Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Soha sincs jó idő

JEGYZET - "Egyre kevésbé van pénz efféle előrelátó beruházásokra."
Gazdálkodni kockázatos dolog. A méhészet jó példa arra, hogy tűnjön bármilyen egyszerűnek is első látásra, bizony komoly befektetést és szaktudást igényel ahhoz, hogy jövedelmező legyen – és akkor a váratlan körülményekről még nem is beszéltünk. Sokan mégis belevágnak, csak a remélt nagy hasznot látva maguk előtt. A vége általában, mint a megyei méhészegyesület első embere mondja, szinte törvényszerűen csalódás és bukás.

Aki növénytermesztéssel foglalkozik, még inkább tudja, mennyire függ az ember a külső körülményektől. Jöhet belvíz vagy aszály, jégverés és még ki tudja, mi minden. Ezek egy része megelőzhető, kivédhető, a többi szerencse kérdése. A belvíz okozta károk például alkalmas csatornákkal mérsékelhetők. Annak idején megírtuk: makói gazdák, miután állami segítséget hiába reméltek, bő egy éve maguk építettek egy ilyet összesen egymillió forintból a rákosi határban. Akik akkor részt vettek a szervezésben, azt mondták, megérte, mert az így megmentett termény értéke a többszöröse volt annak, mint amit ráfordítottak az elvezetőre.

Az más kérdés, hogy egyre kevésbé van pénz efféle előrelátó beruházásokra. A makói példának nem is lettek követői sehol az országban, pedig szakemberek mondják: az országból több víz folyik ki, mint amennyi be, csatornákkal pedig nemcsak a belvizet lehet elvezetni, öntözésre is jók száraz időben. De mi a helyzet mondjuk a jégveréssel? A makói térségben néhány évvel ezelőtt erre is volt példa: akkor mint megírtuk, odalett a teljes termés – a zöldség éppúgy, mint a gabonafélék vagy a napraforgó. Az egyik gazda úgy fogalmazott, annyi hagymája sem maradt, hogy hozzávalónak elég legyen a bográcsba. S persze a gyümölcsöst fenyegető faggyal sem igen lehet mit kezdeni – erre meg tavaly láttunk példát a barackosokban.

Ha innen nézzük, úgy is fogalmazhatunk, ahogy az ismert népdal mondja: soha sincs jó idő. Ritkán hallani olyat, hogy a gazdálkodók örömmel nyugtázzák, a múlt évben minden körülmény ideális volt, elég volt a csapadék és a napsütés is, az idő nem volt sem túl fagyos, sem túl forró. Aki a gazdálkodást hivatásául választja, sosem felejtheti el: ez az egyik legkockázatosabb vállalkozás.

Olvasóink írták

 • 3. szatocs 2013. március 20. 20:49
  „Tisztelt Szabó Imre! Makói példának voltak követői Huszár Tibor Csanádalberti -Rákos között építettet csatornát és ha jól tudom Ambrózfalván is építésre került egy hosszabb csatorna ahol az aszfaltozott utat is felbontották. Igaz ezek régi dolgok,de nem illik elfelejteni,ha nem telefonáltak be az építtetők a szerkesztőségbe,attól még megtörténtek ezek a beruházások.A jegyzet ezek után sajnos,hogy áll meg a saját lábán?”
 • 2. mediashreck 2013. március 20. 10:20
  „Ne haragudj kedves Szabo Imre!
  Idöjarastol függatlenül beleizzadtam, mire a jegyzeted vegere jutottam...”
 • 1. csonakos 2013. március 20. 09:22
  „Jó jegyzet! A lényeg lett összefoglalva! A gazdálkodás, bizony a legmunkaigényesebb és legmegbízhatatlanabb beruházás. Arról nem is beszélve ha a fagy elvitt mindent még a fákat ugyan úgy kell védeni mintha teremnének várva egy jó időt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kritikátlan tömeg

"Nem csak a politika működtet pénzszivattyúkat." Tovább olvasom