Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Ronda hűtőszekrény

"A Provident iránti össznépi ellenszenv pártsemleges érzés. A KDNP honlapján például olvasható, hogy mikor és hol lehet tüntetni a gyorskölcsönt nyújtó cég ellen."
A Provident iránti össznépi ellenszenv pártsemleges érzés. A KDNP honlapján például olvasható, hogy mikor és hol lehet tüntetni a gyorskölcsönt nyújtó cég ellen. Karsai József szocialista országgyűlési képviselő pedig azt nyilatkozta: ahogyan a pásztor gondoskodik a nyájról, az államnak is törvénnyel kell megvédenie a polgárait a Providenttől, amely a kölcsönbe adott pénz többszörösét fizetteti vissza, és kilátástalan helyzetbe taszítja az embereket. Ami ezen a fronton zajlik, az igazi háború.

A kereskedelmi tévékben még mindig látni a cég reklámjait: középkorú, megnyerő, szemlátomást tanult házaspár azon bánkódik, hogy kopott hűtőszekrényüket le kellene cserélni: „Hívjuk a Providentet!" Ez úgy hangzik, mint egy isteni szózat (a providencia szó mennyei gondviselést jelent), pedig a vásárló találhatna olyan áruházat, ahol részletre vehet új hűtőt, sokkal olcsóbban.

A hírek olyan baranyai településről is szólnak, ahol 151 ember összesen 189 providentes szerződést kötött eddig. Nem olyan nagy csoda ez: mindenki ismer olyan családot, ahol a fizetés napján nagy mennyiségű rántott hús az ebéd, aztán a hónap közepe táján már csak krumpli, végül pedig zsíros kenyér. Ahol azért dolgoznak, hogy azon az egy-két napon úgy élhessenek, ahogyan az ő fogalmaik szerint mindennap élniük kellene. Ahol a gyerek mindent megkap, amit kér, akár hódeszkát is, igaz, csak a szánkózódomb tetejéről tudja kipróbálni, mert a sítábor már túl nagy kiadás lenne. Bár ki tudja... Majd megkérdezik a gyorshiteles embert, úgyis hetente jön a részletért, egészen otthon érzi magát, már a kutyák se ugatják meg.

Innen nézve a Provident az emberi hiszékenységre, naivitásra, a hivatalos ügyintézés iránt érzett iszonyra alapított vállalkozást. Ezért ha legálisan működik is, olyan elszegényítő tényező, ami ellen tenni kell.

Az igazi kérdés az, mit lehet kezdeni a befürdött emberekkel annak érdekében, hogy ne essenek bele többet ebbe a hibába. Mert a politika eddig nem vállalta, hogy egyenesen a szemükbe mondja: piacgazdaságban élni azért nehezebb, mert ugyan nagyobb a kínálat, de sokkal jobban be is kell osztani a pénzt. Ezt a leckét persze mindnyájunknak folyamatosan tanulnunk kell; a szegénynek azt, miként lehet megoldani, hogy a hónap végére is jusson pénz ennivalóra, a gazdagnak meg azt, miért nem érdemes nagy belmagasságú házat építeni, drága autót venni, és hogy az aranytömb csak hosszú távú befektetésnek jó. Sokan mennek tönkre teljesen, de nagyon sokan vannak azok is, akik mindennap megbuknak ebben az iskolában, úgy, hogy ezt nem veszik észre. Nem jönnek rá például arra, hogy a Provident tévéreklámjai nemcsak egy árut, de álságos viselkedésmintát is kínálnak.

Az első lecke számukra talán legyen ez: amikor a tévéhíradóban mindennap a válságról beszélnek, nem érdemes lecserélni a hűtőszekrényt, csak azért, mert ronda, örülni kell, hogy még működik.

