Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Sólyom a várban

"Ismerve Sólyom László életútját, határozott, markáns véleményformálását, nem nehéz megjósolni, az 1942-ben Pécsett született jogász nem okoz csalódást Magyarország népének."
Lehet másfajta a politika. A Magyar Köztársaság elnöki posztjára Sólyom Lászlót ajánló Védegylet jelszava ez. A tegnap hivatalába beiktatott köztársasági elnöktől pedig mi mást is vár a politikai csatározásokba belefáradt magyarság, mit azt, hogy e jelszó szellemében végezze munkáját.

Ismerve Sólyom László életútját, határozott, markáns véleményformálását, nem nehéz megjósolni, az 1942-ben Pécsett született jogász nem okoz csalódást Magyarország népének. Szándékosan nem írtam azt, a megválasztásával megbízottaknak, a rá, netán az ellene szavazóknak. Ugyanis a 2005-ös esztendő egyik leginkább megdöbbentő, pártoskodó jogi huzavonája éppen az volt, aminek végén Sólyom László elnyerhette a közjogi méltóságot. A parlamentben lezajlott viták és egyeztetések során az alkotmányosság nem sérült ugyan, ám sok minden máson sikerült sebet ejteniük honatyáinknak. Az ország viszont láthatta – Sólyom László ezt a megpróbáltatást is méltósággal viselte, így adván egyik bizonyítékát annak: minden szempontból arra alkalmas személy költözik a Sándor-palotába.

Gyenge hivatalban – erős egyéniség. Hallani ilyen hangokat is. Az e véleményt megformálók arra utalnak, hogy a magyar Alkotmány értelmében a köztársaság elnökének jogköre meglehetősen korlátozott. S utalnak persze arra is: ezt a közjogi méltóságot olyan személyiség tölti meg tartalommal, aki nem lesz a pártok játékszere, aki tevékenységének minden percében az alkotmányosságot tartja szem előtt. És megpróbálkozik a ma még oly lehetetlennek tűnő vállalkozással – egy politikailag megosztott országban mindenkinek, az egész népnek az érdekeit képviselni úgy, hogy pártállástól és szimpátiától függetlenül elégedettek legyenek munkájával.

Sólyom László eddigi megnyilatkozásaiból arra is egyértelműen fény derült már: nem csupán tízmillió magyar állampolgár, hanem a határainkon túl élő magyarok jóléte, biztonsága érdekében is mindent meg kíván tenni. Nemzetben gondolkodik, össznemzeti érdekekre helyezi a hangsúlyt egy olyan politikai légkörben, ahol már hajlamosak voltunk elhinni, pártok szabta korlátok között élhetünk csupán.
Ezért aztán abban is biztosak lehetünk: Sólyom László nem csupán köztársaságunkat, hanem a népszerűségi listákat is vezetni fogja. Követve ebben elődeit, Göncz Árpádot és Mádl Ferencet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se nem semmi

"Számomra a valóságshow-k szereplői is ilyenek. Ők is jól tudják, hogy csak ideig-óráig állnak a… Tovább olvasom