Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Sokkterápia

"Mivel a rábeszélés, a meggyőzés lepereg rólunk, sokkolnak, cinikusak."
Nem is feles, hanem rögtön decis pohárban kaptam a disznótoros-maradékhoz kísérőnek szánt reggeli pálinkámat, amikor néhány éve a keresztapáméknál jártam vidéken. Tiltakozni próbáltam, hogy én sosem iszom reggel, pláne nem eszem ilyen zsíros, fűszeres reggelit. Ugyanaz volt a válasz, mint amit pár hete láttam a tévében: de hát ez csak orvosság, fiam!

A képernyőn egy kezében demizsonnal és teli stampedlivel a kamera felé támadó öregasszony igyekszik sokkoló jelenlétével „meggyőzni", hogy ugyan, igyak már egyet. A másik, tévéspotban szereplő dagadt férfiak tipikus kifogása szerint salátát csak a nyulak esznek, a vécében cigiző diákok pedig a másikra mutogatnak: de hát a többiek is ezt csinálják. Saját magunkat, saját, olcsó kifogásainkat látjuk a mozgó tükörben – miközben a való világban úgy hullunk, mint a legyek.

Szív- és érrendszeri halálozásban mi vagyunk a világelsők, tűdőrákban is rendszeresen a dobogón végzünk, a milliósra becsült magyar cukorbeteg-társadalom többsége pedig még arról sem tud, hogy egyáltalán beteg. Merthogy szűrővizsgálatokra sem járunk. Kifogás persze mindig akad: hajtani kell a pénzért, ezért nem jut idő sportra. Vagy: ilyen stressz mellett muszáj rágyújtani/meginni valamit. Esetleg: a szalonna sokkal olcsóbb, mint az alma. Némelyikben tán még valami igazság is van. Csak azt felejtjük el közben, hogy csupán egy életünk van. Illetve dehogy felejtjük: pont ezért rendelünk még egy kört a kocsmában.

A hazai média is megunta, hogy struccpolitikát folytatunk a saját egészségünk rovására, ezért kampányba kezdett. Mivel a rábeszélés, a meggyőzés lepereg rólunk, sokkolnak, cinikusak. Erre talán még reagálunk. Néhány évtized múlva a halálozási statisztikákból biztosan kiderül.

Akkor, pár éve egyébként megittam a pálinkát, és ettem a disznótorosból is – mert különben sértődés lett volna belőle. Jó lenne, ha ez a médiakampány nemcsak a fiatalokat rettentené el, de azoknak is felnyitná a szemét, akik csak „gyógyítani" akarnak.

Olvasóink írták

 • 7. madártej 2009. március 18. 08:28
  „Hehehe, Indiában a többség növényevő és mégsem élnek örökké. Hanem talán 40-45 esztendős korban mehetnek a tűzbe.”
 • 6. No.6-Sy 2009. március 18. 08:20
  „"Akkor, pár éve egyébként megittam a pálinkát, és ettem a disznótorosból is - mert különben sértődés lett volna belőle. "

  Finomabban fogalmazzak, vagy durvábban?

  Tukmálás, de mindenképpen agresszió, szívélyességnek és vendégszeretetnek álcázva. És a "kedves" házigazda/rokony/haver még merészel megsértődni azon, hogy hogy te nem vagy hajlandó betegre-hülyére enni-inni, csak hogy a kedvében járj!? Hát akkor csak sértődjön! Az ő dolga. Senki sem felelős a másik ember érzelmeiért, sem az életéért. A rokonokat nem választjuk (de bizony az agresszív, nemkívánatos rokonokat le is lehet rúgni!), a barátokat viszont igen. Az a barát pedig, aki tukmál, vagy agresszívkodik, nem barát, de még csak ne is haver. Keresni érdemes helyettük jobbat!

  Azt tedd, amihez kedved van és ami neked jó, nem azt, ami mások szerint neked kötelező, csakhogy ők jól érezzék magukat a bőrében. Egyébként miféle jóérzés alapja lehet az, ha a másik embert tisztapuszta "szeretetből" szürke kockává, vagy cukorbajos/elhízott szerencsétlenné tapossuk?”
 • 5. sima 2009. március 18. 08:08
  „A lényeg az , hogy akiknek az a jelszava.. NO KOLESZTERIN !! , azokon jókat szoktam nevetni. :))”
 • 4. sima 2009. március 18. 08:04
  „2. Rólam biztos nem szól a cikk , mivel én sem szeretnék 100 évig élni. Manöken sem szeretnék lenni , eleget mozgok, és változatos az étrendem , ezért én nyugodtan elfogadnám a reggeli disznótorost egy bögre pálinkával. :) Ezen kívül éppen tegnap hallottam a rádióban , hogy akik szóján élnek , ( szójatej , szójafasírt...stb.) és egyéb egészségesnek mondott , színezékkel és más művi dolgokkal teletűzdelt kaját fogyasztanak , na azok számíthatnak szívritmus zavarokra. Dr. Csáky István professzor , hosszan ecsetelte az egészségesnek vélt táplálkozás mellékhatásait. Többek között elmondta , hogy nem véletlen hogy sok fiatal versenyzőnél hirtelen szívleállást idézett elő a szójával kiegészített zsírszegény táplálék. A másik érdekes dolog , hogy a karotin önmagában egészséges , viszont aki túlzott mértékben visz be a szervezetébe karotint , és véletlenül dohányzik , vagy dohányos mellé keveredik , akkor viszont nagyon jó esélye lesz a rákra. Ugyanis , a nikotin és a karotin együtt nagyon erős rákkeltő hatású. Tehát , aki napközben répatortát eszeget , és este pedig bulizni indul a barátnőjével olyan helyre ahol dohányoznak , az egy jó nagy adag rákkeltő anyagot vesz magához. Aztán még az az elmélet is megdölt , hogy a koleszterint nem tudja kezelni a szervezet. De ezt már csak annak írom le , akit igazán érdekel.. :))”
 • 3. flexsnake 2009. március 17. 22:37
  „és a vegások mit csináljanak? :O”
 • 2. smalltown 2009. március 17. 19:46
  „sima, rolad szol a cikk:)”
 • 1. sima 2009. március 17. 18:45
  „Tombácz Róbi , szerintem legközelebb is fogadd el a disznótorost és a pálinkát reggelire. Nem illendő elutasítani a szíves vendéglátást. Biztos ismered te is a mondást.... " Rómában , tégy úgy mint a rómaiak ! "
  1000 évig szeretnél élni ? Vagy esetleg , manöken szeretnél lenni ? Ha nem , akkor ne kényeskedj , és egyél és igyál rendesen , úgy ahogy a rokonságod teszi. Hallgass keresztapádra , ő legalább tudja mi a jó...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyergestető

"A félreeső Nyergestető, az erdős fennsík a szabadság spontán szentélye lett. Pedig az érkezők kis… Tovább olvasom