Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Rigómezőről szólva

"Nekem az erkélyen szavazati jogom nincsen, de ajánlottam néhány fogást. Kerti nyulak és őzek dúvaddá válása ellen találtam ki évtizedekkel ezelőtt az újságot."
Három biztosan van belőle. Az első Kosovo-polje. A történelem úgy tudja, 1389-ben is volt ott egy csata, Lazar szerb fejedelem vívta délszláv–román–bolgár csapataival Murad török szultán ellen. Hunyadi Jánosék is küzdöttek ott 1448-ban, II. Muraddal. Csúfos vereség lett a vége.

A másik kettő nem ennyire borzalmas, feketerigók az ellenfelek. Életem párja erkélyünkön hadakozik ellenük. Képesek hajnalok hajnalán az összes virágcserépből kiszórni a földet. Leginkább a varjúfélék rendjét utánozzák, nem kaparják, hanem csőrükkel vágják, de akkora vehemenciával, beterítik a környéket.

Nekem az erkélyen szavazati jogom nincsen, de ajánlottam néhány fogást. Kerti nyulak és őzek dúvaddá válása ellen találtam ki évtizedekkel ezelőtt az újságot. Körbetekertem a gyönge csemetéket, kívülre hagyván a magvas vezércikket. Akkora betűundor dolgozott bennük, azonnal világgá mentek. Estére kelvén letakartuk az erkélyi földet régi lapokkal, attól kezdve kártételük csak a kisebb cserepekre korlátozódott.

Harmadik rigómezőnk a kertünk. Érik a cseresznyénk, seregestől járnak rá a verebek is, meg a rigók is. Hebehurgya munkát végeznek, belevágnak, kicsípnek egy falatot, és tovább mennek. Pusztaszer neves madarászától tanultam valamikor a sasmadárutánzatot. Azt meg Vásárhelyről hoztam, hogy szőrös kucsma vagy valami bundadarab is jó szolgálatot tesz. Azt hiszik a balga madarak, hogy macska lapul az ágak között. Ki van próbálva. Szőrös bundán ül a balga madár.

Hessegetem őket minden évben, testközelből, a fa tetején is, de engem néznek betolakodónak. A törökverő Hunyadit még be kell vetnem. Keserűvizes üvegét még kiakasztom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halkocsonya

"S ekkor fölmerül a mélyből, hagymás-paprikás-hűsen, leheletnyi babérlevélillatzattal: a… Tovább olvasom