Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Szabadságon

JEGYZET - "Nyár van itt, Félázsiában; érik a kartelldinnye, a Hungaroringen ezerkettő a lángos."

Barna cipőjéhez fehér sportzoknit húzott tegnap Orbán Viktor, aki két hétig mintegy nyaraló átlagmagyarként tölti akkumulátorait. Az Origo internetes portál látogatta meg Felcsúton, és a miniszterelnök nagyra becsülendő módon közölte: nem kíván politikai témájú kérdésekre válaszolni. Most fociedzéseket és olimpiát néz.

Bárcsak mindenki követné az ország első embere példáját. Hiszen nyár van itt, Félázsiában; érik a kartelldinnye, a Hungaroringen ezerkettő a lángos, és még a spekulánsok is elfelejtették támadni a forintot, inkább koktélt szürcsölnek valahol a New York–Tel-Aviv-tengelyen.

Az ember mégis azt érzi: indulataink sosem mennek szabadságra. Korántsem szociológiai mélységű észrevétel: mintha ebben az országban egyre erősebb lenne az utálat – egymás iránt.

Pedig milyen jó lenne csak két hét nyugalom! Nem is beszélni a politikáról, amely pavlovi reflexszé kódolta a lövészárokhelyzetet. Nem is beszélni a gyűlöletből politikai tőkét kovácsoló Jobbikról, amely most például szeretné, ha a bűnügyi nyilvántartásokban ezentúl azt is számon tartanák, milyen rasszba tartozik a gyanúsított. Nem is gondolni a brutális pécsi gyilkosságra, és arra a hecckampányra, amely az elkövető származása miatt az egész magyarországi cigányság kiirtására buzdított a Facebookon. Vagy a zsidógyűlöletre: arra, hogy egy középiskolai pedagógus úgy kívánja demonstrálni politikai nézeteit, hogy leszedi az iskolai tanterem faláról és összetépi Kertész Imre Nobel-díjas magyar író portréját. Arra, hogy Gerő András most azzal találta meg tekintélyes történészkollégáját, Romsics Ignácot: némely kijelentése az „antiszemita intellektuális hagyomány rehabilitálásának" tekinthető.

Higgyék el, mindannyiunknak jót tenne ez a két hét – amikor legfeljebb azon agyalnánk, illik-e barna cipőhöz a fehér sportzokni.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. augusztus 02. 09:31
    „Ez ugye az alaphang a DM-nél ? !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt kell keresni

"Kétszer is azért veszítette el állását, mert megtetszett az elkezdett munkája másnak." Tovább olvasom