Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Sokasodjatok

JEGYZET - "Egy gyerekről nem két-három, hanem legalább 20 évig kell gondoskodni."
Dolgozzatok és sokasodjatok. Nagyjából ez az üzenete a gyed extrának, amely vélhetően a Ratkó-gyerekek után létrehozza az Orbán-gyerekek fogalmát. Az ajánlat rendkívül vonzó: míg korábban a viszonylag elfogadható mértékű gyermekellátási díj mellett nem volt szabad dolgozni, most már ezt megtehetik az édesanyák. Fizetést is kapnak, juttatásként pedig bérük 70 százalékát is átutalják bankszámlájukra a gyerek kétéves koráig.

Mondjuk ki: a gyerekvállalás nagy biznisz lesz – mármint azoknak, akik dolgoznak is. Extrém példát véve: ha valaki most első gyermeke után gyors egymásutánban még vállal kettőt, rengeteg pénzhez jut. Hiszen mondjuk az egyikre felveszi a gyest, a másikra a gyedet – ezt sem lehetett ugyebár korábban –, a pocakban lévőre pedig az utolsó hónaptól terhességi gyermekágyi segélyt, amelynek összege szinte megegyezik korábbi nettó jövedelmével. Mindemellett ha hamar visszamegy dolgozni, gyakorlatilag a fizetésének több mint a dupláját is megkaphatja minden hónapban. És persze érinti már a családi adókedvezmény is: 90 ezer forintot nem kell befizetnie az államnak.

Szép dolog a matematika, de azontúl, hogy nem szeretem, azt gondolom, családot nem is lehet így tervezni. Bízom benne, nem ez alapján döntenek majd a leendő szülők a nagycsalád mellett, bár kétségtelen tény, hogy most a gyerekvállalási kedvet leginkább az anyagi nehézségek vetik vissza. Egy gyerekről nem két-három, hanem legalább 20 évig kell gondoskodni. Nem árt ezt is szem előtt tartani, mielőtt valaki beleesne a számok bűvöletébe.

Azt már csak mellékesen jegyzem meg: nagyon nem értek egyet azzal, hogy arra ösztönözzük az anyákat, hogy egy év után adják a kicsiket bölcsődébe – bár tény, hogy sokan eddig is erre voltak kényszerítve, éppen az anyagi ellehetetlenülés miatt. Hiszek abban, hogy a gyerekek fejlődésének az alapjait az a 2-3 év teszi le, amikor édesanyjuk csak velük foglalkozik. Lehet persze példálózni Amerikával meg más országokkal, ahol a magyar idő töredékét engedélyezik csak az otthon maradásra, de éppen ezért szerettük eddig saját rendszerünket. Mivel azonban Magyarországon a legtöbben mindent anyagi oldalról közelítenek meg, félő, hogy ez nagyobb súllyal esik majd a mostani döntésnél is latba, mint minden egyéb szempont.

Akkor pedig már csak egy kérdés marad: honnan lesz 2 év múlva elegendő bölcsődei férőhely?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent visz

˝Minden pénzt be kell söpörni a körzetbe.˝ Tovább olvasom