Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Svájci bicska

"Németh Páltól divat lett félni Makón. A nyugdíjas mérnök mostanában több ideget etet meg a polgármesterrel, mint a komplett ellenzéki frakció."
Németh Páltól divat lett félni Makón. A nyugdíjas mérnök mostanában több ideget etet meg a polgármesterrel, mint a komplett ellenzéki frakció. A kérdés most már úgy tevődik föl az „olcsóbb fürdőért" indított aláírásgyűjtés kapcsán, vajon képes-e elütni Makót a többmilliárdos fürdőberuházástól egy Svájcból hazatelepült politikai dilettáns partizánakciója?

Pedig a város nem az ujjából szopta ki, hogy a fürdőre alapuló idegenforgalom fölemelheti Makót: jól megfizetett szakértők mondták. Szintén hozzáértők számolták ki, hogy az önkormányzat bízvást vállalhatja a beruházást. És akkor jön egy visszaszármazott makói – aki talán most közéleti aktivitásával akarja a saját lelkében elrendezni, hogy '77-ben elment innen – és tízmillióba kerülő népszavazáson akarja megkérdezni a makóiakat: ugye nekünk inkább szerényebb fürdő kell? Egyértelmű, mi lenne az eredmény. A fürdőpályázatot ráadásul még nem is bírálták el. Az önkormányzatnál attól tartanak, több év munkája mehet veszendőbe, ha Németh rosszkor indult aláírásgyűjtő akciója elég hátramozdító lobbierő lesz a pályázatot elbíráló bizottság előtt. Azzal ugratják a makói polgármestert ellenérdekelt kollégái, hogy sebaj, Makón majd győz a nép, Gyopárosfürdő meg elviszi a nagy pénzt. Mert persze nemcsak Makón akarnak fürdőt fejleszteni, és persze nagyságrendekkel több az igény, mint a szétosztható pénz.

Amikor a vele kapcsolatos félelem természetét magyarázom Némethnek, látszik, nem is akarja megérteni az egészet. Nem látja a különbség mibenlétét sem: ő ott élte le fiatalkorát, ahol az országot és a várost nem fölépíteni kellett, csak működtetni; takarékosan, de nem kis pénzből; ahol a politikát szabadidőben, kedvtelésből is lehet művelni, anélkül, hogy az emberről kiderülne: jobb- vagy baloldali. Németh Pálból Svájcban nyilván rengeteg van – nálunk az ilyen embert még mindig megszállottnak tartják.

Beszélgetés közben nem lehet eldönteni, mi az, ami ebből az emberből árad: fölényeskedés-e, vagy valódi fölény? Ez is, az is lehet, amikor a magasabb demokratikus kultúrára hivatkozik, de a fáradságot nem veszi, hogy utánanézzen a hazai törvényeknek. Aztán panaszkodik, hogy Svájcban bezzeg ez máshogy van, itt az öntudatos ember ellen azonnal összeesküszik a megcsontosodott adminisztráció.

Az ellenzék is gyanakodva figyeli ügyködését. Arra várnak, mikor bújik ki a szög a zsákból, mikor derül ki, hogy Németh uram saját politikai pályáját építgeti. Lényegében senki sem hiszi el, hogy amit tesz, azzal nincs hátsó szándéka – ő pedig nem segít eloszlatni a kétségeket.

A helyzet tényleg nem vicces.

Nincs is más megoldás: vagy végleg hazatér Németh Pál, nem csak lélekben, vagy Makó utoléri és lehagyja Svájcot. Különben nem fogják szeretni egymást.

