Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Sűrű fillér

JEGYZET - "Azt is mondják: felesleges erőlködni a sokéjszakás város titulusért."
Nemrégiben a késő esti órákba nyúló egyetemi évfolyam-találkozót tartottunk egy szombati napon, így a főleg a Nyugat-Dunántúlon, a fővárosban vagy Pest megyében élők annak rendje s módja szerint teljes hétvégéjüket Szegednek ajándékozták. Egyik nap jöttek, a másik nap mentek, egy éjszakára pedig – rendes turistaként – szállást foglaltak.

Miért érdekes mindez? Azért, mert sokkoló volt a véleményük. Vasárnap azzal búcsúztak, hogy minden szép volt, minden jó volt, fantasztikus a felújított szegedi belváros, büszkék arra, hogy erre az egyetemre jártak, de még jobban örülnek annak, hogy véletlenek és magánéleti okok miatt nem ezen a környéken, szinte a „világ végén" pályáztak meg állásokat. A világ vége számukra nemcsak a nyugati határtól számított távolságot, hanem az egyhangú alföldi tájat is jelentette.

Ehhez tudni kell, hogy amikor végeztünk, még híre se volt a rendszerváltásnak. Senki se gondolta volna, milyen előnyökkel jár majd közel kerülni Ausztriához, vagy akár csak a később elképesztő fejlődésen átesett Balatonhoz, Hévízhez, Győrhöz, hiszen nekünk például itt volt egy köpésnyire a szintén gazdagnak számító Jugoszlávia. Nehéz volt megszólalni, dolgozott is bennem a sértett szegedi büszkesége: azé a szegedié, aki valójában „gyüttmönt", hiszen a lelkében még mindig dunántúli.

Természetesen nem kell ezeket a véleményeket a magunkévá tenni, nem kell velük egyetérteni, viszont meg kell hallgatni. Így látják városunkat és környékét – amely immáron kiverekedte magának, hogy kétéjszakás turisztikai célpont lett – mások: a messziről, sokszor Bács és Szolnok megye úttalan útjain ideutazó emberek.

Idegenforgalmi szakemberek azt is mondják: felesleges erőlködni a sokéjszakás város titulusért. A sűrű fillér elve alapján az is elegendő lenne, ha nagyon sokan jönnének a Dél-Alföldre egy-két éjszakára. Számos patinás nyugat-európai város, sőt főváros is van, amelyik szerényebb látnivalóik, ám mégis kellemes hangulatuk miatt egyéjszakásnak maradtak meg. Igaz, gazdasági fejlődésük sem éli meg azt a mélypontot, amit a mi térségünk, és marad a polgárok zsebében annyi pénz, hogy minden hétvégén más és más Szeged méretű kisvárosba utazgassanak.

Olvasóink írták

 • 4. csergemerge 2012. november 09. 18:49
  „az egyhangú alföldi tájat is jelentette...

  Ezen én mindig csodálkozom. Igen sokfelé jártam már a világban (Európaán kívül Amerika, Ázsia, Ausztrália), de az alföldi tájat nem látom semmivel sem egyhangúbbnak, mint a világ bármely más táján található random kiválasztott tájékot. Inkább azt hiszem, hogy az emberek sztereotípiákban gondolkoznak. Amikor az Alföld kerül szóba, egy nagy kukoricatábla jelenik meg a szemük előtt. Valószínűleg nem napoztak még a kacskaringós Maros homokpadjain, nem eveztek el a sok sziget között, nem látták a Tisza árterét sem magas, sem alacsony vízálláskor, nem látták a Sas-éri gémfalut és a rétisasokat, nem hallgatták az augustusi éjszakában a sakálok koncertjét az ásotthalmi erdőkben, nem látogatták meg a Mórahalmi bivalyrezervátumot, nem tudják, hogy Magyarország egyik legnagyobb madárparadicsoma a szegedi Fehér-tó. Az Alföldön nincsenek hegyek, ez igaz, de a hegyekben nincs síkság. Minden tájnak meg van a maga jellegzetessége és szépsége.
  Sem Iowaban sem Ausztráliában sem szégyenli senki, ha síkságon lakik. Nekünk sem kell.”
 • 3. maci53 2012. november 03. 08:17
  „Az a baj hogy plogármesterünk 5év után is itt maradt.”
 • 2. Bartina 2012. november 02. 17:12
  „Csak megerősíthetem, amit macs mond: Szegeden már 30 éve is a lehetetlenséggel volt egyenlő diplomás állást szerezni. Rengetegen akartak volna itt maradni végzés után, de a többség belátta, hogy jobban jár, ha máshol keres megoldást. Ráadásul a közalkalmazotti/köztisztviselői bértábla mind a 93ezer négyzetkilométeren érvényes.”
 • 1. macs 2012. november 02. 12:44
  „Csak kérdés. A vendégek szegediek, vagy Szegeden diplomát szerzők voltak? Aki csak tanulni jött, az haza ment, ő itt 5 évig vendég volt. :-)
  Aki szegediként ment el, azt is meg lehet érteni, hiszen itt a "gyár". Annyi tanárt, újságírót, közgazdászt, jogászt, stb. egyetlen település sem tud foglalkoztatni, mint ahányan évről-évre végeznek.
  Aki vendégként jön, az a városra, a környékére kíváncsi. Az Szegedért jön ide, és ez nagy különbség!
  Amennyiben jobban belegondolok, a legjobb városmarketinget mi - született, vagy gyüttmönt - szegediek csinálhatjuk, de ha mi sem látjuk szépnek és érdekesnek a Város és vidékét, akkor ..........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pávatánc Sandyvel

"Az USA sokkal közelebb van hozzánk, mint nálunk sokan gondolják." Tovább olvasom