Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Sportkarácsony

"Az arany-, ezüst- és bronzszalaggal átkötött csomagok ott vannak a szívünkben. Akárcsak a sport nagy, legalább annyira képzeletbeli, mint valós karácsonyfája. Melyet tulajdonképpen mindenki magának díszíthet fel – eldöntve, hogy a „függők, gömbök" közül melyik a szebb, a csillogóbb."
A sport karácsonyfája speciális fenyő: a főszereplők egész évben díszítik, hordják alá az ajándékokat. Nekünk. A csomagokat ki sem kell bontanunk, tudjuk mi van benne – szorítottunk, szurkoltunk a sikerért –, ezeket arany-, ezüst- vagy bronzszalaggal kötötték át. Az év végéhez közeledve mégis újra „letépjük" a papírt, csillogó szemmel, kipirult arccal nézve, amit benne találunk. Emlékezünk, meglepődünk és szinte összeveszünk azon – mint a gyerkőcök a fa alatti ajándékmustra közben –, hogy melyik a szebb, a csillogóbb.

A versengéshez az egész világon a média azzal járul hozzá – a tudósításokon, értékeléseken, elemzéseken kívül –, hogy a különböző sportágakban elért teljesítményeket megpróbálja összehasonlítani, és az objektívhez közelítő, mégis szubjektív sorrendet kialakítani. Melyik a szebb, a csillogóbb? Erre az egy kérdésre ezer válasz létezik, mégis mindig feltesszük. Lapunk, a Délmagyarország és a Délvilág közel negyven esztendeje díjazza Szeged és Csongrád megye legjobbjait, kiállva, hitet téve ezzel a sport mellett. Mely példaképeket ad, közös élményekkel, együttsírással, együttnevetéssel ajándékoz meg bennünket. Mert sokszor éjszakákat virrasztunk át a tévé előtt, hóban, fagyban is kimegyünk a pályára, szurkolunk, örülünk, és bánkódunk, egymásra nézünk, hitetlenkedünk – és hetek, hónapok múlva is erről beszélünk. Ekkor döbbenünk rá, hogy megérte – egy nagy család, tulajdonképpen a siker részévé válunk.

Az arany-, ezüst- és bronzszalaggal átkötött csomagok ott vannak a szívünkben. Akárcsak a sport nagy, legalább annyira képzeletbeli, mint valós karácsonyfája. Melyet tulajdonképpen mindenki magának díszíthet fel – eldöntve, hogy a „függők, gömbök" közül melyik a szebb, a csillogóbb.

Ezt tettük mi is tegnap, világ-, Európa- és magyar bajnoki medálok, életművek kerültek az ágakra.

Együtt ünnepeltünk – a fenyő alatt kuporogva – Szeged és a megye legjobbjaival. Együtt, mert ebben a világban nincs szélsőjobb és szélsőbal, csak jobbszélső és balszélső... Ezek után talán már az is felesleges talány, melyik a szebb, a csillogóbb?

A sport. Mert béke vagy Te.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abból főzzünk, amink van

"Igazat adjunk-e a karácsonyi készülődéssel elfoglaltaknak? Vagy gondoljuk azt, hogy a… Tovább olvasom