Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Ruszkik vissza

JEGYZET - "A harcot békévé oldja az emlékezés, még inkább a gazdasági érdek."
Öröklakást kaptak az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg tisztjei – állítólag újsághírként jelent meg hazánk 45 évig tartó szovjet megszállásának legjobb aranyköpése. Sokan a Bács-Kiskun megyei Petőfi Népének tulajdonítják, de ezt a lap egy régi munkatársa cáfolta a HVG-nek.

Habitustól és életkortól is függ, milyen emlékek maradtak az ideiglenes állomásozásról: az ifjabbaknak már csak a Pa-Dö-Dő Szásájának karórákkal telepakolt keze rémlik, az idősebbek megerőszakolt asszonyokról, málenykij robotról, rablásról, benzinnel, színes televízióval bizniszelő tisztekről, botrányos állapotban visszaadott laktanyákról beszélnek.

Szegedet 1991. február 13-án, Magyarországot június 19-én hagyta el az utolsó szovjet katona. Egy ország kívánta őket hidegebb éghajlatra – Nagy Imre ravatalánál az ifjú Orbán Viktor adott ennek hangot. Ők mentek – a párhuzamos vágányon pedig befutott a demokrácia.

Csakhogy a „Továrisi, konyec" nem igaz: az oroszok még mindig itt vannak – a spájz helyett a bankszámlákon, gázvezetékekben, Malévban. Oroszország hazánk harmadik-negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere, a magyar–orosz áruforgalom tavaly, 18,3 százalékkal emelkedve, elérte a 10,2 milliárd dollárt. A magyar kivitel 14,7 százalékkal nőtt, meghaladta a 3,4 milliárdot. Az ország gázszükségleteinek 80 százaléka Oroszországból, és egyetlen vezetéken érkezik.

Az oroszallergia azért még produkál tüneteket – nem kis erőfeszítésébe és 1,88 milliárd eurójába került az államnak, hogy megszabadítsa a Molt a Szurgutnyeftegaz orosz olajipari társaságtól. Biztosan jó néhány gyomor összeszorult arra a hírre is, hogy a makói gázmező egy részének kutatásába a Falcon magyar leányvállalata, a TXM Kft. a szerb Nafta Industrija Srbije nevű céget vonja be, amelynek többségi tulajdonosa az orosz Gazprom.

Pedig – némi pátosszal élve – „a harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés". Vagy még inkább a gazdasági érdek. A Fidesz meghirdette a keleti nyitás programját, az orosz–magyar kétoldalú kapcsolatok diplomáciai nyelven szólva „felfelé ívelő szakaszban vannak".
És a Déli Áramlat gázvezetékkel, a paksi atomerőmű bővítésével, nanotechnológiai beruházásokkal várhatóan még szorosabbak lesznek. Az Európai Unió is javítana a stratégiai kapcsolatokon – tervben van például az orosz állampolgárok schengeni vízummentessége.

Akkor megint egy blokkba kerülünk. Elválik, öröklakás lesz-e vagy ideiglenes állomás.

Olvasóink írták

  • 2. purgator 2011. június 19. 00:32
    „Qrvanagy különbség van az üzleti kapcsolat, vagy a megszállás között.
    R. Tóth Gábor, mi köze a szezonnak a fa*zon(m)hoz?”
  • 1. klj_54 2011. június 18. 11:09
    „Délmagyaros cikk volt!
    Másnap már mezőgazdasági lett a tudósító:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 ezerért

"Nézzünk tükörbe: ki az, aki soha ilyesmit nem követett el?" Tovább olvasom