Olvasóink írták

 • 13. RépásMargit 2009. március 06. 16:41
  „2004-be bele estem én is a Provident csapdájába. 17 hét alatt 30000.- Ft helyett kifizettem nekik közel 60000.-at. Igaz szükségem volt a gyors kölcsönre, mert gyógykezelésre mentem, de soha az életbe nem fogok ekkora uzsora bandától pénzt felvenni. Meggondolandó a bankok egyhangú szerződés módosítása is, van egy kölcsönöm, indultam 14.078.- Ft-ról szeptemberben és ma már közel 22 ezret fizetek a 64 ezres nyugdíjamból. Karsai Úr! Ilyenkor mi van? Igaz mikor ezt intéztem találkoztunk és szinte a képembe nevetett, hogy adjam el a házam ne kölcsönt vegyek fel. De arról már nem szól a fáma, hogy nemcsak azok vannak nehéz helyzetben, akik jelen pillanatban a Provident károsultjai, hanem azok is, akik a bankoké, főleg, mikor valaki miatt eltörik az ember lába és még ki is nevetik! Ezzel megpecsételődött a sorsom, mert mindent elvesztettem. Ez is csak emberség kérdése lett volna, nem kell részleteznem, hogy miért!”
 • 12. xBen 2009. március 06. 16:05
  „Az emberek rohamosan butulnak! Ez tény! Tele van az ország funkcionális analfabétákkal. Tényleg azt hiszik, hogy egy bank rajtuk akar segíteni? Ismer valaki ilyen bankot? Akár csak egyet is?
  Kb. egy hete láttam egy riportot. Egy kis eldugott faluban megkérdezték az emberkét, hogy miért vette fel a hitelt. Erre az volt a válasz, hogy őt az anyja arra tanította, hogyha adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el. Hogy a hitel szó valódi jelentése mi is lehet, arról halvány gőze se lehetett az illetőnek. Akkor ki is tehet az ő hülyeségéről? Biztos a provident! Tipikus magyar mentalitás, hogy mindíg más a hibás! Mi sosem!
  Kedves politikusaink pedig megint csak a népszerűséget hajszolják! (szokás szerint) Az helyett, hogy igyekeznének ezeknek az embereknek segítséget nyújtani, akár felvilágosító kampánnyal, akár olyan pénzügyi megoldásokat találni a már nehéz helyzetbe került embereknek, amely segítségével egyenesbe jöhetnének. Ez helyett csak hangulatkeltés amit tesznek. Semmi több! Arról nem is beszélve, hogyha ennyire kiakadt a kedves Karsai úr az "uzsorakölcsönön", akkor miért nem a Mercivel, 10 kilós aranylánccal a nyakukban szaladgáló szegény "mozgássérült", segélyből élő polgártársaink "humanitárius segélyezését" nem kifogásolja. Ja hogy ott a "képviselőik" kicsit más stílusban adnák elő magukat? Nemtán fél tőlük a kedves Karsai úr? Úgy ahogy a rendőrök is félnek a Sztojka, meg Raffael féle maffiózóktól? Talán ez is megérne egy két tüntetést, nem csak a provident!”
 • 11. Celtis 2009. március 06. 15:55
  „...A gazdagnak meg azt a leckét kéne végre megtanulni, hogy a vagyon, amit szerencsével, jó helyezkedéssel, kapcsolatokkal fölhalmozott, egyben felelősséget is ró rá. Felelősséget a szegényekkel, a társadalom egészével szemben. Jelenleg nagyon kevesen vannak, akik ezt komolyan veszik, a többség nemhogy adományozna, alapítványokat hozna létre, de még az adót sem fizeti be, mintha csak a léte függne attól a plusz összegtől.”
 • 10. jq 2009. március 06. 13:12
  „Ez nyilvánvalóan uzsora, nem hiszem, hogy nem lehet ellene tenni. Ettől fügetlenül, aki uzsorakölcsönt vesz fel, az magára vessen. Mégis, mire számít?”
 • 9. theseus 2009. március 06. 11:07
  „Itt is ugyanolyan megkésettek a tiltakozó reakciók, mint általában ebben az országban, ezért tartunk itt. Már évekkel ezelőtt, az első reklámoknál világos lehetett bárkinek, aki a 8 általánost elvégezte, hogy ez uzsora, de az is, hogy a reklámok hamis illúziót keltenek, mint általában. Régebben még nagyobb is volt a THM, amit mindig kiírtak a képernyőre is.

  Más: érdekes egybeesés, hogy a lapban a tárca alábbi mondatai egy oldalon szerepelnek Gy.F. és társasága (25 fő) libamájas (stb) menűjének a részletes leírásával:

  "Nem olyan nagy csoda ez: mindenki ismer olyan családot, ahol a fizetés napján nagy mennyiségű rántott hús az ebéd, aztán a hónap közepe táján már csak krumpli, végül pedig zsíros kenyér."

