Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Rés az áron

JEGZYET – "A háziasszony meg nem érti, hogy miért független ez attól, hogy jó a termés vagy nem."
Az 1983 augusztusában a kecskeméti nagybani piacon 8 forintért megvásárolt őszibarackért pontosan 24 forintot kellett fizetnie a nyaralóknak Zamárdi egyik zöldséges bódéjában. Ezt onnan tudom így forintra, hogy én voltam a zöldséges, és egy-egy fuvar nem csupán az árrés miatt volt szépen jövedelmező, hanem az alacsony költségek okán is. Ez utóbbiban oroszlánrésze volt a 3 sebességes váltóval felszerelt Zsuk platóján időnként elszabadulni készülő, teljesen illegális propán-bután háztartási gázpalacknak, meg a Jugoszláviából „intézett gázkarburátornak". Vagyis a benzinnél jóval olcsóbban jártuk meg Kecskemétet, s a szezonban fordultunk jó néhányszor.

A világ azóta alig változott, most is nyáron érik az őszibarack, ma is kicsit olcsóbb a gázautózás, és háromszoros áron kerülhet a pultra a termelőtől megvásárolt zöldség és gyümölcs. És ez így lesz még egy jó darabig, a laikus háziasszony meg nem érti, hogy miért független ez attól, hogy jó a termés vagy nem.

A szakember sem feltétlenül érti, és arra hivatkozik, hogy a zöldség- és gyümölcsforgalmazásban még mindig túl magas a „szürke gazdaság" aránya. Ez meg ott sántít, hogy a multi polcain levő áru olyan fehér, hogy annál tisztább már nem is lehet, egészen a termelőig végigkövethető az áru útja.

– Ezen hozzák be a külföldi tulajdonú kereskedő multik a rájuk kivetett különadót – hangzik egy nagyon is kézenfekvő magyarázat, ami részben akár még igaz is lehet. Mert ott hozzák be, ahol tudják, spanyol paradicsomon, görög dinnyén, magyar őszibarackon. Továbbá a norvég olajos halon, az olasz boron, a koreai színes tévén és a kínai szívószálon.

A kereskedelemnek már csak ilyen a természete, akkora árrést alkalmaz, amekkorát el tud fogadtatni kétfrontos, termelőkkel és fogyasztókkal vívott harcában.

A kapitalizmusban pedig mindenki próbál nagyobb rést ütni az áron.

Olvasóink írták

  • 3. t680822g 2011. szeptember 06. 10:06
    „Hát nem féltem a termelőt se... Inkább odadobja a jószágoknak a termést, mintsem olcsón adja a piacon. Mikor kimegy a termelő a piacra, előtte tájékozódik, mennyiért adja a kupec viszonteladó, és ő se adja olcsóbban...”
  • 2. kispont 2011. szeptember 06. 08:35
    „Mint termelő ezek után kérhetném,hogy ne bennünket szidjanak ha valami drága,mert a nagy pénzt nem mi tesszük el. Köszönöm.”
  • 1. t680822g 2011. szeptember 06. 08:22
    „Miért, a kenyér ára visszamegy 1/3-ával? Tavaly arra hivatkoztak a pékek, hogy búzaimportra szorul az ország, rossz a a búzatermés, ezért 1/3-ával (100,-Ftal) emelték a kenyér árát. Idén jó volt a búztermés. visszaveszik a kenyér árát vajon 100.- Forintal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre később, egyre kevesebbet

"Mindenki jobbat akar a gyermekének, mint ami neki vagy a szüleinek megadatott." Tovább olvasom