Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Se bolt, se kocsma

JEGYZET - "Másfél hónapja a helyiek csak egymást kísérgethetik – Vásárhelyre, vásárolni."

Bolt és kocsma nélkül maradtak a batidaiak. Biztos akad, akinek az utóbbi jobban hiányzik. Munka után, tikkasztó nyárban egy rövid – hogy ne érezze magát egyedül, sörrel kísérve – könnyen lecsúszik. Másfél hónapja a helyiek csak egymást kísérgethetik – Vásárhelyre, vásárolni.

Ez nem vicc. Nem is szándékozom rosszízű poénokkal lefokozni a problémát. A vegyesboltot és a búfelejtőt üzemeltető bérlő szerződést bontott az ÁFÉSZ-szal, s július elsejétől megszűntek a szolgáltatások a településen. A vállalkozó több boltot, kocsmát működtetett, már nem bírta a sok munkát és a batidai egységekről mondott le. Biztos az érte meg a legkevésbé. Pedig az ilyen kisboltokban – koncentráljunk most csak erre az üzletre – általában drágábbak a termékek, mint a nagyvárosi szuper- és hipermarketekben.

Az állam, az önkormányzatok – még most is – több feladatot magukra vállalnak, de karikás ostorral nem kergethetik a vállalkozókat bizonyos tevékenységekre. Akkor nincs megoldás?

A minimális komfortérzethez hozzátartozik, hogy lakóhelyünk közelében – legyen az paneldzsungel vagy falu – bevásárolhassunk, beszerezhessük, amire otthon szükségünk lehet. Különösen igaz ez olyan településekre – jelesül Batida –, ahol zömmel idősek élnek. Őket nem kényszeríthetjük, még ha nem is ez volt a szándék, hogy több 10 kilót cipeljenek haza buszon zötykölődve például Vásárhelyről. A probléma és a megoldása, akárcsak a jó és a gonosz, a szeretet és a gyűlölet, az étel és a só – párban jár. Kísérik egymást, mint rövidet a sör. Csak észre kell venni.

A kistelepüléseken boltot üzemeltetőket jobban kellene támogatni (például adókedvezmény, vissza nem térítendő hitel), a helybelieket még inkább előnyben részesíteni, hisz ők tudják, mire van szüksége a szomszédnak, az átellenben lakónak, a párhuzamos utcaiaknak. Mert hiszek benne, hogy nem „se-se" országban élünk. És ez rövidesen a batidaiaknak is – újra – nyilvánvaló lesz.

Olvasóink írták

  • 2. vadruca 2011. augusztus 14. 07:46
    „1. Így igaz. - Egyébként nem úgy írjuk, hogy: "több 10 kilót", hanem úgy hogy: több tízkilót.”
  • 1. klj_54 2011. augusztus 13. 16:38
    „Ha esetleg az állam ésszerű adórendszert (minden adózási szabályt ideértve) csinálna akkor nem fordulna az elő, hogy nem éri meg senkinek egy faluban boltot vagy kocsmát nyitni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saller és szalámi

"Az élelmiszeré, ivóvízé, egészségiparé a jövő." Tovább olvasom