Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Spanyol uborka

JEGYZET - "Nem viselkedtem tudatos vásárlóként, annyi időt se szántam a zöldség beszerzésére, hogy alaposan megnézzem, mit is eszek."
A múlt héten próbáltam felidézni, vajon hányszor és mikor vehettem import kígyóuborkát a boltokban, de memóriám megerőltetésével nem mentem semmire. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy mire is emlékszem a vásárlás körülményeiről, hogy megnéztem-e a zöldség származási helyét, kerestem-e esetleg a hazai terméket, vagy csak automatikusan kivettem a ládájából és lemértem a mérlegen.

Valószínűleg az utóbbit cselekedtem: nem viselkedtem tudatos vásárlóként, annyi időt se szántam a zöldség beszerzésére, hogy alaposan megnézzem, mit is eszek. De – nyugtattam meg magam máris – nem is lett volna választási lehetőségem, hiszen hazai uborka akkoriban még nem termett. Ezzel megadtam magamnak a felmentést. Ha ugyanis itthon a téli és a kora tavaszi hónapokban nem terem alma, körte, paprika, paradicsom és uborka, akkor azt vesszük, amit elénk raknak az üzletekben.

Tudomásul kellett vennünk: ahogy az energiahordozók ára emelkedett, úgy telepítettek mind több gazdaságot melegebb éghajlatra, ezért szűnt meg Magyarországon is a fűtött fóliasátorban, üvegházban a primőrtermelés. Megszokhattuk, hogy novembertől májusig importált zöldségeket eszünk. Az elmúlt években pedig egyre inkább elterjedt az is, hogy a kommersz zöldségek, gyümölcsök termelését a görög, olasz, spanyol, de a német és brit termelők is az olcsó munkaerő, a kedvező éghajlati viszonyok miatt helyezték Afrikába. Olvasom, hogy mára óriási területeken – többnyire a repülőterek környékén – folyik a termelés, a szemre kiváló minőségű áru rendszerint az anyaországba kerül, ahol feldolgozzák vagy csomagolják, s innen szállítják tovább.

Ez pedig már nem a határtalan Európa, hanem a határtalan világ. Ahonnan nemcsak a jó minőségű portékát kapjuk, hanem a szemetet is. Az Európai Unióban megéljenezzük a munkaerő, a termék szabad áramlását, élvezzük a helyzet összes előnyét – főleg amiatt, hogy 1990-ig bezárt világban éltünk –, és ez így is van rendjén. A szeméttel viszont nem számoltunk, holott a kapu előtte is nyitva áll.

Egy ilyen halálos hasmenéses járvány idején természetesen rossz poén lenne az, hogy ez az egész történés mindennapjaink normál kockázata, életünk velejárója, akárcsak a tetőcserép, amelyik bármelyik pillanatban a fejünkre hullhat. Itt azért többről van szó: a fertőzött spanyol uborkára és a ki tudja, honnan származó dioxinos húsra ki kell találni a biztonsági szűrőket, anélkül, hogy Európában egy határt is lezárnának.

