Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Rövidzárlat

JEGYZET - "Szinte minden illetékes és felelős bealudt, aminek az lett a vége, hogy sokaknak kellett az utakon rekedve tenniük ugyanezt."
A játékvezető közvetlen rokonsága után a második legtöbb negatív észrevételt a rendőrség–katasztrófavédelem–kormány hármas krízistevékenysége kapta szombat délután az algyői műfüves focipályán rendezett Tápé–FK 1899 Szeged meccsen az FK szurkolóitól, így csak harmadiknak futhatott be az anyázási sorrendben az ellenfél.

Elkúrták – mondta közvetlenül a szünet előtt egy korosabb tápéi szurkoló, s először arra gondoltam, hogy kedvenceit minősíti ilyen szigorúan, amiért az első félidő utolsó másodperceiben szépített a Szeged, kétgólosra csökkentve a különbséget és visszahozva a meccset. De kiderült, a Dunántúlon a hó fogságába rekedt, sztrádákon éjszakázó autósok ezreiről beszélt a szurkoló, arról, hogy a mentési munkálatok bőven hagytak kívánnivalót. Ezt foglalta össze egészen röviden.

Innen, az Alföldről persze könnyű kritizálni, amikor Algyőn egyszer-egyszer megmutatta magát a nap, szép, kora tavaszi fociidő lett a délutánból, csak a pálya szélére túrt hókupacok magassága mutatta, volt itt azért tél. A hófúvás nálunk csupán csütörtök késő estétől péntek reggelig tartott, a Dunántúlon jóval tovább, és az ítéletidő hótorlaszai is magasabbak voltak.

Túl magas labda nem lecsapni miniszterelnökünk szavaira, miszerint „senkit sem hagyunk az út szélén". Most a közepén is nagyon sokan maradtak, s éjszakáztak autóikban. Meg is lovagolta ezt az ellenzék, és itt már valóban nem lehet az elmúltnyócévre hivatkozni – bár némi energiával találni kapcsolódást. Mondjuk a hosszú hétvégi wellnessre fél éve kuporgató, devizahitelével az előző kormány alatt eladósodó család a hírforrásokból áradó figyelmeztetés ellenére is útnak indult – nyári gumival –, nehogy vesszen a pénz.

Mára kiderült, lassan eszmélt szinte mindenki, későn zárták le a kritikus útszakaszokat, kezdték átvágni az autópálya szalagkorlátjait, és a rossz tempóban kihirdetett kamionstop is inkább száguldásra késztette a nagy teherautókat, mintsem lassításra. Szinte minden illetékes és felelős bealudt, aminek az lett a vége, hogy sokaknak kellett az utakon rekedve tenniük ugyanezt. Komoly ütemkéséssel mozdult a hadsereg és a pozitív PR-ra annyira szomjazó TEK is – bár a terrorelhárításnak nem ez a feladta, eszközparkja alkalmas arra, hogy bármikor, bárhová eljusson.

Későn jött SMS-üzeneten nevetett kínjában az ország: „Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium". Nem igazán működtek a legfontosabb telefonvonalak, weboldalak, átvette szerepüket a Facebook – persze a maga hibáival, néha túlzásaival, de mindenképpen segítő szándékkal.

Miniszterelnökünk is kiposztolt ide egy videót, amint járműve felvesz egy autójához igyekvő erdélyi kamionsofőrt és párját. Ami persze példás cselekedet, csak nem biztos, hogy ezúttal meg is kellett volna mutatni. És nem azért, mert Mátyás királyos egy kicsit – esetleg megrendezett –, hanem szerénységből. Magyarok ezrei segítettek egymásnak a hosszúra nyúlt rövidzárlatban, kevésbé dokumentáltan.

Olvasóink írták

 • 2. _csutak_ 2013. március 18. 10:45
  „Utálom ezt a kormányt de szeretnék mindég középen maradni.
  Azt hiszem itt és most nem csak a kormány hibázott!
  Hibáztak az árufuvarozók flemanagerei és hibáztak maguk a személytóval rendelkezők is
  Túl egyszerű mindeniért a kormányt hibáztatni.
  Egy hete köztudott volt, hogy bizony kutya kemény időjárás lesz.
  Tehát a felelősség minimum megoszlik!”
 • 1. csonakos 2013. március 18. 10:02
  „Nagyon jól összefoglalja a mai valóságot! Már napokkal előre lehetett tudni jön az ítéletidő! Ennek ellenére nem történt semmi! Ami meg történt az inkább felejthető! Ezt egyébként a kormányszóhazug úgy értékelte a katasztrófa védelem 100 %-ban teljesített! Kérdés mihez képest vették ezt a százalékot? Az ünnepi ebédnél mi si jót derültünk a Bm sms-én! Először azt hitték kamuzom amikor én megkaptam először de azután a kételkedőnek is jött fél óra múlva! Addigra a zöme lement a katasztrófának!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep nélkül

"Mi akarjuk móresre tanítani az érettebb polgári társadalmakat." Tovább olvasom