Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Schengen arcai

"Schengen is más itt, mint amilyennek máshol mutatja magát. Schengen az uniós határátkelés szinonimája. Általánosságban a könnyítést, a közös határokon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetését jelenti."
Előny lesz az eddigi hátrány, határ menti helyzetünk – ígérték 2004 májusa előtt. Vámudvarok és vámszabad területek, meg logisztikai központok és ipari parkok, illetve a fejlett szolgáltatásokat itt igénybe vevő határon túliak tömegei varázsolják előnnyé a határ mentiséget. Ez volt az ígéret és a remény. Ehhez képest máig szántóföld a logisztikai központ, a zöldmezős ipari parkok egy része zöldmező maradt, nem jött a tőke, az autópálya is késve érkezett. A határon túliak ide szivárgását meg leállította a kettős állampolgárság elleni népszavazás és a vízumkényszer. A határ mente hátrányos övezet maradt – a déli végeken.

Schengen is más itt, mint amilyennek máshol mutatja magát. Schengen az uniós határátkelés szinonimája. Általánosságban a könnyítést, a közös határokon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetését jelenti. Először a mi rendszerváltásunk táján tapasztaltam, hogy Németországból Franciaországba úgy robogtunk át, hogy csak a parkoló autók rendszámtáblájának feketére változott színéből vettük észre, hogy korábban valahol átszeltük az országhatárt. De ilyen déjá vu érzésért a déli végek közelében élőknek ezután is utazni kell – minimum a szlovén, vagy éppen az osztrák, a szlovák eltűnő határvonalig. Ott lesz suhanás. De itt, a mi hármas határunknál csak szívás.

Hiper-szuper számítógépes rendszerrel, új épületekkel, a határrendészet átszervezésével kápráztatja el az uniót a magyar kormány, igazolván: készen áll arra, hogy Schengen szigorát szolgálja. Ám azokra a változásokra nem készült és nem készített föl, amelyek az e határok mentén élők mindennapjainak határait érintik. Például a régi bitumencsíkokat nem erősítette meg. S azzal sem foglalkozott, hogy a határ menti településeket a szomszédos országokkal összekötő, de évtizedek óta a forgalomból kivont utakat használhatóvá tegye. Hiába a január óta egyre riasztóbb tapasztalat: a Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta sokszorosára duzzadó és rajtunk keresztülnyomakodó kamionfolyam. De Magyarország schengeni csatlakozása a magyar–magyar kapcsolatban is kihívást jelent itt, a Vajdaság közelében.

Janus-arcát mutatja nekünk Schengen: befelé mosolyog, kifelé vicsorog.

Olvasóink írták

 • 1. Gül Baba 2007. november 27. 09:52
  „Ne aggódjon maga, hitetlen gyahúr effendi a Szögedi Szandzsákból.. ne aggódjon nem lesz ez mindig így...
  A török nehéztüzérség és légierő majd gondoskodik a maguk hármashatáráról meg a nyegle déli és délkeleti szomszédaikról.

  Nagy Szulejmán szelleme visszalátogat és talán eléri a teljesen elbutult szögedi ráját is, na akkor majd lesz nemulass...

  A sok plázacicust teherautókra rakjuk és eladjuk jó pénzért a Szaudi és Emirátusi fennséges sejk effendiknek... de mielőtt odáig eljuttatnánk őket, hogy egy életre elvegyük kedvüket a nyugatos nyegleségtől jól betörjük mint a vadlovakat... lesz ám nyávogás...
  Inkább tartsa élesen a farkát kend is hogy azon a szép napon legyen mit élveznie velünk együtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyünk egyformák?

"Ha nem lenne elég bizonytalanság a magyar iskolarendszerben, Lamperth Mónika miniszternek van egy… Tovább olvasom