Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Sör, virsli, vurstli...

"Május elseje. Szeretnék belelátni az emberek fejébe, ki mit gondol vajon erről az ünnepről – azonkívül, hogy ezen a napon nem kell dolgozni."
Ez a mostani május elseje leginkább abban különbözik a tavalyitól vagy a tavalyelőttitől, hogy akár négy napig is eltarthat. Feltéve, ha a munkáltatók voltak olyan kegyesek, hogy március 30-ára rátették a dolgozók fizetését számlájukra. És akiknek munkája sincs? Azoknak most duplán nehéz, mint magányosoknak a karácsony.

Május elseje. Szeretnék belelátni az emberek fejébe, ki mit gondol vajon erről az ünnepről – azonkívül, hogy ezen a napon nem kell dolgozni. Nyilván mást jelent az apáknak és a nagyapáknak, megint mást a mai derékhadhoz tartozóknak, s nagyon mást a fiataloknak. Az idősebbek, élhettek bármilyen keserves korban, szenvedhettek bármennyit is, hajlamosak szebbé plasztikázni a múltat, mint amilyen volt is az valójában a maga idejében. Nincs is ebben semmi kivetni való, hiszen teljesen normális, hogy a fiatalságára mindig nosztalgiával gondol vissza az ember. A sörre, a virslire, a vurstlira, a brigádra, a haverokra, meg a Felvonulók kértékre az akkor még egyetlen tévécsatornából. Naná, hogy nem az Éljen a párt! feliratú táblára a kötelező felvonulásról, amit lehet, hogy éppen ő maga lengetett a dísztribün felé, sugárzó ábrázattal.

A mostani húzó generáció, a nyolcvanas évek második felében már feleszmélt, nagy ívben kerülte a tömegdemonstrációkat, sokan ekkor már a maszek melót vagy a kiskertet választották, a többiek meg persze tovább ápolták a sör-virsli-vurstli hagyományt munkatársaikkal, kollégáikkal, barátaikkal. És ez lett végül az örökítő anyaga is a május elsejéknek. A majálisozás. Ahogy faluhelyen a búcsú, vagy a falunapok. Helye, ideje a népünnepélynek, a mulatságnak, a kimozdulásnak – a szó szoros és átvitt értelmében is. Ami egyébként népszínműbe illően igaz, őszinte és felszabadult. Az adrenalinszint persze a korszellemnek megfelelően feljebb nyomva, különféle szórakoztató programokkal, koncertekkel.

Ha a fiatalokat pár nap múlva megkérdezné valaki az idei május elsejéről, bizonyára olyanokat mondanának mint Irigy Hónaljmirigy, Stand Up vagy Váradi Roma Café. És ettől kezdve ki vitatná, hogy ez az ünnep a fiataloké is. Arra meg már ki a fene emlékszik, hogy 122 évvel ezelőtt Chicagóban hogyan vált véres meneteléssé az első önvédő, szervezett munkástavasz. Hogy ezen az első május elsején a háromszor nyolcért, az emberi méltóságért, a jobb munkakörülményekért, a tisztességes bérért meneteltek az emberek. Mintha nem is lett volna olyan régen...

Szánjunk hát végül néhány köszöntő szót magára az ünnepeltre, a munkára is. Nem az olyan értelmetlen típusú munkára gondolok, mint amilyet Dosztojevszkij írt le száműzetésének legborzasztóbb napjaiként, amikor gödröket ásattak velük, majd a kiásott gödröket újra betemettették velük. Nem, én az embert emberré tevő, nemesítő, mind jobb és gazdagabb világot teremtő tevékenységre gondolok. Arra, amikor a tennivaló célja, értelme világosan áll az ember előtt, érzi, érti kiért és miért dolgozik, s munkálkodása gyümölcséből, áldásaiból igazságosan részesedik. Ez az emberi csoda (lenne) a MUNKA, így, csupa nagybetűvel. Elvileg ezt ünnepeltük tegnap is.

Olvasóink írták

 • 5. LALA 2008. május 04. 21:00
  „Ahogy elveszett a Karácsony felemelő érzése a Húsvét hagyománya, úgy veszett el Május 1-e eszméje is, pedig vannak dolgok amelyeket meg kell őrizni a következő nemzedéknek. Manapság lassan oda jut a magyar dolgozó mint annak idején Chicagoban hogy enni is kevés lesz a keresete. Miközben a munkáltatók az utolsó bört is lehuzzák rólunk. Hol van már a 3*8 ígérete?
  Ennek a napnak nem arról kell szólnia hogy megiszik-e az ember 2 üveg sört vagy felülteti e gyerekét a körhintára. Sajnos egyre többen már ezt sem engedhetik meg maguknak
  Milyen munka ünnep az ahol a munkanélküliség 8%, ahol jobban "megéri" munkanélkülinek lenni? Hogy merik a politikai erők kisajátitani az ünnepet azok az erők akiknek ezt a jelenlegi helyzetet köszönhetjük?”
 • 4. Firedog 2008. május 03. 11:15
  „Nem bírom... szerencsére ócsó vagyok magamnak :D
  (a "jó sok" sajnos drága)”
 • 3. katy 2008. május 03. 01:29
  „2 sör kiüt?

  nem bírod a piát? tessék inni, jó sokat!”
 • 2. Firedog 2008. május 02. 11:24
  „"Feltéve, ha a munkáltatók voltak olyan kegyesek, hogy március 30-ára rátették a dolgozók fizetését számlájukra."
  Boldog lennék én az ÁPRILIS 30-al is :D”
 • 1. Firedog 2008. május 02. 10:56
  „A "tisztességes bérért" én is menetelnék - de gyorsan "szabadon engednének" ebben a szép, új világban. Szabad a munkahelyváltás - csak más helyen se kap az ember az éhenhalásnál kicsit többre elegendő fizetést. Legalább lelkileg kapnék érte "fizetséget" - de még az se: ami érdekel, és örömet okozna, azért nem fizetnek - így marad az, amiért fizetnek, de még csak nem is érdekel.

  A május 1. nekem egy dologról szól: megszabadulni a mindennapos mókuskerékből, amit munkának hívnak. Erre a napra igyekszek összespórolni annyi pénzt, hogy kiüthessem magam 2 korsó sörrel, és ehessek valamit az otthonkotyvasztott-olcsón kívül.
  Őszintén szólva: nekem (és a környezetemben élők mindegyikének) az összes ünnep kizárólag erről szól, bármiféle mögöttes, magasztos tartalom nélkül.

  34 éves diplomás nő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgozni pedig kell

"Ha a szegedi városvezetésnek nincs is hét fő bűne, néhány adóssága azért van. Az M43-as elkerülő… Tovább olvasom