Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Szabályok apálya

"Miért kap szinte biztatást éppen a közlekedők felelőtlenebbje?"
A napokban kerül a parlament elé a KRESZ újabb módosítása, benne – meglepetések. A szegedi közlekedési állapotok miatt – éppen tegnap derült ki, hogy még jövő nyáron is szívunk, mert 8 hónapot csúszik az M43-as első szakaszának építése – talán érzékenyebbek vagyunk; de teljesen érthetetlennek tűnik némely szabályváltoztatás.

Emlékezetes, egy korábbi módosító javaslat a zebrák előtt 30-ra lassította volna az autók sebességét – szerintem helyesen. Ebből semmi sem lett, a javaslat mára teljesen eltűnt, mi több, az új módosítás a vasúti átjárókban sem ír elő sebességkorlátot, csak fokozott óvatosságot. A másik meglepetés a biciklisekkel kapcsolatos. A városi kerékpározás nagyobb biztonságát szolgálná a KRESZ-írók szerint, hogy – oldva a szoros jobbra tartási kötelezettséget – a két keréken közlekedők megelőzhetik az egy helyben álló kocsisort. Persze körültekintéssel. Továbbá: a mostani általános, 40-es biciklis sebességkorlát kerékpárúton kívül 50-re, kerékpárúton 30-ra változna.

Miért? Miért? Miért? – kérdezi az ember rémülten, látva például a szegedi Szentháromság utcán a parkoló és az akadozva haladó járművek között szlalomozó, ön- és közveszélyesen közlekedő kerekezőket. Miért? Miért? Miért? – kérdezi az ember kétségbeesve, visszagondolva az Újszegeden történt szörnyűségre, amikor is az azóta közutálattal övezett „csucsu", a városnéző kisvonat a zebrán átkelő lánynak ment neki, és ezzel eltört egy fiatal életet, és tönkretett egy családot.

Miért nem kell lassítani a zebra előtt az új KRESZ-tervezet szerint? Miért kap szinte biztatást éppen a közlekedők felelőtlenebbje? A nagyarcú sofőr, aki még vigyorog is, amikor sápadtan rebbennek szét előtte a gyalogosok? A gátlástalan biciklis, aki úgy viselkedik az utakon, mintha minden más közlekedő az alattvalója lenne?

Gyanítom, ugyanazért nem tartják be se a szigorú, se a lazább szabályokat az utak szereplői, amiért általában az élet egyéb szereplői. Mert többször megússzák, mint nem.

Mintha ez lenne a szabály.

Olvasóink írták

 • 5. jordache 2009. szeptember 18. 09:46
  „Méirt? Miért? Miért kell megint a bicikliseket szekálni?
  Az újság az utóbbi időben tele van az olyan cikkekkel, amelyekben felelőtlen, kamikaze, meggondolatlan stb. biciklisekről írnak. Hogy milyen szörnyen közlekednek, hogy a rendőrök büntetik őket gyorhajtásért, ittasságért stb. Ezzel nemhogy nem csinálnak kedvet a biciklizéstől, hanem éppen ellenkezőleg: ha valaki most gondolkodik azon, hogy busz helyett bicajjal járjon-e, ezek a cikkek épphogy elveszik a kedvét tőle.
  Jó lenne már leszállni a kerékpárosokról, inkább örülni kellene, hogy egyre többen használják.
  Javaslom a hasonló cikkek írőinak is, hogy kerekezzenek - a nyavalygás helyett.
  Aztán írjanak arról, hogy miért, miért, miért kell 3 év után tönremenni a frissen felújított/épített szabadkai úti kerékpárútnak, például.”
 • 4. Atlasz 2009. szeptember 18. 05:55
  „A Csucsu nem a zebrán ütötte el az úttesten buszhoz szaladt lányt!”
 • 3. CsImre 2009. szeptember 17. 21:54
  „Megjegyzem, hogy a kerékpáros bármilyen szabályzsegéséért a többi közlekedővel egyformán felel. Ha balesetet okoz, akkor is.
  Viszont gyors, helytakarékos, környezet és emberbarát. Ezért a szabálymódosítás. Ha valakit autóban ülve zavar, váltson kerékpárra, és élvezze az előnyeit!”
 • 2. barom 2009. szeptember 17. 18:28
  „Miért? Miért? Miért? - nem kérdez az újságíró a témához értőt, szakértőt?
  Miért? Miért? Miért? - írja meg az újságíró a tutifrankót anélkül, hogy tájékozódna?
  Miért? Miért? Miért? - ez a szakmai igénytelenség?
  Miért? Miért? Miért? - ez a nagyarcú, kihaénnem pökhendiség?
  Hol? Hol? Hol? - tanítják ezt, már az újságíróképző szakmunkásiskolában vagy el kell hozzá jutni az újságíróképző középiskoláig?”
 • 1. ifj. Nagy Gábor 2009. szeptember 17. 13:11
  „Az, hogy a KRESZ-ben eddig voltak értelmetlenségek, és hogy azok lazulnak, az jó dolog, nem pedig a "szabályok apálya". Persze ennek belátásához túl kell lépni a belénk ivódott paneleken... Ebben próbálok kicsit segíteni az alábbiakban:

