Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Rögvalóság

JEGYZET - "Valami menekülés kell a mókuskerekes mindennapokból."
Azt álmodtam, hogy a könyvheti standokat nézegetem. De sehol se látom, amit keresek. A magyar mágikus realizmus üstökösként feltűnő alakja, Matolcsy György új kötetét, a Magyar tündérmesét keresem. Ami egyes kritikusok szerint rémálom. Minden könyvárus kerek szemekkel, értetlenül néz rám. Pedig a szerző olyannyira újszerű és unortodox, hogy nem is a valóságból merítve ír, hanem amit ír, az válik valósággá. Egyszerűen félelmetes. Talán ezért nem árulja senki – gondoltam álmomban. Majd ráébredek, hogy rossz helyen keresem a jövő irodalmát. Nyilván több szerencsével járnék, ha az alaptörvény asztalánál érdeklődnék.

De odáig már nem jutok el: bizonytalansággal telve, csapzottan ébredek. Aztán kimegyek a könyvheti standokhoz, ahol elégedetten konstatálom, hogy békésen megférnek egymás mellett a Nyirő József- és Szabó Dezső-, illetve a Spiró György- és Nádas Péter-kötetek. Igazából mindannyian egyet akarnak: hogy elolvassam őket, meg – ideológiamentesen – a pénzemet.

Most kell észnél lenni, nehogy a fűtésszámlakeret szépirodalommá alakuljon át. Ilyen helyzetben dől el, hogy birtokolni is akarjuk-e az irodalmat, vagy megelégszünk az élvezetével. Hogy fölírva az érdekesnek tűnő könyvcímeket, kicsit később a könyvtárban próbálkozzunk az alkalmi birtoklással. Mert valami menekülés kell a mókuskerekes mindennapokból. Valami, ami egy kis bölcsességet, másféle nézőpontot, univerzumot ad, kikapcsol.

Úgy látom azonban, egyre több a nézelődő, és egyre kevesebb a könyvvásárló. És nem azért, mert elszálltak volna a könyvárak: azok ugyanis már évek óta 3-4 ezer forintnál kezdődnek. Könyvek nélkül viszont többnyire életben lehet maradni, míg kenyér nélkül kicsit nehezebb. Igaz, voltak, akik igyekeztek fénnyel táplálkozni – de hát nekik sem sikerült. Lássuk be, a többségnek ez nem megy.

Még akkor se, ha voltaképp egy tündérmesében élünk, nem pedig holmi megátalkodott rögvalóságban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap

"Mind több utcai bűncselekményt, növekvő korrupciót, fegyveres rablásokat, éhséglázadást vizionált Pintér." Tovább olvasom