Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Strucc lennék

JEGYZET - "Ha én strucc lennék, akkor a tevéket hibáztatnám."
Ha én strucc lennék, akkor legalább a homokba dughatnám a fejemet a rengeteg minden elől, amit mostanság meg kellene értenem. És ha aztán néha-néha előbújnék, megkérdezném mondjuk a tevéket, hogy miként képesek beosztani a vizet. Mert nekem ez is és más is egyre nehezebben megy.

A mi kormányzatunk kitalálta, hogyan kell ezt. Na nem a takarékoskodást, hanem megint feltalálta a sivatagban a délibábot. Mostanság a leghatékonyabb varázsszó a rezsicsökkentés. Erre mindenki ugrik, hiszen ki ne örülne néhány ki nem adott forintnak. Jól ki van ez találva, hiszen a gesztus nyilvánvaló. De az is, hogy ugyanezt a pénzt másutt majd kifizettetik velünk. Rafinált dolog ez, hiszen az állami energiahivatal szabja meg a tarifákat, és azt végre kell hajtani. Tehát eddig az történik, amit a kormányzat mondott. A tíz százalék megvan. Ettől kezdve aztán követhetetlen a sorsa, én csak annyit érzek, hogy hónap végén ugyanolyan nehezen jövök ki, mint előtte.

A közműadó a rezsicsökkentésnél jóval bonyolultabb eset. Ezt a távközlési, a gáz-, az áram- és a hőszolgáltatók, illetve a vízművek fizetik a vezetékeik után. Mondhatjuk, hogy majd szépen bevallják, és átutalják csöndben, minek is hozna ez minket lázba. Persze, a szolgáltatók csökkentik a tarifát, és fizetik a közműadót, ezt nem tudják megkerülni. De azt már most egyértelművé teszik, hogy emelik a közületi árakat, vagyis mi ezt a kenyér és a tej árában fogjuk viszontlátni. Visszafogják a fejlesztéseket, magyarul csökkentik az alvállalkozók, a beszállítók és végül a saját dolgozóik létszámát. Ismétlem, a rezsicsökkentésnek és a közműadónak is törvényszerűen ugyanaz a vége. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy készülőben van egy úgynevezett szociális közműtörvény, miszerint kérésre akár negyedévente le kell olvasnia a szolgáltatónak a mérőórát az évente egyszeri alkalom helyett. Kötelező lesz járásonként egy ügyfélszolgálatot fenntartani, nem szervezhetnek ki több munkát külsős cégeknek, és az új vezetékek csak a föld alatt futhatnak. Ez mind pénzbe kerül. Tévedés ne essék: a mi pénzünkbe.

Miközben tehát azt reméljük, hogy legalább valamennyire kint leszünk a vízből, valójában nyakig merülünk el benne. De legalább tudjuk, kit hibáztassunk: azt, aki kéznél van. Ha én strucc lennék, akkor a tevéket hibáztatnám. Mivel eddig egy szóval sem mondták, hogy őseik az Északi-sarkon éltek, úgy meg igazán könnyű gazdálkodni a vízzel.

Olvasóink írták

 • 3. czindi 2013. március 13. 10:50
  „Van egy tippem: ha a szegény francia, német stb. szolgáltató ( víz, gáz, stb) nem tudja fizetni a fokozódó terheket,
  ( magyarul már nem tud akkora extra-profitra szert tenni! ) adja vissza a magyar államnak! Majd meglátja a kormány, mire megy vele?! ( alig várom, hogy megtörténjen, és elődeik, pl. Antall úr hibáit helyrehozzák!)”
 • 2. theseus 2013. március 11. 18:53
  „Bezzeg azok a régi, szép gázáremelések...
  Ha strucc lennék, meleg éghajlaton élnék, és nem kellene fűtenem. Így viszont - az újságíróval ellentétben - egyáltalán nem vágyok megint energiaáremelésekre.

  Virág elvtárs: Visszasírnak még maguk engem!
  Pelikán: Hát erre azért nem mernék megesküdni.”
 • 1. csonakos 2013. március 11. 10:27
  „Sajnos sokan vannak még mindig - ezt a közvélemény kutatások mutatják - akik ezt nem akarják így látni! Pedig egyszerű a képlet! Mindent mi fizetünk! Még a most megsegítettek pénzét is ránk osztják adófizetőkre! Viselje csak mindenki a dilettantizmus terhét! Azért az jó, vannak már egyre többen akik ébrednek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A befektető és a bot

"Miért is ruházzanak be vállalkozások egy balkanizálódott országban?" Tovább olvasom