Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Svéd modell

"Miért van az, hogy nálunk Murphy törvényévé vált: egy állásra mindig más kell, mint aki épp jelentkezik?"
Ha én előzetesben lévő BKV-potentát lennék, azzal védekeznék: csak a magyar foglalkoztatási helyzeten kívántunk segíteni, amikor adófizetői százmilliókért mintegy 70 céggel kötöttünk – a rendőri gyanú szerint szükségtelen – tanácsadói és kommunikációs szerződést.

Munkát adtunk, kérem szépen – hebegném. És minden eddiginél elkeserítőbb foglalkoztatási adatokra hivatkozhatnék: megyénkben például már 14 százalékos a munkanélküliség. Persze Európa-szerte húsbavágó a probléma: az Unióban átlagban 9,6 százalékos az állástalanok aránya – igaz, Hollandiában csupán 4 százalék. Ettől messze vagyunk, mint nemesmedvesi pitypang a németalföldi tulipántól: a nők és a férfiak foglalkoztatottsága alapján is sereghajtók vagyunk.

Miért van az, hogy nálunk Murphy törvényévé vált: egy állásra mindig más kell, mint aki épp jelentkezik? Ha nő próbálkozik, férfit keresnek, ha megváltozott munkaképességű, akkor „egészségest", ha háromdiplomás, akkor szakmunkást. Miért van az, hogy húszas éveikben járó ismerőseim közül lassan többen dolgoznak Londonban, mint Szegeden? Talán nem csak azért, mert a „cleaning manager" jobban hangzik, mint a „takarító". Hiszen ott minimálbérért is jobban megéri gürizni, mint az alföld tengersík vidékin.

Így aztán tényleg agyalhatunk azon, kiknek a járulékaiból finanszírozza majd az állam az egészségügyet, a nyugdíjrendszert – vagy az álláskeresést. Az MSZP szerint a válság után miénk lesz az egyik legerősebb pozíció Európában, és a munkahelyek száma is nő majd – csak éppen a párt kormányzása alatt rosszabb lett a foglalkoztatási helyzet, mint 16 éve. A Fidesz meg egymillió munkahelyet ígér 10 év alatt. Ám ehhez szakértők szerint 6-6,5 százalékos GDP-növekedés kellene. Tavaly el is értük ezt a számot – mínuszban. Hát így én nem mernék nagyot álmodni.

Bár a svéd modell szitokszó lett mifelénk az elmúlt hetekben, a kedves olvasó figyelmébe ajánlom a skandináv példát. Az északi állam többet fordít aktív munkaerő-politikára, mint Európa összes többi országa. A támogatások nagy részét képzésekre, foglalkoztatási kezdeményezésekre és a fogyatékkal élők munkaerő-piaci integrációjára költi. Kifejezett cél az idősebb dolgozók és a csökkentett munkaképességűek alkalmazása és megtartása.

Jó, de miből volna erre pénz mifelénk? – kérdezhetik. Például a meg nem kötött BKV-s tanácsadói szerződésekből.

Olvasóink írták

 • 7. macs 2010. február 15. 21:30
  „Tisztelt R. Tóth Gábor,

  van egy kis különbség kis hazánk és Svédország között, ott bűn az adócsalás, nálunk dicsőség.

  "Így aztán tényleg agyalhatunk azon, kiknek a járulékaiból finanszírozza majd az állam az egészségügyet, a nyugdíjrendszert - vagy az álláskeresést. "
  Segítsek? Azoknak a befizetéseiből, akik itthon maradnak és nem vesznek részt a "minimálizáljuk az adónkat" című játékban. Sajnos sokan szinte semmit se tesznek a közösbe, de két marékkal szednek onnan és még többet akarnak.

  "Jó, de miből volna erre pénz mifelénk? - kérdezhetik."
  Most is segítek, majd ha eljutunk a svéd adófizetési morálig.”
 • 6. Szupernova 2010. február 15. 17:19
  „Butaság a magyar és a svéd modell közötti hasonlóságokon és különbségeken rágódni.
  Alapvető pénzügyi, gazdasági és gondolkodásbeli különbségek vannak. Nehéz egy olyan országban jövőt elképzelni ahol a pártok is 4 évben gondolkodnak és identitás-zavarban szenvednek.”
 • 5. theseus 2010. február 15. 17:10
  „"Miért van az, hogy nálunk Murphy törvényévé vált: egy állásra mindig más kell, mint aki épp jelentkezik?"

  Ez jól hangzik, de egy jelentkezőt azért mindig fel szoktak venni. A többit persze nem, és ők sokkal többen vannak, ha nagy a munkanélküliség.

  "Az MSZP szerint a válság után miénk lesz az egyik legerősebb pozíció Európában, és a munkahelyek száma is nő majd - csak éppen a párt kormányzása alatt rosszabb lett a foglalkoztatási helyzet, mint 16 éve."

  A válasz tehát e mondat második felében van. Rossz kormány: egyre több munkanélküli, no meg sok más egyéb probléma.

  A svédeknél meg nem volt 40 év kommunizmus meg 12 év posztkommunizmus.”
 • 4. GAgyi 2010. február 15. 13:37
  „2. .suhym.

  Az adó is nagyobb, nem sokkal. Az adózási morál pedig hozzánk képest az egekbe szökik. Ezért.

  Nálunk vircsaft az adócsalás, ott meg szégyen. Ilyen 1xű...”
 • 3. Celtis 2010. február 15. 13:36
  „1. hozzászólás KolompárRómeó: Gondolom, itt a nők és férfiak foglalkoztatottságának arányáról, vagyis a munkához jutás egyenlő esélyéről van szó.”
 • 2. .suhym. 2010. február 15. 11:36
  „Hozzátenném még, hogy a svédeknél a tankönyvek, az iskolai felszerelések és a suliban étkezés "ingyenbe" kerül a gyereknek ill. a szülőknek. Nagyon erősre van szőve az a bizonyos szociális háló.
  Arrafelé valamit nagyon jól csinálnak...lehetne tanulni tőlük, mondjuk adózási morált is!!!”
 • 1. KolompárRómeó 2010. február 15. 10:17
  „"a nők és a férfiak foglalkoztatottsága alapján is sereghajtók vagyunk"

  Mert kik vannak még? Teriblekkek? 8 év alatti gyerekek? UFÓ-k?

  Amúgy a cikk teljesen jogos.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr a szomszéd

"A jellegzetes „ugye tudja?" kérdéssel mosolygott rám egy jóképű egyenruhás."
Tovább olvasom