Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Senki földje

JEGYZET -˝Mindent hasznosítanak, amit a természet ad.˝
Aki nem kaszálja le a parlagfüvet a telkén, akár 5 millió forintos büntetést is kaphat. Akár. De inkább csak az induló 15 ezernél maradnak a hatóságok, miután kinyomozták, kit is kell megbüntetni, kinek, hová írjanak levelet, vagy hogyan is terheljék meg az összeggel az ingatlant. Legvégül pedig kényszerkaszálnak a közmunkások.

Láttam már ilyen kényszerkaszálást, nem is egyet. A telek egy részén, ami az utcáról jól látható, úgy-ahogy levágják a gyomot, a többi marad, hogy a nyár végére szinte áthatolhatatlan dzsungel képződjön a növényekből. De a parlagon hagyott földeken is csak a karókig merészkednek a fűkaszákkal, az út menti sávot, az árok szélét békén hagyják. Hiszen ki tudja, kié az egy méternél is szélesebb sáv: hány centi belőle a közúté, hány az önkormányzaté, ha árok is van, akkor esetleg a vízgazdálkodásé.

Érdekes, hogy Ausztriába átérve varázsütésre rendezett körülményeket találunk, parlagfüvet alig, pedig Burgenlandban még lehetne is, hiszen nem hegyvidéki az éghajlat. A földeket egészen az aszfaltig megművelik, a füvet a gyomokkal együtt lekaszálják, szárítják, és megetetik az állatokkal. Nemcsak az állam gondolkodik másképp a polgárairól, hanem az emberek is ügyelnek egymásra, a senki földjéről is hasznosítanak mindent, amit a természet ad. A jelenségre akkor csodálkoztunk rá először, amikor a múlt rendszerben először léphettük át Nyugat felé az országhatárt. Az a baj, hogy 40–50 év elteltével is csak csodálkozunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom