Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Röhög az alvilág

"...azok a bűnözők, akik ma megbilincselt kézzel, őrkutyával a sarkukban járhatnak még a sétára is, hamarosan beülhetnek rég nem látott luxusautójukba..."
Hamarosan kiengedik a börtönből a fél alvilágot. A magyar zsaruk egyik sikertörténete, hogy rács mögé tudták dugni a Koszi-klán félszáz tagját, valamint az alvilági körökben ismert Fekete Sereg több „katonáját" is. A termetes aktákban olyan vádak olvashatók, mint gyilkosság, zsarolás, védelmi pénzek szedése és más „maffia-bűncselekmény". Számos jogász már most mérget venne rá, hogy a hamarosan házi őrizetbe kerülő nehézfiúk közül többen is életfogytiglani büntetést kapnak majd. De lassan őrölnek a bíróság malmai.

Éppen ezért lépett 2003-ban hatályba az a törvény, amelynek értelmében három évnél hosszabb ideig senki nem tartható előzetesben. Mindez nagyon európai és nagyon emberi. Ismerek olyan fiatalembert, akit erre a törvényre hivatkozva engedtek ki. Azóta megnősült, gyereke született, és a minimálbérből élők masszív táborát erősíti. De így is boldog.

Engem elsősorban az aggaszt, hogy azok a bűnözők, akik ma megbilincselt kézzel, őrkutyával a sarkukban járhatnak még a sétára is, hamarosan beülhetnek rég nem látott luxusautójukba, ahonnan három évvel ezelőtt rángatták ki őket a kommandósok.

Ez egy kis magyar abszurd: a jogalkotás nyugati, a gyakorlat azonban keleti. Sajnos a magyar törvényhozás annak idején nem vette figyelembe a hazai igazságszolgáltatás leterheltségét: manapság mintegy 500 ezer bűncselekménnyel kapcsolatos eljárás folyik a bíróságokon.

Nem beszélve arról, hogy a házi őrizet gyakorlata nálunk még gyerekcipőben sem jár. Az Egyesült Államokban negyven évvel ezelőtt vezették be, hogy az őrizetesek egy csinos jeladós perecet kaptak a bokájukra vagy a csuklójukra, ami jelezte, valóban otthon tartózkodnak-e. Magyarországon hat évvel ezelőtt jelentették be, hogy tervezik egy ilyen eszköz használatát bevezetni. Azóta viszont nem történt semmi. Nem is fog.

Egy ilyen jeladós rendszer működtetése – jobb esetben is – több százmillió forintba kerül. Hiszen nem elég egy néhány ezer forintos műanyag karpereccel ellátni a pácienst, hanem egy komoly vevőrendszert is ki kell építeni. A rendőrség felkészültségét már ne is firtassuk. Ha egy városban csak három őrizetes lenne, még őket sem tudnák kordában tartani egy járőrkocsival.

De térjünk vissza a maffiaklánokhoz! Önök szerint a hamarosan szabad levegőt szívó nehézfiúink mit fognak választani? Egy életen át akarnak rohadni a Csillag börtön fullasztó zárkáiban vagy a hasukat akarják süttetni Thaiföld azúrkék tengerpartján? Mi vesztenivalója van egy életfogytiglani börtönbüntetés előtt álló gazembernek? Semmi.

Fogadni mernék: alighogy kiengedik őket, már olajra is lépnek.

De mielőtt búcsút intenek szülőföldjüknek, még tiszteletüket teszik az ellenük valló tanúknál. Gúdbáj, igazságszolgáltatás!

Olvasóink írták

 • 14. 14 2008. szeptember 30. 15:14
  „Gratula a tájékozottságodhoz, Grabowski. Gondolom, név szerint fel tudod sorolni az összes kilóra megvett bírót, meg az őket kilóra megvevő bűnözőket és ügyvédeket is.
  Ja, vagy csak hülyeségeket beszélsz?”
 • 13. Grabowski 2008. szeptember 30. 14:19
  „Emberek!
  Jereváni Rádió melyik országban él?
  Ezt mind el is hiszi, amit ír?
  A bünözők így is kilóra veszik meg az egész bíróságot.
  Lassan ott tartunk, hogy a vádlott diktálja a bírósági jegyzőkönyvet.
  Mindenesetre nem ártana a 4 gengszterre (Gy. Ferkó,Libikóka, Veresseggű,Blőd Gordonka) is egy-egy karperec.”
 • 12. fuckcops 2008. szeptember 30. 12:56
  „Tasnádi múlt héten lent volt egy szegedi kocsmában..ennyit a háziőrizetről..”
 • 11. Jerevani Rádió 2008. szeptember 30. 12:40
  „Az ilyen súlyú bűnelkövetőkre nem is a körzeti megbízott fog vigyázni a házi őrizet alatt! Ott van a példa: a Tasnádi Péter. Ő is volt házi őrizetben, a villája előtt mindig ott állt minimum 2 zsaru. Ő sem szökött meg, őrá sem a kmb vigyázott, és ő is csak pisilni járt a kertjébe.... Az meg hogy beülhetnek rég nem látott luxusautójukba és azzal mászkálhatnak a városban komplett hülyeség, tényleg nem értem egy ilyen sután megírt és rossz cikk miként kerülhet az újságba.

