Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Spárta jó

JEGYZET - "A spártai körülmények csak edzenék a diákokat: ami nem öl meg, az erősít."
Azt hiszem, egész jó fokmérője egy ország gazdasági állapotának, ha a legnépszerűbb reggeli kereskedelmi rádióműsorban az a versenyfeladata két családnak, hogy egy héten át kényeztessék magukat jó dolgokkal – miközben spórolnak.

Kérdés persze, mi számít luxusnak. Mondjuk a narancsos kacsamell basmati rizzsel, csokipudinggal vagy a rózsaszirmos fürdő nyilván annak számít.

Az már kevésbé, hogy van áram meg fűtés az egyetemen, mert a hallgatók nem középkori körülmények között akarnak tanulni. Noha annak is megvan a maga csodás romantikája, ha gyertyafénynél, kabátba és pokrócokba burkolva hallgatnak előadást mondjuk a globális felmelegedésről, az egyetemi könyvtárban pedig visszaszerzi a hatalmat a mázsára mért szakirodalom és a papírkatalógus a test- és agyszikkasztó, áramzabáló számítógépektől. A spártai körülmények csak edzenék a diákokat: ami nem öl meg, az erősít.

Ez az, amit nem látnak át sem a hallgatók, sem az egyetemi vezetők, akik holmi milliárdos zárolásokra, elvonásokra hivatkozva inkább szénszünetet rendelnek el. Pedig igazán felismerhetnék a kormány jó szándékát, ami az intézményi kiadások megspórolása mellett az egészséges életmód gyakorlásának egy speciális formáját is lehetővé teszi a felsőoktatásban tanulók számára. Hiszen mikor böjtölhetnek egy egészségeset a hallgatók, ha nem kezdenek éhségsztrájkba? Vagy mikor szívnának olyan sok friss levegőt, ha nem járnak esténként tüntetni?

Aki tehát úgy véli, hogy az egyetemi pénzek elszipkázása egyszerű pénzbehajtás, az tévúton jár. Félrevezették. Mint azokat a tízezreket, akik a fővárosban tüntettek a hétvégén. Nem értik a nemzeti együttműködés lényegét, ami arról szól, hogy mi megmondjuk mi lesz, ti meg együttműködtök. Mert mi tudjuk, mi az üdvözítő. Például Spártát csinálni az országból.

Aki ezt nem látja át, az inkább zárja be az egyetemét.

Legalább nincs vele több kiadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tetszik a rendszer?!

"XXL-es munkáskesztyűt vágott jó pár ezer ember arcába a miniszterelnök szóvivője." Tovább olvasom