  Ez a kontraszt is megérne egy tárcát. Amíg a kormány és kormánypárt prominensei ilyen jól élnek, nem csoda, hogy érzéketlenek az ország valós helyete és problémái iránt, és ilyen fáziskésésben vannak a helyzetértékelésekkel és a szükséges döntések meghozatalában.”
 • 8. karlvonbanhoff 2009. március 06. 09:49
  „Példák az egyhavi törlesztőrészletekre
  I. Forint alapú fedezet nélküli Személyi Kölcsön esetén, az első évben
  Kölcsön összege
  Futamidő 5 év 7 év 8 év THM1 200 000 Ft 6 134 Ft - - 32,10%
  500 000 Ft 14 772 Ft 12 630 Ft 12 005 Ft 32,10%
  Ez egy bank ajánlata (R betüvel kezdődik )
  Ez pedig a Providenté
  Teherviselő képességének alapos értékelésével csak akkora kölcsönt igényeljen és vegyen fel, ami Ön által visszafizethető. A nem kellően átgondolt és a kockázatviselési képességét meghaladó kölcsön felvétele teherbíró képességét meghaladó eladósodáshoz vezethet.
  200 000 Ft összegű, 54 hetes futamidejű kölcsön és otthoni szolgáltatás választása esetén a heti törlesztés 6 800 Ft. A kölcsön éves kamata 26,77%. THM 262,44%.
  200 000 Ft összegű, 54 hetes futamidejű kölcsön és átutalásos szolgáltatás választása esetén a heti törlesztés 5 080 Ft. A kölcsön éves kamata 26,77%. THM 87,99%.
  Nézzünk egy példát 200000 HUF -ra számolva.
  Az elsőnél : 60*6134=368040
  A másodiknál: 54*6800=367200
  Arra próbáltam rávilágítani,hogy előtte kellett volna a kedves polgártársainknak is ezt a számolást elvégezni,és eldönteni,hogy bírják e ilyen feltételekkel a hitelt!!”
 • 7. persona 2009. március 06. 08:58
  „Nincs azzal semmi baj, és nagyon jó a cikk! Ilyeneket szívesen olvasnék mindennap. Köszönjük B.A. :)”
 • 6. bakosandras 2009. március 06. 08:38
  „Kedves Mignon!
  Egy kolléganőm, aki modell is volt, egyszer jelentkezett egy ügynökség hirdetésére. Vitte a fényképeit, albumban, és nagyon remélte, hogy alkalmazzák. Azt mondták neki, hogy bocs, de nem ezt az arcot keressük. Ő erre azt mondta: bocs, nekem csak ez van.
  A Bud Spencerrel való összehasonlítás egyáltalán nem zavar.
  B. A.”
 • 5. Mignon 2009. március 06. 01:54
  „Meg csak egyet,
  ez a "hütöszekreny-sztori"
  engem is sziven vagott!

  De, most aludni megyek, sziasztok!”
 • 4. Mignon 2009. március 06. 01:35
  „Kedves Bakos Andras!
  Tudod, en ezelött 40-eve irtam egy verset.
  Elvittem, a Sajtohazba, a Stefaniara.
  Az elsö emeleten, balra volt az "irodalmi szerkeztö".
  Fogadott engem!

  A rea következö het keddjen, megjelent a versem a DM-ben!!!
  (Lent, egy cuki volt, örömömben egy konyakot (kicsit) ittam ott!).

  De, ez mind mar "törtenelem"!

  Szia, es bocs, ha masokat zavartam, de most ez jutott eszembe!”
 • 3. Mignon 2009. március 05. 23:46
  „Kedves Bakos Andras!
  A cikk, egesz jo, tenyleg tetszett, igazad is van!

  De,a foto!
  Igazan, egy jobbat valaszthattal volna!
  Ugy nezel ki, mint Bud Spencer!
  (Mint, egy rossz hütöszekreny).

  Bocsanat!
  Nem akartam sertö lenni!

  Szia”
 • 2. Sziti 2009. március 05. 20:39
  „Ennyire buták az emberek?”
 • 1. flexsnake 2009. március 05. 19:54
  „Egyáltalán hogy engedte meg a PSZÁF hogy működhessenek???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar földrajz

"Nem hiszem, hogy ilyen hírességre vágytak a lakosok. S valószínűleg Veszprém, Enying, vagy mondjuk… Tovább olvasom