Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Shakespeare-terápia

"Valahol kitalálták, hogy most beszéljünk arról, hogy Orbán–Gyurcsány nyilvános vita lesz a népszavazási kampány finisében."
Valahol kitalálták, hogy most beszéljünk arról, hogy Orbán–Gyurcsány nyilvános vita lesz a népszavazási kampány finisében. A hír azonmód meg is jelent egy kormánypárti napilapban, szépen elemző jellegű indoklással körítve. Pontosan olyan volt, mint azok a hírek, amelyek igazak. Másnap egy ellenzéki napilapban az jelent meg, hogy a hír nemcsak, hogy nem igaz, de tudatosan dobta be az MSZP kampánytanácsadója. Ez a hír is pontosan olyan volt, mint az igazi cáfolatok.

Eltelt néhány nap, és nem derült ki, hogy mi is van ennek a nyilvános vitáról szóló hírnek a forrásával. Igaz, nem igaz – ez alig befolyásolta a hír utóéletét. A kormányszóvivő azonnal és felkészülten reagált a hírre, és nem azzal foglalkozott, hogy igaz-e, hanem megragadta a lehetőséget, és úgy beszélt róla, mintha igaz lenne. Gyurcsány Ferenc persze kiáll a vitára, ha – így a szóvivő – a kihívónak lenne már bátorsága, hogy végre kihívja. A Fidesz cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenccel szóba állnának, de a közlemény megragadta az alkalmat arra is, hogy felemlegesse Gyurcsány 2006-os „lárifári" vitájának gyöngyszemeit. A hírforrás még mindig néma maradt, és az ügy szépen celebrálódott tovább, még egy köztévé is bejelentkezett, hogy szívesen megrendezi a nevezett vitát. Az internetes portálokon – mondani sem kell – a látogatók lelkesedéssel és hozzáértéssel vetették magukat a hírre, s a tisztázatlan forrású hír éppen úgy megtette a hatását, mint a valódi. A kreált médiaesemény ugyanazt az életet tudta tovább élni a nyilvánosság előtt, mintha igaz lenne.

A napokban adták hírül, hogy a liverpooli egyetemen – igaz, ott csak pszichiátriai céllal – biblioterápiai kísérletbe kezdtek. A résztvevők közösen olvassák el Shakespeare tragédiáit, majd együtt elemzik az egyes szereplőket, azok lelki motivációit az érdektől a szerelemig, a féltékenységtől a hazugságig. Azt mondják, a kísérlet fejleszti a valóságérzékelést.

Állítólag az eredmény reményen felüli.

Olvasóink írták

 • 13. Lawrence 2008. január 29. 14:02
  „Kedves V.I.F és Dingo!
  Gyurcsánról és Orbánról nem érdemes veszekedni, sőt még csak vitatkozni sem. A hír mi szerint lesz majd egy vita, elég volt, hogy az emberket lefoglalja egy ideig. Hiszen valamiről írni kell és valami kell a vászonra is. A jó magyar mentalizásról miért nem beszél senki? (megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is). A problémák nem Gyurcsánnyal és nem is Orbánnal kezdődtek. Már elég régóta szarban vagyunk...”
 • 12. V.I.F. 2008. január 29. 09:08
  „Sőt, megtalálható, elérhető a Fidesz és a Hír TV honlapjáról is.”
 • 11. V.I.F. 2008. január 29. 08:58
  „Szabolcs, a Hír TV gyakran lejátsza. A többi nem. Vajon miért?”
 • 10. Szabolcs 2008. január 28. 20:31
  „Nem új vita kell, játszák le egyszerűen a régit! Újból!

