Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Rögös út

"Április végére megszűnik a szocialista–szabad demokrata koalíció, az MSZP-kormány előreláthatólag Gyurcsány Ferenc vezetésével, nagy valószínűséggel kisebbségben kormányoz tovább."
Április végére megszűnik a szocialista–szabad demokrata koalíció, az MSZP-kormány előreláthatólag Gyurcsány Ferenc vezetésével, nagy valószínűséggel kisebbségben kormányoz tovább. Az elmúlt héten a koalíciós felek kölcsönösen úgy találták, hogy közös munkájuknál eredményesebb lesz, ha maximális politikai tűzerővel egymásnak esnek. A vesztett népszavazás után Gyurcsány Ferenc egy ideig még hangoztatta a közös reformgondolkodás fontosságát, majd demonstratívan menesztette az SZDSZ egészségügyi miniszterét, aki a választók széles körénél talán csak a szocialista párton belül volt népszerűtlenebb. A két párt kihozta a szakításból, amit lehetett. Gyurcsány Ferenc megfelelt a pártjában az SZDSZ iránt felgyűlt ellenszenvnek, a liberálisok pedig megmutatták, hogy autonóm gondolkodású párt nem marad sokáig olyan baráti párt kebelén, amelynek nem diktálhat.

Az elemzők kitérnek Gyurcsány Ferenc ügyességére, amellyel megakadályozta, hogy pártütés érje. Elvégre a liberálisok kiválása történhetett volna az után is, hogy az MSZP kormányfőt cserél, és úgy tér vissza az egészségügyi reform magánbefektetők nélküli változatához. Így azonban a koalíciós válság mindkét pártot ugyanarra a reakcióra késztette: félretették belső elégedetlenségüket, és ugyanúgy összezártak a szövetségessel szemben, ahogyan annak idején a Fidesz sem tudta elérni az őszödi beszéd után, hogy Gyurcsány Ferencet menesszék.

A kisebbségi kormányzás rögös utat ígér Gyurcsánynak, amelyen elbotorkálhat, de hitelességét, rátermettségét aligha erősítheti meg a választók szemében. Technikailag, ha a szocialisták jól ügyelnek arra, hogy soraikból senki se legyen beteg, az SZDSZ soraiból pedig hatnál többen ne szavazzanak ellenük, akkor végigvihetik akaratukat a parlamentben. Arról azonban még alig tudni, hogy a reformok üteme hogyan igazodik majd a választók tűrőképességéhez, s a „reformblabla" szakszóval illetett tevékenységet mi váltja fel. És bármi is lesz az, lesz-e hitele? Valóban egy folyton arrogáns egészségügyi miniszteren múlott-e minden, vagy a választó még tud valamit a hitelességről? Valamit, amit Gyurcsány Ferenc nem.

Olvasóink írták

 • 4. Mérges 2008. április 07. 15:05
  „Kedves Panek Sándor!
  Ön az egyedüli az ujságban, akinek a cikkei elolvasásához
  mindig jószivvel fogok hozzá, még egyetlen irása sem bosszantott
  fel.További sikeres jó munkát kivánok.”
 • 3. Bezzeg Én 2008. április 07. 14:37
  „Zituan: az orrodig látsz és amint leírja valaki az Orbán vagy Fidesz szót ellepi a szemedet a lila köd. Ki szidta itt őket? Senki. Én egyedül Panek Sándorról mondtam kritikát és csak annyit, hogy nívós publicisztika írása helyett szinte csak átveszi a Fidesz hivatalos álláspontját és más hangnemben ugyan de változtatás nélkül azt adja le a DM-ben. Ez nem nívós munka. Akkor sem volna az, ha a Fidesz véleménye az volna. :)”
 • 2. Zituan 2008. április 07. 10:08
  „Kedves Bezzeg Te!

  Miért hiteltelen az, aki másképp mer gondolkozni, mint Te?

  Nem értem. Ha a "Fidesz aktuális mondókája" szerinted rossz, nem célravezető, akkor Te levonod a megfelelő következtetést, és nem szavazol rájuk. Ennyi.

  Tudod mi a furcsa: Kormányváltság van. Éppen megeszik egymást. Ez látszik. Megy a civakodás.

  Ki ezért természetesen a felelős? A Fidesz...persze mindenért ők a felelősek, különösen az elmúlt 6 év folyó ügyeiért.

  Kinek nem lenne szabad most kormányra kerülnie a civakodók szerint? A Fidesznek...persze ez most a legnagyobb probléma. Nem az, hogy a koalíciós partnerek gyakorlatilag szétdúrták a gazdaságot...

  Mindig mindenért a Fidesz a hibás. Ugyan már. Ez már olyan nevetséges....

  Üdv!
  Zituan”
 • 1. Bezzeg Én 2008. április 07. 07:06
  „A cikk írójának szintén nem kevés gondja van a hitelességgel mert mást sem olvasni tőle mint a Fidesz aktuális mondókájának publicisztikai köntösbe bújtatott változatát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amihez mindenki ért

"Túlzás nélkül állítható, két „dologhoz” mindenki ért kis hazánkban: az egyik a magyar… Tovább olvasom