilyen, hogy rendőrtiszti szakközép, nincs. Van rendőr szakközépiskola, meg rendőrtiszti főiskola.”
 • 2. LendvaiCenzor 2010. január 28. 23:15
  „Valóban nagy lehet a baj országunkban, ha a közrendőri fizetés már biztos egzisztenciának számít... Persze lesz egy másik, kevesebbeket érintő szegmense is ennek. Minthogy jogásszal lassanként Tiszát lehet rekeszteni, s az álláslehetőségek számukra is végesek, népszerűsödni fognak a jogász végzettségű rendőri állások is. Ott viszont tényleg van szép karrier lehetőség, ráadásul érdekes is.”
 • 1. connery 2010. január 28. 10:24
  „Ez már most is megélhetési katonaság meg rendőrség.

  Ide nem a megélhetésből kellene jönni, hanem hivatásból, de abból viszont nem lehet megélni.
  Ezt a kormányok folyamatosan tönkre tették és újra építése nagyon hosszú és keserves évekbe
  fog kerülni.
  A politika azt híszi, hogy a katonaság és a rendőrség az ő kiszolgálására van, pedig az nem igaz.
  Az esküjüket is az alkotmányra és a Köztársaságra tették, nem a politikára.

  A Tűzvonalban című filmsorozat pedig a rendőrség szégyene, nem a propagandája.
  Szórakoztató filmnek meg nem mondanám, mert amikor láttam mindig feldühített az a tudatlanság,
  ahogyan a rendőröket beállítják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtőérték

"Egy évtizede fizetünk a földgázért fűtőérték alapján, miközben az óránk más mértékegységet mutat." Tovább olvasom