Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Sürgős lenne

"Például egy egészségügyi minisztert, aki azt mondja Szeged polgármesterének, ha azt akarják a környéken élők, hogy minél előbb legyen itt mentőhelikopter-bázis, Szeged, a régióközpont vállalja az anyagi terheket."
Azért van szükség mentőhelikopter-bázisra a Dél-Alföldön, hogy a lehető leggyorsabban érjen oda mindenkihez a segítség. Egy életveszélyben lévő ember megmentésénél nem lehet sürgősebb feladat.

Ezt így is lehet látni – de el is lehet mélyedni a probléma megismerésében, és akkor rögtön látszik, a beteg ember életén kívül mennyiféle egyéb szempont van itt, gazdaságossági, szakmai, és politikai is, az egész egy sűrű erdő, el lehet veszni benne.

Időrendben is el lehet mesélni a történetet, azt, hogy miért nincs még mindig bázis, de elég bemutatni néhány szereplőt. Például egy egészségügyi minisztert, aki azt mondja Szeged polgármesterének, ha azt akarják a környéken élők, hogy minél előbb legyen itt mentőhelikopter-bázis, Szeged, a régióközpont vállalja az anyagi terheket.

Aztán itt egy miniszterelnök, aki Kiskunfélegyházán a kampány finisében bejelenti, hogy a város hamarosan egy légimentő-bázissal gyarapodik. Később szóba kerül megint Szeged, de Szekszárd is. A keceli mérgezett gyerekekért siető, Pécsről induló helikopter vezetőjét arra utasítják, ne a pécsi, hanem a szegedi klinikára vigye a kisfiúkat. Mivel a Pécs–Kecel–Szeged–Pécs útvonalra már nem lesz elég az üzemanyag, le kell szállni tankolni. A hozzáértő is elmondja, hogy Szentes a legideálisabb hely. Talán most végre elkezdődik valami – de hát eltelt három év úgy, hogy az ügy nem oldódott meg.
Közben elkezdődött az egészségügy átalakítása, és láthatjuk, a helikopter-bázis története csak egy a sok közül.

A makói kórház igazgatója a minap elmesélte, hogy volt olyan nap, amikor a gyermek-ambulanciájukra senkit se hoztak be, az orvosnak ott nem akadt dolga. Ám ezalatt ugyanennek az orvosnak négy császármetszéssel született kisgyereket kellett ellátnia, kettőnek az életét kellett megmenteni, és ez sikerült is. Az igazgató örülhet ennek, de közben azért arra kell gondolnia, ez majd a statisztikában úgy jelenik meg, hogy az orvos, aki az ambulancián ügyelt, fölöslegesen volt benn...

Hozzáteszi, az rendben van, hogy nálunk és másutt is az ellátórendszerek ésszerűsítésén dolgoznak a döntéshozók, de el kellene határozni, hogy legalább akkor kapjanak nagyobb hangsúlyt az emberiesség érvei, amikor a beteg emberről van szó – fakad ki az igazgató, aki egyébként közgazdász.

Ez abszurd – messziről nézve. De nem tudjuk így nézni, csak közelről, merthogy a bőrünkről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szürkésfekete arany

"Az igazi üzlet persze nem is a gyógyító anyag forgalmazása, hanem helybeli hasznosítása lenne. Akad… Tovább olvasom