  A házi őrizet a bíróság elrendelhető egyik kényszerintézkedés. Házi őrizetbe vétel elrendelése esetén a bíróság által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet a terhelt csak a bíróság határozatában megjelölt célból, így különösen a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása vagy gyógykezelés céljából a határozatban megjelölt időben és távolságra (úti célra) hagyhatja el. Nem azonos a lakhelyelhagyási tilalommal. Ha a bíróság semmilyen okból nem engedi meg a lakás/ház elhagyását akkor ott kell ücsörögnie egész nap.”
 • 10. geysa 2008. szeptember 30. 12:37
  „Ki az a gyermeteg hülye aki elhiszi, hogy Magyarországon igazságszolgáltatás van? Valójában csak jogszolgáltatás van, de az is azoknak, akik meg is tudják fizetni.”
 • 9. sevenof9 2008. szeptember 30. 12:19
  „van a magyar allamnak egy elfekvo frekije, 450 MHz. Anno westel450 neven teljes (es nem fika gsm-minoseg) mobilhalozat mukodott rajt. Miert nem lehet ezt felhasznalni a tetra es a labperec-csadpa mukodtetesere? Mert tul logikus?”
 • 8. fuck cops 2008. szeptember 30. 10:49
  „Üljön a cikk írója 3 évet megnézném h röhög e...egyébként meg elég szánalmas az igazságszolgáltatás - ha szabad egyáltalání gy nevezni - hogy odáig jutnak csak hogy az illetőt előzetesbe rakják, de hogy elég bizonyítok szerezzenek egy jogerős ítélethez arra már képtelenek.”
 • 7. biztosúr 2008. szeptember 30. 08:51
  „Sajnos nem egy esetet ismerek ahol a háziörizetes miatt nem maradtak körzeti megbizottak,nem tudták napi feladataikat elvégezni.”
 • 6. kdkf 2008. szeptember 30. 08:42
  „Ötöskének: A cikkíró bácsi megírta azt is, hogy nem jut rendőr (váltásban) minden egyes háziőrizetesre, úgyhogy azok nemcsak pisilni járhatnak ki az udvar végi vécére...”
 • 5. Jerevani Radio 2008. szeptember 30. 07:38
  „Aki hazi orizetben van azok otthon a 4 fal kozott kell uljenek, ezt a rendorseg egesz nap, ejjel is ellenorzi es a reg nem latott luxus autoba maximum a csak a garazsban ulhet bele. Ha megszegi, viszik vissza az elozetesbe!

  A kedves firkasz miert vezeti felre a laikus olvasokat?
  Miert kelti a hangulatot?
  Butasagot miert ir?”
 • 4. Gancsa György 2008. szeptember 30. 07:07
  „Szerény véleményem szerint nem az igazságszolgáltatással van a gond, csak nyilván aki nem kicsiben csinálja annak telik jófajta húsevő ügyvédre továbbá elég körültekintően csinálja amit csinál. Lehet hogy átlátszó a szita, de amíg törvény által elfogadható bizonyíték nincs addig nincs mit tenni.”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 30. 07:07
  „Na igen, de azert vezetoink sajat magukra is gondoltak, hogy ha netan megis csak kibukna valami - attol nem kell felni, hogy az egyik "oldal" a masik "oldalt" nagyon piszkalna, mert akkor viszonossagi alapon a masik is borit -, akkor nehogymar csak parkettas kenyelmes cellabban intezhessek dolgaikat, mint pl. a bunozo Janosok kozul a cuslag (a masik ketto a ferplej adocsalo penugyminiszter, a harmadik meg a "szabad verseny" hive, amugy allami csocson meggazdagodo kokajani).”
 • 2. itt csak nagyban lopj! 2008. szeptember 30. 06:32
  „itt csak nagyban lopj,hazudj, csalj és ölj,akkor megúszod. rohadt magyar igazságszolgáltatás.”
 • 1. egy ember 2008. szeptember 30. 05:53
  „De ne legyünk igazságtalanok az (i)gazságszolgáltatással! A pitiáner bűnösöket, és a szorult helyzetben lévő becsületes adófizetőket időben utoléri, sőt megfelelő szigorral le is sújt rájuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonvizsga

"De abban biztos vagyok: egy olyan Magyarországon nagyon szeretnék élni, ahol Losonczi Áron példakép… Tovább olvasom