Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Segélykarcsúsítás

"Nem hiszem, hogy túl sokan lennének, akik jó érzéssel kopogtatnak bármiféle segélyért."
Nincs mese, a segélyekből le kell faragni – olvasható ki a szegedi önkormányzat büdzsétervezetéből, amelyet holnap tárgyal majd a közgyűlés. Mintegy 280 millióval jut most kevesebb a szociális kasszába, mint egy évvel korábban. A hiányt növeli, hogy a város önereje is 83 millióval karcsúbb. Mit lehet ilyenkor tenni? A csapok némelyikét elzárni, a többit is szűkíteni. És naná, hogy számolni kell a következményekkel is.
Nem hiszem, hogy túl sokan lennének, akik jó érzéssel kopogtatnak bármiféle segélyért. Az ember nem szereti tartani a markát. (Szinte „hallom", mit gondolnak egyesek ellenvetésként.) Nyilván az a 422 szegedi sem, aki eddig idősek ápolásáért díjat kapott, amely bár alacsony összeg, de beszámított a nyugdíj szempontjából lényeges szolgálati időbe. Ehelyett kérhetnek majd bérpótló juttatást, amelynek viszont semmi hatása nincs a majdani nyugdíj összegére.

A lakásfenntartási támogatásért jelentkezők kétharmada várhatóan hoppon marad. Különleges helyzetbe kerültek a közfoglalkoztatottak, akik eddig nyolc órában dolgoztak havi 56 ezer forintért, ami bizonyára az önbecsülésüknek is jót tett. Most a keret szűkítése miatt csak napi 4 órát, 32 ezer forintot fizetnek nekik. Ez pedig már nem éri meg, ha például bérletet, jegyet kell venniük a munkába járáshoz. Meg amúgy is bolondok lennének ennyiért szaggatni magukat, amikor 28 ezer 500-at munkanélküli segélyként is megkapnak. Szegeden 1400-an estek ki a közmunkából, az önkormányzat sikeres pályázata esetén április tájékán térhetnek vissza, ha nem a segélyt választják helyette.

Ez idáig 16-féle jogcímen támogatta az önkormányzat a rászorulókat. A tervek szerint a szám csökken, lesznek, akiket már nem véd majd a szociális háló. És ők mihez kezdenek reménytelen helyzetükben? Inkább ne próbáljuk megjósolni!

Olvasóink írták

  • 3. jq 2011. február 25. 11:31
    „Sajnálom a (valóban) rászorulókat, de azt is meg kell érteni, hogy az aktív réteget sem lehet a végletekig elvonásokkal terhelni. Most ennyi jut, ha majd jobban keresek, akkor több adót vonnak tőlem, abból majd több jut segélyre. Ez így igazságos.......(?)”
  • 2. őrgróf 2011. február 25. 11:11
    „Netán elmennek dolgozni? ( l. szentesi bfifeldolg. a 70 embernek felkínált állásra ha tízen elmentek , de ők se álltak be dolgozni....)”
  • 1. havranek 2011. február 24. 20:48
    „A kapitalizmus diszkrét bája !" Azemberek" 2/3-a bizonyosan egyetért hiszen még egy éve sincs ,hogy erre szavazott !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi cukrunk már elolvadt

"2007-től fogva az EU abban volt érdekelt, hogy harmadával csökkentse a cukortermelést." Tovább olvasom