  "A másik meglepetés a biciklisekkel kapcsolatos. A városi kerékpározás nagyobb biztonságát szolgálná a KRESZ-írók szerint, hogy - oldva a szoros jobbra tartási kötelezettséget - a két keréken közlekedők megelőzhetik az egy helyben álló kocsisort. Persze körültekintéssel."

  Ez a módosítás nem növelné a biztonságot, csak egyszerűen kivenne a tilalmak közül egy, jelenleg is biztonsággal végrehajtható műveletet.

  Egyben kiküszöbölné az az életszerűtlen helyzetet, hogy a kerékpárosnak be kelljen állni egy piros lámpánál feltorlódott hosszú kocsisor végére és ott végigvárni mondjuk három lámpaváltást, állva vagy lépésben...

  (zárójelben jegyzem csak meg, álló sort nem lehet megelőzni, csak kikerülni - ha már a KRESZ dolgairól írunk, akár pontosan is tehetnénk)

  "Továbbá: a mostani általános, 40-es biciklis sebességkorlát kerékpárúton kívül 50-re, kerékpárúton 30-ra változna."

  Az 50 csak akkor, ha a kerékpároson van fejvédő.

  "Miért? Miért? Miért? - kérdezi az ember rémülten"

  Rémüldözés helyett gondolkodni és tájékozódni kell, még ha nehezebb is...

  "látva például a szegedi Szentháromság utcán a parkoló és az akadozva haladó járművek között szlalomozó, ön- és közveszélyesen közlekedő kerekezőket."

  Sajnos tapasztalatom szerint a kerékpárt csak messziről látó és azzal nem közlekedők számára a kerékpáros minden mozdulata "cikázás"-nak és "szlalomozás"-nak minősül. Ha autóval sávot váltok, akkor sávot váltok, ha kerékpárral sávot váltok, akkor cikázok?

  A szoros jobbratartáshoz még pár gondolat. Ha az úttest jobb szélére tapadva kell közlekednem kerékpárral, és ott van egy aknafedél/úthiba/akármi, akkor mi a veszélyesebb Ön szerint: ha balra kanyarodva kikerülöm, vagy ha eleve bentebb megyek és egyenesen elhaladhatok mellette? Különösen ha közben éppen egy autó halad el mellettem kis oldaltávolsággal...

  Vagy ha az út szélén parkoló autók állnak: az a biztonságosabb, ha a szoros jobbratartás jegyében közel megyek hozzájuk, és ha valamelyik ajtaja netán kinyílik, akkor nekimegyek (esetleg ráadásul eléesek a tőlem balra éppen elhaladó kocsinak) vagy ha eleve az út közepe felé húzódva haladok? Ön szerint az utóbbi esetben a mögöttem jövő autós nem fog látni és hátulról elüt? Bármilyen meglepő, nem ez a jellemző baleseti forma. Az egy dolog, hogy "ránézésre" veszélyesebbnek látszik, de ez édeskevés. A mai másik cikkhez írtam: "semmiféle életveszély nincs, legfeljebb nem lehet kövérgázzal előzni őket, mintha ott se lennének. Én elhiszem, hogy ez egyeseket zavar, de a nem tetszik, meg a veszélyes az nagyon különböző kategória és nagyon veszélyes és etikátlan ezeket egy újságírónak összemosnia!"

  Egy másik új szabályról nem emlékezik meg, ami pedig szintén kellően elborzasztó lehet "ránézésre": a nem főútvonal menti kerékpárutakat a jövőben nem lesz kötelező használni, a főútvonalon vezetetteket is csak akkor, ha a menetirány szerinti jobb oldalon vannak. Az ok itt is egyszerű: a kerékpárúton az összes mellékutca torkolatában elüthetnek, mert takarásból, rosszul beláthatóan érkezünk (különösen a bal oldalra eső kerékpárutaknál).

  Ez veszélyes, csak nem látszik. Illetve pont azért veszélyes, mert nem látszik.

  Ellentétben az úttesten menő kerékpárossal. Ami pont azért kevésbé veszélyes, mert látható.

  Remélem sikerült érthetőbbé tennem a szabálymódosítások okait.

  Üdvözlettel:
  ifj. Nagy Gábor
  Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezet”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszéd rétje

"Az új direkció nem tudta a közönséget maga mellé állítani." Tovább olvasom