Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Rikárdók

JEGYZET - ˝Emberiesség elleni vétek.˝
Cigányozni is fognak. Ez volt az első gondolatom, ahogy a világháló védtelenségében megláttam a fotót, olvastam a lokálpatriótáknak való újévi örömhírt. „Makói az ország első babája 2015-ben: Rácz Péter Rikárdó 0 óra 1 perckor született".

A karácsonyi kisded születésének szeretetünnepe után alig egy héttel – néhány jókívánságnak helyet engedve – gyűlölettől fröcsögő kommentek árasztották el a világhálót az új év első magyarországi kisbabája érkezésének híre alatt. Előítéletes félelmem beigazolódott. Miért? Mert a bébi és szüleinek bőrszíne sötétebb, mint a többségé. Mert a Rácz család harmadik gyermekének neve: Rikárdó, a Richárd spanyol alakváltozata, és „ez annyira roma, annyira tipikus". Mert azonnal akadtak politikusok, akik rikárdózni kezdtek – itt és ott is.

Novák Előd a saját gyerekeinek a fotója mellé írta, hogy „Rikárdó mellett azért szaporodik a magyar is néhol, pl. a mi családunkban..." A kirekesztő magyarkodásra válaszul mindenki Rikárdónak nevezte magát a Gyurcsány-pártban – egy napra. Kialakultak a frontok abban az országban, ahol a családok támogatása, a gyermekvállalási kedv ösztönzése áll a kormányzati kommunikáció centrumában. A politikai csatazajban alig hallani azok szavát, akik „csak" annyit mondanak: emberiesség elleni vétek egy csecsemőt származása miatt megbélyegezni. Akik szerint nem túlzás, hogy a csöpp Rikárdó faji megkülönböztetése a hétköznapjainkban megbújó nácizmus jele.

„Egymillióan Rácz Péter Rikardóért!" E Facebook-csoportot talán épp olyanok alakították, akik ismerik a makó-rákosi valóságot, a munkából élő család, a kisded érkezésének, az új év indulásának reményekkel teli örömét. Vasárnap délután 1802-en kedvelték a józanul gondolkodóknak e közösségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teremtésmítoszok

˝Alig melegedett meg a polgármesteri székben.˝ Tovább olvasom