Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Sárkány a gyakorlótéren

"Tudják, mi az a matracsárkány? Hajszálra olyan, mint a matracejtőernyő, csak szelídebb. Őseim sírjához mentem, amikor Kiskőrösön láttam a még mindig romló laktanyákat. Rosszul jövendölgettem a foltos nadrágú tábornoki viziten. Iskolarendszert álmodtam oda a teljes leszerelés utánra, meg is kérdezte a főkatona: ön, hallgató elvtárs, kinek a kémje? Meg is csapogatott a hadra vágás szelével. Most pedig a gyakorlótéren egy kisfiú a sárkányt eregette."
Tudják, mi az a matracsárkány? Hajszálra olyan, mint a matracejtőernyő, csak szelídebb. Őseim sírjához mentem, amikor Kiskőrösön láttam a még mindig romló laktanyákat. Rosszul jövendölgettem a foltos nadrágú tábornoki viziten. Iskolarendszert álmodtam oda a teljes leszerelés utánra, meg is kérdezte a főkatona: ön, hallgató elvtárs, kinek a kémje? Meg is csapogatott a hadra vágás szelével. Most pedig a gyakorlótéren egy kisfiú a sárkányt eregette. Fontos, hogy Kiskőrösön történt, mert negyvenkilenc évvel ezelőtt is ott történtek a fontos dolgok.

Volt egy őrnagyunk, állítólag összesen két osztállyal, azt is katonaként megszerezve, hogy a nagyját mondjam csak. Első találkozásunkon így köszöntött bennünket: Önök, hallgató elvtársak, a műveltség igen alacsony fokán állnak. Lapátot röviden vállra! Minket csak délutáni kulturális foglalkozás keretében vitt ki a gyakorlótérre, lövészárkot ásni. Útközben a három szakasznak egyszerre vezényelt vigyázzmenetet. Tapintatosan hátramaradt, és az árokba is lehúzódott. Jó messziről egyenkint szedte ki a rajokból a második, a harmadik, meg az Isten tudja, hányadik katonát, mert látta, hogy a csizmájuk nem kopogott. Őket ebből a tantárgyból korrepetálta egész délután.

Az egyik éjszakai riadónkon nem jelent meg minden tiszt, ezért belehajtotta őket a konyha melletti büdös pocsolya kellős közepébe, és kiadta a vezényszót: „ülj le"! Szájuk széléig ért a lé, a mosogatóvíz is, meg az ételmaradék is, és ott okította őket. Tavaszi áradások idején meg a nyakig megtelt út menti csatornába vezényelte bele a szakaszokat, „három lépést hátra lépj!", mert valamit nem úgy csináltak. Utolsó estünkön jutott eszébe, hogy még nem voltunk éjszakai gyakorlaton.

Hajnalig csúsztunk-másztunk a gyakorlótéren, közben Berta Miska sapkája elveszett. Egyetlen sapka HTK-ban számolva elvitte volna a fele zsoldot, megkértük Kocsis tartalékos hadnagyot, aki civilben a soroksári papírgyár egészen normális diszpécsere volt, hadd keressük meg testületileg. Dühöngött akkor már bennünk a leszerelési jókedv, megrohamoztuk a sapkát, szuronyhegyre tűztük, és győzelmi indulót énekelve jelentettük a fényes győzelmet. Én viszont azt voltam kénytelen jelenteni, hogy az őrült roham közben elveszett a gázharisnyám. Ha azért is fizetnem kell, még három nyaram rámegy.

Azt mondta a hadnagy, megkereshetem, de egyedül. Meg is találtam, roham nélkül is, és leltem egy be nem gyulladt füstgyertyát is. Mi dobtuk el éjszaka. Semmi kedvem nem volt a sereg után futni, kiültem az árokpartra, és szuronyheggyel szétpiszkáltam. Ott, ahol most a sárkányt eregette a kis kölök.

Azokban az időkben, ha enyhe leszerelésvágy dolgozni mert egyik-másik karikaturistában – a teljes leszerelésre gondolok –, az egyik azt rajzolta, hogy a tank ágyúcsövén apró gyerek hajtja a hintáját, a másik meg azt, hogy emlékeztetőül csomót kötöttek nem a zsebkendőre, hanem az ágyú csövére. Ötven év nagy idő – az idő hogy elszáll, cserebogár, sárga cserebogár –, és lám, valami azért közben mégis történt. Sárkányt ereget a kisfiú ott, ahol mi éjnek évadján hurrá kiáltással rohamoztunk.

Kedvem lenne énekelni Gülbaba rózsáiból, hogy „a legelső kívánságom, halljátok meg, emberek": Kiskőrösön rendezzetek sárkányröptető versenyeket. Isten bizony elmegyek. Ha még járni tudok. Nem eregetőnek, csak veterán tapsolónak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit is utálunk?

"Ez itt, kérem, tiszta Amerika! A mi mostani kampányunk karaktergyilkosságokkal kezdődött. A szocik… Tovább olvasom