  Mindjárt kiderül ki mit mondott, és mit tartott be belőle. Vagy ez nem lenne előnyös a népszavazás előtt?”
 • 9. Kabai 2008. január 28. 19:34
  „- Mi a különbség az elmebeteg és az idegbeteg között?
  - Az elmebeteg azt hiszi, hogy 2x2 az 5. Az idegbeteg tudja, hogy 4, de ez szörnyen idegesíti.”
 • 8. anti 2008. január 28. 15:47
  „Dingo
  Gyurcsány még önmagának is hazudik, Gyurcsány hiteltelen ember. Vele nincs min vitatkozni, sötétség támadt körülötte.
  Az ország sorsa nem kabaré...
  2006-ban is kár volt odaállni Orbánnak, bár nem sejtette, milyen aljas "vitát" csinál Gyurcsány...
  Köszönjük, ilyet nem kérünk. Ezzel az emberrel még egyszer ne álljon szóba..”
 • 7. V.I.F. 2008. január 28. 15:13
  „Röviden: Amit Gyurcsány a vitában tagadott és visszautasított, mint bekövetkező lehetőséget, azt a mandátum elnyerése után megtette. Szükségből? Igen, mert eladósította az államháztartást. Reformnak tűnik? Igen, de az állam forrásai hiányában annak minden terhét az adófizetőkre is(!) hárítja. Helyes, vita alapját nem képezi, hogy kiterjeszti a tb járulékot fizetők körét, csökkenti (amit népszerűsége megörzéséért igen óvatosan tesz) a kedvezményezettek körét. A reform intézkedés terhét mindenki viseli.”
 • 6. V.I.F. 2008. január 28. 14:37
  „A jövő e megoldásait a 2006-os választások kampányában kellett volna jelezni, ígérni, magyarázni és indokolni. Amikor az akkori Orbán-Gyurcsány tévé vitában ország-világ hallhatta, Gyurcsány Ferenc így szólt Orbánhoz: "ejnye Orbán úr, nem gondolja, hogy ön csak ijesztgeti ezek lehetőségével a választókat? Miért állít ilyet, ön úriember? Stb... Vonja vissza állításait. Ki tételezi fel, hogy a 2006-ra stabilizálódott államháztartási hiány és a külföldi tartozások szintentartása akkori állapotában nem lehetett volna-e más megoldásokkal fenntartani a stabilitást, javítani a rendszert? Ez nem derülhetett ki, mert a választók Gyurcsánynak hittek, aki újabb hitelek felvételével vitte kényszerpályára a gazdaságot. Orbánéknak a választások elvesztésével csak hipotetikus lehetőségük maradt arra nézve, hogy mi lett volna, ha... Ezt kérné számon rajtuk kedves Dingó?”
 • 5. Dingo 2008. január 28. 12:16
  „V.I.F.: a népszavazás az egészségügy reformjáról szól, hogy jó -e ha mindeki fizet TB járulékot de mellette ha tényleg megbetegszik akkor vállaljon mellé kórházi napidíjat, vizitdíjat is....vagy van a másik verzió, azaz hogy minden maradjon a régiben ahol 10 millió embert 3 millió adófizető tart el. Ez NEM a múltról szól, hanem éppen a jövőről. A két legnagyobb párt vezetőjének pedig kutya kötelessége hogy ne csak a szájukat tépjék és a saját híveik előtt tegyenek hangzatos kijelentéseket (vonatkozik Gyurcsányra és Orbánra is!!!) hanem értelmes vitában ütköztessék az álláspontjaikat, hátha kiderül hogy egyik verzió sem tökéletes, hátha hallunk olyasmit ami elgondolkodtat a szavazás előtti napon bennünket.”
 • 4. V.I.F. 2008. január 28. 08:29
  „Már elnézést kedves Dingó, de most a népszavazás nem jövőbeni programok megítéléséről, hanem a múltban tett kijelentések és megtörtént események szembesítéséről, megítéléséről fog szólni! Miért kellene nekik (Orbánnak és Gyurcsánynak) vitatkozniuk a megtörténtek felett? Az állampolgárok szavazatai majd tükröt tesznek eléjük az eddigi lépéseik elfogadásáról, ill. elutasításáról.”
 • 3. lakos 2008. január 28. 08:23
  „Választáskor, de az majd csak 2010-ben lesz. Márc.9. nem róluk szól.”
 • 2. madártej 2008. január 28. 08:19
  „Én csak azt olvasom ki ebből is, hogy a komcsik minden aljasságra képesek a hatalom megtartásáért.Nem kicsit, nagyon alávaló egy banda.”
 • 1. Dingo 2008. január 28. 07:33
  „Egy valóságos demokráciában ahol nem csak a szájtépés megy hanem komolyan veszik magukat a "szereplők" ott az ellentétes véleményt képviselők vitatkoznak egymással. Orbánnak és Gyurcsánynak vitáznia kellene, attól függetlenül hogy ki mit hisz a másikról (hazug, gyáva, stb.).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholmentes konyakmeggyet!

"Hatalmas indulattal előre kell bocsánatom, a nulla tolerancia minden fajtájával egyetértek. Avval… Tovább olvasom