Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Rendőrválság

"Egy percig sem lehetett kétséges, hogy a rendőrségen belüli törvénytisztelet és hivatásérzés megerősítése érdekében új rendőri vezetőkre és szigorúbb belső ellenőrzésre lesz szükség. A hét végi leváltások azonban önmagukban semmit nem jelentenek, csak annyit, hogy a politika saját természete szerint reagált a fejleményekre."
Amikor Sólyom László köztársasági elnök egy beszédében kimondta, hogy Magyarországon morális válság van, elemzések egész sora fogadta fanyalogva ezt a kijelentést. Fő érvük az volt, hogy mi értelme morális válságot emlegetni, amikor a demokratikus intézményeket nem erkölcsi elvek irányítják, hanem saját szervezetük szabályai. Milyen hát az a morális válság?

Ilyen, amilyet a rendőrség jelenleg él át. Az, hogy egy héten belül több bűncselekményre is fény derül, amelyeknek rendőri gyanúsítottjai vannak, ha csak a szervezet szabályait nézzük, értelmezhető lenne egyedi esetek sorozatának. A véres túszdráma helyszínén pénzt lopó rendőrtiszt, a zsebre dolgozó rendőrök, vagy a szolgálat közben nemi erőszak elkövetésével gyanúsított rendőrök esete azonban olyan belső válságra enged következtetni, ami túlmutat a szabályok egyszerű megsértésén. Ezek az esetek már maguk is megdöbbentők, hiszen közszolgálatot teljesítő emberek követték el őket, akiknek éppen az lenne a hivatásuk, hogy az ilyen tettektől védjenek.

Az pedig, hogy kamerával figyelt helyeken milyen biztonságban érezték magukat ezek a rendőrök, megkerülhetetlenül felébreszti a gyanút, hogy a rendőrségen belül máskor is előfordulhatnak hasonló bűncselekmények, amelyek nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé. Nincs értékelhető felmérés erről, de így talán még rosszabb: a rendőrség, pontosan úgy, ahogyan korábban a politikai vezetés, elveszítheti a társadalom bizalmát, és azt a tekintélyt, amelyre a bűnüldözéshez szüksége van. Mérhetetlen, hogy a bűnözői szintre süllyedt rendőrök mekkora kárt okoznak a testület becsületes és elhivatott tagjainak.

Egy percig sem lehetett kétséges, hogy a rendőrségen belüli törvénytisztelet és hivatásérzés megerősítése érdekében új rendőri vezetőkre és szigorúbb belső ellenőrzésre lesz szükség. A hét végi leváltások azonban önmagukban semmit nem jelentenek, csak annyit, hogy a politika saját természete szerint reagált a fejleményekre. Az igazi változásra a politika nem lehet hatással, hiszen maga is a rendőrségnél súlyosabb közbizalmi válságban szenved. Senki sem tudja, milyen mélyre húzódik a testületen belül ez a morális válság, de valószínű, hogy a szervezetnek minden korábbinál jobban szüksége lesz a megingathatatlanul törvénytisztelő rendőrökre, akiknek van erejük a belső szigor fenntartására. Ők állíthatják helyre a megtépázott tekintélyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natasa

"Kerülhetne akár a sportoldalra is ez az írás. De Janics Natasa számunkra többet jelent egyszerű… Tovább olvasom