Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Se bolt, se kocsma

JEGYZET - "Másfél hónapja a helyiek csak egymást kísérgethetik – Vásárhelyre, vásárolni."

Bolt és kocsma nélkül maradtak a batidaiak. Biztos akad, akinek az utóbbi jobban hiányzik. Munka után, tikkasztó nyárban egy rövid – hogy ne érezze magát egyedül, sörrel kísérve – könnyen lecsúszik. Másfél hónapja a helyiek csak egymást kísérgethetik – Vásárhelyre, vásárolni.

Ez nem vicc. Nem is szándékozom rosszízű poénokkal lefokozni a problémát. A vegyesboltot és a búfelejtőt üzemeltető bérlő szerződést bontott az ÁFÉSZ-szal, s július elsejétől megszűntek a szolgáltatások a településen. A vállalkozó több boltot, kocsmát működtetett, már nem bírta a sok munkát és a batidai egységekről mondott le. Biztos az érte meg a legkevésbé. Pedig az ilyen kisboltokban – koncentráljunk most csak erre az üzletre – általában drágábbak a termékek, mint a nagyvárosi szuper- és hipermarketekben.

Az állam, az önkormányzatok – még most is – több feladatot magukra vállalnak, de karikás ostorral nem kergethetik a vállalkozókat bizonyos tevékenységekre. Akkor nincs megoldás?

A minimális komfortérzethez hozzátartozik, hogy lakóhelyünk közelében – legyen az paneldzsungel vagy falu – bevásárolhassunk, beszerezhessük, amire otthon szükségünk lehet. Különösen igaz ez olyan településekre – jelesül Batida –, ahol zömmel idősek élnek. Őket nem kényszeríthetjük, még ha nem is ez volt a szándék, hogy több 10 kilót cipeljenek haza buszon zötykölődve például Vásárhelyről. A probléma és a megoldása, akárcsak a jó és a gonosz, a szeretet és a gyűlölet, az étel és a só – párban jár. Kísérik egymást, mint rövidet a sör. Csak észre kell venni.

A kistelepüléseken boltot üzemeltetőket jobban kellene támogatni (például adókedvezmény, vissza nem térítendő hitel), a helybelieket még inkább előnyben részesíteni, hisz ők tudják, mire van szüksége a szomszédnak, az átellenben lakónak, a párhuzamos utcaiaknak. Mert hiszek benne, hogy nem „se-se" országban élünk. És ez rövidesen a batidaiaknak is – újra – nyilvánvaló lesz.

Olvasóink írták

  • 2. vadruca 2011. augusztus 14. 07:46
    „1. Így igaz. - Egyébként nem úgy írjuk, hogy: "több 10 kilót", hanem úgy hogy: több tízkilót.”
  • 1. klj_54 2011. augusztus 13. 16:38
    „Ha esetleg az állam ésszerű adórendszert (minden adózási szabályt ideértve) csinálna akkor nem fordulna az elő, hogy nem éri meg senkinek egy faluban boltot vagy kocsmát nyitni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saller és szalámi

"Az élelmiszeré, ivóvízé, egészségiparé a jövő." Tovább olvasom