Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Söröző Messiások

JEGYZET - "Minden szegedi polgárnak érdeke, hogy tele legyen a Dugonics tér semmittevő egyetemistákkal."
Minden szegedi polgárnak érdeke, hogy tele legyen a Dugonics tér semmittevő egyetemistákkal. Azokkal, akik éjjel hangoskodva vonulnak haza, és megzavarják a fél óra múlva felkelő tisztességes embereket. Azokra van szüksége Szegednek, akik miatt már megint nincs hely a villamoson, ráadásul a széküket sem adják át, egymáson meg a telefonjukon vihognak. Azok kellenek, akik a SZIN-en tivornyáznak, és egy gramm fűvel terrorizálják az emberiséget. Azokról beszélek, akik eldobálják a csikket az utcán, akik nem szállnak le a bicikliről a zebrán, akikben még a testtartás is idegesítő.

De miért kellenek ők Szegednek? Az egyetemista egyik legnagyobb haszna a városra nézve az, hogy fogyaszt. Eszik, iszik, néha még alszik is. Kocsmáros barátom minden nyáron, a vizsgaidőszak utolsó hetében bezárja a krimót, az új tanév első napján nyit ki megint. Sokan nem tartják normálisnak emiatt, de azt mondja, nem érné meg nyáron nyitva tartani. Vendégeinek 95 százaléka egyetemista, miattuk kell cserélni a söröshordót, ők isszák a legtöbb kávét.

Rengeteg szegedinek jelent pluszbevételt az albérleteztezés. Az egyetemista viszonylag biztos bevétel, mert a szülőktől megkapja a havi fixet, annak nagy része a lakhatásra megy el. A főbérlőnek ma sokkal inkább a dolgozó emberrel gyűlik meg a baja, akinek egyre kevésbé biztos a bevétele.
A több ezer külföldi hallgató a legnagyobb aranybánya, a belváros és Alsóváros széle tele van velük. Arabok, németek emelik a söröskorsót a TIK melletti kocsmákban, bérelnek lakást a Bécsi körúton, velük telnek meg a közeli éttermek is.

A boltosok Messiásként várják a költekező egyetemistákat. Szeged 170 ezres városában közel 30 ezer hallgató él. Belőlük érkezik szeptemberben 7000 új. Isten hozta őket.

Olvasóink írták

 • 3. bodnar.gabben 2013. szeptember 03. 08:28
  „Meg jobban állunk, mint Bukarest. Végül is mihez hasonlítjuk. Jobban állunk mint Békéscsaba. Viszont rosszabbul állunk, mint Kecskemét, mint Nyíregyháza, mint Arad, mint Temesvár és lehetne még sorolni.”
 • 2. v.imre 2013. augusztus 30. 15:56
  „Az előbbi percekben írtam a Névtelenül című jegyzet alá az alábbit, amit most ide másolok. Azért teszem ezt, mert e jegyzetet most, utólag olvastam. Ide is passzol:

  "Azért engemet elgondolkoztat például az autógyártásáról elhíresült, most annak megszűnésével csődbe jutott, eladósodott, lélekszáma kétharmadát elvesztett, Szeged lakossága számával kb. megegyező USA város Detroit helyzete és Szeged város összehasonlítása. Szeged él és virul, miközben alapjában véve szinte csak az adófizetők pénzéből finanszirozott közszolgálati és közalkalmazotti munkahelyek vannak. Értéket termelő gyár, ipar, mezőgazdaság sehol.
  Szeged is úszik az adósságban, amit egyszer vissza kell fizetni. Hát akkor nem itt van amerika? Panaszaink dacára jobban állunk, mint Detroit.”
 • 1. MSW 2013. augusztus 30. 11:03
  „Annyit korrigálnék, hogy a 30.000 most nagyjából 22-23.000... Az utóbbi 5 évben ennyit csökkent a hallgatói létszám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép új tanév

"Új világba csengetnek be szeptember másodikán." Tovább olvasom