Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Sertéshús a kirakatban

"Érezhetően kevesebb sertéshús fogy, 20–30 százalékkal karcsúsodott a magyar termék felvásárlási ára is."
Ki örülhet felhőtlenül annak, hogy Németországban ötezer állattartó helyet zártak be a dioxinbotrány miatt, és nálunk csak a magyar feldolgozók által bevizsgáltatott német sertéshús kerülhet forgalomba? A németek biztosan nem, a magyar élelmiszeripari cégek sem, a labormunka költsége az ő vállukat nyomja, ami egy kamionnyi szállítmány esetében 1 millió körüli összegre rúg – szakértői becslés szerint. Elméletileg a magyar sertéstartók örülhetnének, ott a húshiánnyal küszködő német piac, be lehet oda törni. A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke úgy véli, hogy a németországi sertéshús, illetve -húskészítmények felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozása valóban esélyt adhat a hazai sertéstartók gondjainak enyhítésére. Csakhogy a szennyezettségtől való félelem miatt érezhetően kevesebb sertéshús fogy, 20–30 százalékkal karcsúsodott a magyar termék felvásárlási ára is. Tehát szó sincs felhőtlen örömről a gazdák részéről. Közgazdász ismerősöm szerint talán a merészebb felvásárlók jönnek ki jól a dologból, akik a most 40 százalékkal olcsóbb német sertéshúsból bespájzolnak. Az átmeneti korlátozás körüli vita tétje az, hogy mi lesz a Németországból évente bejövő 50 ezer tonna sertéshússal, ami a teljes import csaknem fele.

A sertéságazat már évek óta gödörben van. A magas takarmányárak, amelyek nyilván tovább nőnek a kétségbeejtő belvízhelyzet miatt, a nyomott húsárak eredményezték a jelenlegi helyzetet. Tizenkét évvel ezelőtt Magyarországon még 10 millió malac, disznó röfögött vidáman az ólakban, a nagyüzemi telepeken, mára 3 millióra csökkent a számuk. Felötlik az emberben, ugyan hogyan csinálják EU-s barátaink, hogy 200 forintért adják a sertés kilóját, holott a magyar gazdák 300 forint körüli önköltségi áron tudják kihozni a hízókat. Modernebb technológiát alkalmaznak, a támogatásokkal ügyesebben sáfárkodnak, bűvészkednek.

A Hússzövetség kiadott egy közleményt, amelyben sérelmezi, az országos főállatorvos a húsipar meghatározó szereplőinek megkérdezése nélkül adta ki az import hús dioxintartalmának vizsgálatával kapcsolatos rendelkezését. „A határozat sérti a magyar húsipar gazdasági érdekeit, és egy látszólag élelmiszerbiztonsági indok mögé rejtett, valójában kereskedelemkorlátozó intézkedés".

Izgalmas hetek állnak a húspiac szereplői előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krónikus bajaink

"Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás – jó lenne, ha így lenne." Tovább olvasom