Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Szabad a pálya

JEGYZET - "A Dóm téren kicsiben megpróbálták azt, amit országosan is régóta kellene."
„A kétharmad birtokában egyes jobboldali megmondóemberek, akarnokok és karrieristák úgy érzik, szabad a pálya, mindent lehet. Amit én látok, az nem más, mint hogy a jobboldalon belüli érdekközösségek harcolnak egymással, szinte maffiaszerűen. A második Orbán-kormányban ugyanis nincs olyan formátumú kulturális vezető, aki meg tudná ezt akadályozni, irányt tudna szabni" – az erős mondatokat nem egy ellenzéki lapban, hanem a Heti Válasz friss számában olvashatjuk. Ráadásul az a Szörényi Levente mondja, akit aligha lehet a baloldal iránti elfogultsággal vádolni.

A rocklegenda gondolatai különösen aktuálisak Szegeden, ahol ma a jobboldal összeborulásával rendkívüli közgyűlésen döntenek Bátyai Edina fesztiváligazgató elmozdításáról. A történet nem elsősorban a konkrét személy, hanem az összefüggések miatt érdekes. Még nem is létezett a mai Dóm tér, amikor A tiszai csönd költője, a világra mindig nyitott Juhász Gyula már 1926-ban felvetette, hogy Salzburg és más európai városok mintájára az idegenforgalom fellendítésére nyári fesztivált kellene Szegeden szervezni. A szabadtéri játékok már megalapítása előtt foglalkoztatta és egy kicsit meg is osztotta a város polgárait; azóta pedig olyan helyi téma lett, mint országosan a foci. Aki látott már néhány előadást a Dóm téren, azt képzeli, ért is a fesztiválszervezéshez.

Pedig ez egy folyamatos finomhangolást igénylő, bonyolult csapatmunka; ezer szempontra kell egyszerre figyelni, és nincs olyan évad, amely mindenkinek egyformán tetszik. Bátyai Edinával én is vitázni szoktam darabválasztásról, szereposztásról; egyetlen olyan szezon sem volt még, amelynek a műsorával maradéktalanul egyetértettem volna. Azt azonban el kell ismerni: a szabadtéri akkor is talpon maradt, amikor az elhúzódó gazdasági válság hatására máshol már komoly gondokkal küzdöttek a hasonló fesztiválok. Ráadásul a Dóm téren kicsiben megpróbálták azt, amit országosan is régóta kellene: lövészárkokat betemetni, konszenzust teremteni, a nemzeti együttműködés jegyében eltérő világnézetű, ízlésű, stílusú vezető szakembereket közös cél érdekében egy asztalhoz ültetni.
Legjobb példa erre a jövő nyári István, a király – lehetne, ha kormánypárti városatyák nem épp azzal a jobbikos képviselővel összefogva tennék most kockára a produkció szegedi megvalósulását, akinek párttársa minősíthetetlen szellemi színvonalon kérdőjelezte meg Szörényiék döntését, hogy Alföldi Róbertre bízták a jubileumi előadás megrendezését.

Bátyai Edina rapid leváltása ellen karöltve tiltakoznak a szakmai szervezetek, a legnevesebb kritikusok, egyetemi professzorok és civilek. Őket is levegőnek nézik azok, akik nem fontolják meg az érveiket."

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2012. december 13. 14:06
  „1. bodnar.gabben 2012.12.13. 09:31
  Semmi kivetendőt nem találok ebben az írásban és mentes a túlzó általánosításoktól is. A lényeget tekintve teljesen igaza van.”
 • 2. v.imre 2012. december 13. 10:34
  „"...A második Orbán-kormányban ugyanis nincs olyan formátumú kulturális vezető, aki meg tudná ezt akadályozni, irányt tudna szabni" - az erős mondatokat nem egy ellenzéki lapban, hanem a Heti Válasz friss számában olvashatjuk. Ráadásul az a Szörényi Levente mondja, akit aligha lehet a baloldal iránti elfogultsággal vádolni. ..."

  Igaza van Szörényi Leventének! De az is igaz, ha lenne egy új Aczél György, akkor az MSZP azért indítana támadást. E pikirt megjegyzésemet követően álljon itt a véleményem: Nekünk, szegedi polgároknak kell a sarkunkra állni, s közölni a Fidesz-KDNP-s csak tucatnyi honatyával (ne keverjük bele teljesen feleslegesen a kormányt vezető központi hatalmakat, akiknek az ország dolgai intézése sokkal összetettebb felelősség és feladat, mint a piti helyi szegedi ügy), hogy ha megteszik, leváltják Bátyai Edinát, s ide mernek ültetni egy, a hely szelleme beteljesítéséhez alkalmatlan személyt, akkor semmi jóra nem számíthatnak a 2014-es választásokon. Ezt akarják? Döntsék el.”
 • 1. bodnar.gabben 2012. december 13. 09:31
  „Soha nem csal meg a délmagyar! Van ennél lentebb kedves szerkesztő?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baklövés

"Ez a korosztály éppen felnő, akarja, hogy hallják a hangját." Tovább olvasom