Olvasóink írták

 • 3. semleges 2008. június 27. 14:26
  „Kétszer is elolvastam az írást, hogy pontosan megtudhassam, hogy a szerző mely közösségi érdek mellett tört pálcát. Rá kellett jönnöm, hogy ismét és ismét a hatalom mellett kardoskodik Bakos úr, nem kis elkötelezettséggel. Kerestem a semleges újságírói véleményt írásában, de az bizony nincs benne.
  Valószínűleg Németh úr "dilettantizmusa" odáig nem terjed, hogy választói tömegek és szervezet nélkül politikai ambíciói legyenek. Kora alapján sem gondolom, hogy karrier építési szándék vezetné.
  Az, hogy egy ilyen magányos akció azzal az eredménnyel végződne, hogy elveszítjük a bírálók támogatását, enyhénszólva kampányfogás és irreális. Szomorú lenne, ha erre való hivatkozással nem kapnánk meg a támogatást. Viszont ez előfordulhat, éppen a cikkben is jelzett sok jelentkező és a politikusokra jellemző inkorrekt hozzáállás miatt. Nos erre az esetre kell egy bünbakk, akit kikiáltunk a főbűnösnek. Ő a felelős a kudarcért.
  Az nem felelős, aki egy nagy tömböt és nem részekre szedhető fejlesztést terveztetett. Ha így lett volna, akkor kisebb támogatási összeg mellett is tudnánk lépni. Az nem felelős, aki csak Makovecz Imrét ismeri, mint tervezőt és így egy igen drága épülettel indulunk ennek a megmérettetésnek. Az nem felelős, aki az ország legfejletlenebb városa szintre vezette a várost.
  Németh úr módszereivel én sem értek egyett, de elfogadom és azt gondolom, hogy tulzásaiért egy megmérettetésen meg is fogja kapni a megfelelő választ.
  Szándékában keresem az értékeket. Nagyra becsülöm azért, hogy a hallgató értelmiséggel ellentétben ő felvállalja a véleményét. A véleménye tartalmában is találtam intő dolgokat.
  Egyik ilyen az, hogy a közpénzből ne csak egyoldalról kapjanak az emberek tájékoztatást, hanem a terhek, a kockázatok, a kényelmetlenségek, az áldozatok oldaláról is.
  A másik ilyen az, hogy a döntéseket nem egy ember véleménye, hanem egy informált, felelős csapat sokoldalúan megrágott véleménye alapján, a köz támogatásának tudatában hozzák meg.
  Ha Makó közelmúltja csupa sikerekből állna, akkor több lenne az emberek feltétel nélküli bizalma. Látatlanban elfogadnánk a polgármester döntéseit.
  A jelen viszont nem ilyen, csak jövőbeni ígéretek teszik rózsaszínűbbé azt.”
 • 2. triatlonos 2008. június 27. 14:22
  „A Jegyzet nagyon jó, és reális! Valóban Buzás nagyon nehéz helyzetben van, mert nem teheti meg azt, amit én a közelmúltban megtettem Németh Úrral - 50 éves barátság után- közöltem vele, hogy a köszöbömet többé ne lépje át! N. P. egész életében egyéniség volt, kajakkal ment reggel Szegedre a Gépipariba, majd délután vissza. Ilyet normális ember nem tesz. Igaz a magyar mondás, hogy a zseni és a hülye között csak egy hajszál van, amit én N.P. egész életében érzékeltem. Minden tiszteletem az övé, és számtalan dologban halás vagyok neki, de mindennek van határa, amit Ő nem érzékel. Nem tudta "adaptálni" magát. Ahova eljutott az egy folyamat eredménye, belekerült a "mókuskerékbe", és nem tud kiszállni belőle. Azt sem tartom kizártnak, hogy mindenben igaza van a célt illetően, de a módszer nem jó! Ez nem Svájc, hanem Mo., azon belül pedig Makó, ami más világ, ezt kellene figyelembe venni. Márc. 9. óta meg különösen "elszállt", de semmi értelmét nem látom, hogy minden második mondata a "milliárdos Buzás"! Ha élete jelentős részét Svájcban élte le, akkor tudnia kellene, hogy nem illik a másik zsebében kotorászni, mert ez etikátlan! Én sem értek mindenben egyet Buzásssal, mert azt gondolom, hogy egy ilyen mezőgazdasági városban, mint Makó, a termelők joggal várnának el több segitséget, és nem CSAK EGYESEK! Az is tény, hogy a Jegyző stilusa "bicskanyitogató", de ez van, szegény ember vizzel főz, el kell fogadni, vagy akinek nem tetszik az elmehet, mondjuk egy másik országba vagy városba, mint ahogy a "történelmünk egyik meghatározó közjogi méltósága javasolta"!”
 • 1. Nagy Margit 2008. június 27. 14:12
  „2008. február 8-án, az önkormányzat beadta a fürdő felújítására vonatkozó pályázatát az irányító hatósághoz. Már ekkor tudtuk, az árát, 3,5 milliárd, meg azt is, hogy az Unió a felét finanszírozza majd a beruházásnak.
  Egyébként a terveket az "egyszerű" embereknek is meg lehetett nézni, véleményt lehetett mondani, az árát sem titkolta senki

  Na mármost: miután volt elegendő idő és lehetőség a bírálatra, ellen véleményekre, MÁS JAVASLATRA, nem értem, hogy MIÉRT UTÓLAG próbálkozik Németh Pál, illetve K M is a terv támadásával.


  Kedves Németh Pál! Mivel városunk lakóinak , így Önnek is volt lehetősége a megfelelő időben bírálni ezeket a terveket. De ezt AKKOR senki - Ön és K M sem- tették meg!
  Ezért tény: a testület döntésével egyetért a város, még akkor is, ha ez Önnek most nem tetszik.
  Ráadásul jó lenne, ha bírál, akkor jobbító szándékát bizonyítandó alternatív javaslattal is élne.
  Mert nyilvánvaló: a mai gazdasági viszonyok között fejleszteni, beruházni kell ahhoz, hogy talpon maradjunk. A ,,tyúkanyó" hozzáállás nem vezet sehová! Kérem, hogy ne politikai, hanem lokálpatrióta érzelmei vezéreljék cselekedeteiben!

  Kedves András!
  Köszönöm minden makói nevében ezt a bátor kiállást - noha, Ön nem városunk lakója. De meg ne haragudjon, a mi tősgyökeres makói újságírónk, ő ilyenkor miért hallgat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigettől a Torokig

"De elmegy úgy szórakozni szombaton a Torokba az ember, hogy azt mondják neki 0 óra 0 perckor, hogy… Tovább olvasom