Olvasóink írták

 • 7. kalkutta 2011. május 30. 21:43
  „Sokszor tűnődtem már azon, hogy az ebben a rovatban megjelent írások mitől VÉLEMÉNYek? Legfeljebb megalapozatlan ömlengések. Idézet a cikkből:
  "ezért szűnt meg Magyarországon is a fűtött fóliasátorban, üvegházban a primőrtermelés"
  Vajon tudja szegény írnokunk miről beszél? Volt már valaha a környező falvakban, kisvárosokban?”
 • 6. achilleus 2011. május 30. 16:14
  „5. macs 2011.05.30. 12:39
  Inkább arra igyekeztem rávillantani, hogy ezeket a szuperrezisztens baktériumokat "mi" tenyésztjük ki, sokszor nem is azért mert gyógyítani akarunk, hanem azért, mert többet akarunk keresni, például úgy, hogy antibiotikumokkal etetjük a tenyésztett állatokat. Régen - némi túlzással - a baktériumok szelektálták az embereket, manapság pedig az ember szelektálja (akaratlanul) a baktériumokat. Ráadásul egy olyat, amelyik minden ember bélrendszerében tíz az x-ediken darabszámban ott van. (Egyébként azért káros adott esetben a fertőzöttek antibiotikum kezelése, mert a "jó" kólik (és egyéb "jó" bacik fékezik a "rosszak" szaporodását, az antibiotikum pedig csak a "jókat" tudja kiölni.)”
 • 5. macs 2011. május 30. 12:39
  „3. achilleus,
  nézd, elhiszem, hogy a régiek tudtukon kivül felhasználtak olyan vegyületeket, melyek ma már gyógyszerek.
  A gond inkább az, hogy egyáltalán nem törödünk a környezetünkkel. Rengeteg veszélyes anyag kerül a vízbe, talajba és így az ételekbe is. Biztos jót tesz a zöldségnek a mosószer és az öblítő, attól lesz bió :-).”
 • 4. vmagdi 2011. május 30. 12:17
  „hogy lenne tudatos a vásárló, mikor azt kell a cuccra ráírni, hogy "eu termék"???? származási hely az eu. Nyilván nem fogunk magánnyomozót fogadni minden paradicsomhoz. De mondok én többet is :)! A magyar még jó hosszú ideig nem lesz tudatos vásárló, ha egyáltalán lesz valamikor, ugyanis egy db szempont alapján választunk terméket, hogy mennyi pénz van a zsebünkben és a mindenkori nagyszerű kormányunk sokat tesz azért, hogy semmi se legyen ott. Ha lenne pénzünk, akkor választhatnánk is, csak most a számok erőteljesen lefoglalják az elménket. Ezek a számok erősen függnek a brüsszeli kvótáktól ezért én nem tudok tekintettel lenni hogy a termék magyar e vagy sem, nem tudok szociális lenni a magyar árukhoz, mert magamhoz vagyok muszáj szolidárisnak lennem. Innentől nincs miről beszélni.. és nem is lesz szerintem.”
 • 3. achilleus 2011. május 30. 11:31
  „2. macs 2011.05.30. 10:57
  "Abban az esetben viszont, ha megtermett gyümölcsüket nem tudják beérlelni, és a szőlőszemek összeasznak, mielőtt ehetővé válnának, a következő módon segíthetünk: Amikor a szőlőszemek lencsenagyságúak lesznek, vágjuk vissza a szőlőt (...) s a vágás helyét kenjük be olyan földdel, amelyhez erős ecetnek és állott vizeletnek egyenlő arányú keverékét adtuk, ugyanezzel a keverékkel locsoljuk meg a gyökereit is. stb. máshol az EMBERI fekália hasznosságáról értekezik a kertben. - Columella (Iunius Moderatus), De arboribus, I. sz. Róma
  --- ja, akkortájt nem tenyésztettek ki minden antibiotikumra rezisztens E. coli törzseket (a´la hamburgerkóli)
  1. penilili 2011.05.30. 09:58
  Nem értem ezt a nagy indulatot, már megbocsáss.”
 • 2. macs 2011. május 30. 10:57
  „Nekem a cikket olvasva a barátném jutott eszembe, aki lelkesen dicsérte azt a bio zöldséget, amit rendszeresen vásárolni szokott. Ez biztos nem külföldi szemét, ez izes, egészséges MAGYAR termék,áradozott egészen addig, mig egyszer, mikor kiment az árúért megdöbbenve látta, hogy mosógépből leeresztett vízet az ágyások közötti útra öntik. :-)”
 • 1. penilili 2011. május 30. 09:58
  „Ezért kár volt újságírónak menni, úgy látszik most nem talált alanyt akiről egy jó nagy adag hazugságot lehetett volna írni.Ez egy nagy nulla, véleményét egy általános iskolás különben leírja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbia kopogtat

"Kérdés az is, hogy a gazdasági problémákkal küzdő EU-nak mennyire van szüksége egy újabb szegény rokonra." Tovább olvasom