Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Roló

JEGYZET - ˝A néprádió üzenete: hallgassatok!˝
Vége. A körzeti stúdiók eddigi műsorszolgáltatásának – éppen a sajtószabadság ünnepén – vége. Lehúzzák a rolót. Persze a működtető nem számolja fel őket maradéktalanul, és nem hinti be sóval a helyüket. Miért is tenné? A központi pénzelosztás – értsd: irányítás – vízfejű ugyan, de nem hülye. Csak éppen másként okoskodik, mint eddig. „Racionalizálás" – mondja, és ki vitatkozna azzal, aki ésszerűséget emleget? Logikusan hangzik, hogy adóforintokból a közmédia se tartson el felesleges embereket. Csakhogy itt már semmi sem az, aminek látszik! Nálunk a kétharmados hatalom önmagát „a zemberekkel" azonosítja, vagyis a saját érdekét „társadalmi érdekkel" magyarázza. Ez a jelszó is olyan, mint a disznózsír: mindenre jó. Vállaltuk, megbíztatok, törődjetek bele! Azért kell a közmédiát átszervezni, hogy ezt mindig és mindenhol refrénszerűen lehessen ismételni.
A néprádió (és a köztévé) üzenete: hallgassatok! Az eddigi munkatárs tapasztalata nem számít, csak akkor maradhat, ha használható. Ha olyan, mint a három majom: nem hall, nem lát, nem beszél. Különben jönnek a fiatalok, akik ugyan még pályakezdők, de tisztaszőrűek és fényes tekintetűek. Hisznek, mernek, tesznek. Hűségesek és irányíthatók: kezesek.

Pontosan tudják, ki a kenyéradó gazdájuk, és hogy a kezével mindenre képes… Az eddig szükségszerűen széttagolt regionális média „racionalizálása" valójában kiszervezést jelent. Vagyis a központi elosztás a továbbiakban nem feltétlenül a helyi sajtómunkásoknak adja az adóforintokat, hanem annak, aki – megérdemli. Lehúzzák a rolót, de csak azért, hogy a racionalizálás logikája követhetetlen legyen. „Csak a kezemet figyeljék!" – mondja a szemfényvesztő, és bűvészkedik is mindaddig, amíg ellenőrizhetetlenül teheti.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom