Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Rendszer-változtatás

"Vagy tíz éve mulasztásos rendszerváltoztatás-sértést követ el az ország. Most értem meg igazán Antall Józsefet, miért korrigálta annak idején oly indulatosan a rendszerváltás kifejezést rendszerváltoztatásra. Igaza volt, gatyát lehet váltani egy mozdulattal, de rendszert nem, az egy igen keserves és hosszantartó folyamat. Na de mekkora?"
Vagy tíz éve mulasztásos rendszerváltoztatás-sértést követ el az ország. Most értem meg igazán Antall Józsefet, miért korrigálta annak idején oly indulatosan a rendszerváltás kifejezést rendszerváltoztatásra. Igaza volt, gatyát lehet váltani egy mozdulattal, de rendszert nem, az egy igen keserves és hosszantartó folyamat. Na de mekkora? A néhai miniszterelnök mindenesetre le antikasszandrázta volna azt, aki azt jósolja neki, hogy az utána következő kormányok három cikluson át sorra elszabotálják az államháztartás, a közigazgatás és a nagy elosztórendszerek (egészségügy, társadalombiztosítás, oktatás, nyugdíjrendszer stb.) reformját.

Az első szabad választások után első nekifutásra sikerült kialakítani a demokrácia alapintézményeit, már el is felejtettük, hogy volt ilyen, annyira természetes. Sokkal több megrázkódtatással, vérrel, könnyel és mocsokkal járt a piacgazdaságra való átállás, a magánosítás. Rommá omlott a nagyipar, komplett ágazatok sorvadtak el, százezrek kerültek az utcára. Aztán a kabát lassan újra gombolódott, a régi frazeológiát kifordítva, leraktuk a kapitalizmus alapjait. Ráment egy jó évtizedünk, de a szerkezetváltás megtörtént, a piacgazdaság működik. A gazdaság szereplőinek nincs is köze a súlyos egyensúlyi problémákhoz, legföljebb maguk is elszenvedői a megszorításoknak.

Az állami túlköltekezéssel jegyben járva, az átörökített rendszerek hibernálására, fenntartására fordított költségek is elérték a kritikus tömeget. Amihez soha nem mert hozzányúlni egyik kormány sem – naná, hiszen mire a hatalomra került elitek és klientúráik végeztek a fészekrakással, már egyikük sem mert belefogni átfogó reformokba, veszélyeztetve szereplésüket a következő választásokon. (Megjegyzem, ettől még sorra buktak.)

Most viszont kétszeresen is helyzet van. Egyrészt, az államháztartás tragikus helyzete miatt végképp nem finanszírozhatók tovább a pazarló, alacsony hatékonysággal működő, ugyanakkor nagy étvágyú pénzfaló rendszerek; másrészt a jelenlegi kormánykoalíciónak amúgy is kutya kötelessége nekiveselkedni a nagy átfogó reformoknak, hiszen azzal, hogy kétszer nyert zsinórban, nem kell az osztozkodással szöszmötölni, azonnal el lehet kezdeni a munkát.

A három cikluson átívelő halogatás legtorzabb következménye, hogy igen sokan úgy megszokták a régi szisztémákat, hogy el sem tudják képzelni, lehet, sőt muszáj másképp csinálni. Bizarr például, hogy miközben az ingyenes egészségügyi ellátás jelszavával keresztes hadjáratot indítottak a 300 forintos vizitdíj és kórházi napidíj ellen, ugyanazoknak a keresztes lovagoknak egy szavuk sincs arra, hogy védenceik, azaz a betegek sokszor százszor akkora összeget tesznek bele a borítékba, ráadásul feketén. Arról meg fogalmuk sincs, mit fizet ki utánuk a társadalombiztosítás, ugyancsak az ő pénzükből – és akkor még egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb ellátást kapják. Vagy, számolta-e valaki mibe kerül azoknak a diplomagyártó-soroknak a fenntartása, amelyeken rendre olyan „terméket" állítanak elő, amelyre nincs szükség a piacon. A versenyszférában ilyen már rég elképzelhetetlen. Mint ahogy az is, hogy ne mérnék folyamatosan a teljesítményt, a hatékonyságot, az eredményességet, a keresletet, és ne ahhoz igazítanák a létszámot és a lehetőségeket.

A rendszerváltoztatás tehát folytatódik. A mulasztásért nagy árat fizetünk, a számlát mint mindig, most is mi álljuk – pénzben, emberben és megint könnyekben. Meg tudom érteni azokat, akik nem értik: milyen rendszert akarnak itt még megváltoztatni 17 évvel a „rendszerváltás" után?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárcatánc

"A most bejelentett kormányátalakítás hírére minden bizonnyal lesznek néhányan, akik ezt a… Tovább olvasom