Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Rezgéshullámok

"Tíz évnek kellett eltelnie, hogy a rezgéshullámok végigfussanak a rendszeren, és azokhoz a drasztikus lépésekhez vezessenek, amelyekkel ma mindenkinek szembe kell néznie. Jó, jó, zártak már be iskolákat eddig is, minden négyéves politikai ciklus egyszer-egyszer rászánta magát egy-egy durvább lépésre."
Tudni lehetett, hogy egyszer csak összeomlik a rendszer. Látszott, hogy minden évben kevesebb gyerek iratkozik be az iskolákba. Már az 90-es évek közepén tudtuk, hogy az általános iskola első osztályaiban alig 18-20 kisdiák ül. De mindenki becsukta a szemét, mert a gimnáziumok még mindig csúcsra jártak, az osztálylétszámok kerülgették az akkori plafont, még a szakközepek is új, de csak az általános műveltség megszerzésére képző osztályokat indítottak.

Tíz évnek kellett eltelnie, hogy a rezgéshullámok végigfussanak a rendszeren, és azokhoz a drasztikus lépésekhez vezessenek, amelyekkel ma mindenkinek szembe kell néznie. Jó, jó, zártak már be iskolákat eddig is, minden négyéves politikai ciklus egyszer-egyszer rászánta magát egy-egy durvább lépésre. Csakhogy ugyanebben a tíz évben annyi tanárt képzett a hazai felsőoktatás – még pluszban a munkanélküliség rémével fenyegetett, de eddig állásban lévő pedagógusok mellé –, amennyi öt magyarországnyi diákkal is elbírna. És most itt vagyunk a kevés gyerekkel, a sok elavult, drágán fenntartható iskolával, valamint a gyermekekre ugyan immáron több figyelmet fordító, de költséges pedagógusainkkal: ma a szegedi önkormányzat iskolákra fordítható kiadásainak 80 százalékát a bérek teszik ki.

Egy hónap múlva utoljára tartanak évzáró ünnepségeket a bezárásra ítélt alma materekben. Ezeken garantáltan sírni fog mindenki, nemcsak a nagymamák, hanem a tanárok is, kórusban a szülőkkel. Ugyanazokkal a szülőkkel, akik egyben amiatt is könnyeznek, hogy saját, elsőszülött, tanítónak, tanárnak kitanított gyermekük mai státusa regisztrált pályakezdő munkanélküli, jobbik esetben edzőtermi recepciós vagy áruházi polcfeltöltő. Ide jutottunk, és ma a rendszer összeomlásának egy olyan felelőse sincs, akitől ezeket a következményeket számon lehetne kérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bordal

"Ma már alighanem attól esik hanyatt a pincér, ha valaki – és ez is Hamvastól van –… Tovább olvasom