Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Söprű őrzi a házat

"Sok polgármester megirigyelheti királyhegyesi kollégáját, aki azt mondja, nem emlékszik rá, mikor történt utoljára bűncselekmény a faluban."
Sok polgármester megirigyelheti királyhegyesi kollégáját, aki azt mondja, nem emlékszik rá, mikor történt utoljára bűncselekmény a faluban. Az ország 3200 településéből kevés helyen dicsekedhetnek ilyennel. Üdítő hír ez manapság, amikor a médiumokból ömlik a rengeteg erőszakos cselekményről szóló beszámoló, ahogy a csövön kifér. Például: tízéves gyerekek lopnak, rabolnak, tartják rettegésben a társadalom jobb érzésű részét. Mondhatnánk, ez vicc. Az. Rossz vicc.

Néhány éve fotóskollégámmal erdélyi riportúton jártunk. Az egyik parányi, eldugott, kizárólag magyarok lakta faluban, Magyardécsen a református lelkésszel igyekeztünk a falu legidősebb lakójához, a 102 esztendős Rozi nénihez. Hepehupás földúton kerülgettük a tehéncsorda által elhelyezett „taposóaknákat". Előbukkant a néni háza, mire a lelkész úr megállította a menetet, forduljunk vissza, a néne nincs otthon. Hát ezt meg honnan tudja? – tudakoltam. A házikó ajtaja mellé támasztott söprűre mutatott. Az jelezte, dolga akadt annak, akihez igyekeztünk. Náluk soha nem zárják be a házakat, csak kiteszik a söprűt. Ennyire egyszerű a dolog. Kollégámmal néztünk, mint Rozi néni nézhetett a magyardécsi moziban, amikor a Csillagok háborúját játszották.

Aztán eszembe jutott, hogy szülőfalumban, Tószegen – ennyi településmarketinget engedjenek meg – soha nem zártuk a kaput. Egyszer hosszabb időre elutaztunk, akkor derült ki, évek óta meg sem volt a kulcsa. És senki nem mászkált be illetéktelenül az udvarra. Igaz, 2008-ban ez túlzottan idillikusnak és hihetetlennek tűnik. Pedig itt van a királyhegyesi példa, ma is lehet biztonságérzettel élni. Természetesen sokkal könnyebb ezt elérni egy 700 lelkes községben, ahol mindenki ismer mindenkit a karonülőtől a legidősebb emberig, mint egy nagyobb városban.

Úgy vélem, a királyhegyesiek joggal lehetnek büszkék a biztonságos település címre. Ezt bátran kitehetik az ablakba, mint a magyardécsiek a ház elé a söprűt.

Olvasóink írták

  • 2. Kancsal 2008. április 23. 13:05
    „Két évtizeddel ezelőtt még Budapesten sem kellett bezárni a nagy bérházak kapuját. A rendszerváltással lám fejlődtünk, mindent zárunk, ami zárható, Ha sokszor emlegetik, majd Királyhegyesen is zárni kell mindent, a tévé meg az újságok jó ötletet adnak a még szűz területek felderítéséhez.”
  • 1. Papp Dániel Máté 2008. április 23. 08:06
    „A mai magyar társadalom nem engedheti meg magának azt a "luxust", hogy bárkiben ellenérzés nélkül megbízzon. Ezért is jó ilyen ellenpéldákat hallani, hogy egy - igaz vidéki - községben nem is emlékeznek, mikor volt utoljára bűncselekmény. Közbiztonság? Lassan el is felejtjük mit is jelent ez a szó. Sokan úgy vélekedhetnek, hogy nem olyan nagy dicsőség egy kisebb faluban megállítani a bűnözést, mint egy nagyvárosban. Viszont nem egy olyan esetről hallani, hogy tanyákra törnek be; idős, egyedülélő embereket rabolnak ki. Remélhetőleg nem Királyhegyes az egyetlen község, ahol már régen nem követtek el "gaztettet" sem. A legvégső cél az lehetne, hogy egyre több községnek elég legyen csak a seprűjét kitenni a ház elé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zseni és határai

"A zsenialitás és a hülyeség között az a különbség, hogy az előbbinek határai vannak. E… Tovább olvasom