Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Szabályszegők

JEGYZET - "Konkrét, felmutatható negatív példákból születnek az okos általánosítások."
Vásárhelyen most megmutatják: rend lesz biciklisfronton is. Két tragikus baleset nyomán arra a következtetésre jutottak: a kerekezők szabályszegései sem maradhatnak megtorlatlanul. Ilyen egyszerűek a dolgok mostanában: konkrét, felmutatható negatív példákból születnek az okos általánosítások.

Hiába bizonyítják nemzetközi kutatások, hogy alapvetően téves az a gyakran hangoztatott nézet: a biciklis balesetek többnyire a kerékpárosok hibájából következnek be. A sok vizsgálat közül például egy nagyszabású kanadai elemzésből – amely rendőrségi jelentések alapján 2572 torontói biciklis közúti balesetet vett figyelembe – egyértelműen az derült ki: az esetek közel 90 százalékában az autós volt a vétkes. Nálunk az ilyen felmérésektől dührohamot kap a legtöbb olyan sofőr, aki többmilliós, kényelmes, légkondicionált, környezetszennyező autójában szidja a fagyban, kánikulában is kerekezőket. Kibékíthetetlennek látszik az ellentét a két nézőpont, mentalitás, életszemlélet között.

Hiába győzködöm a sarki újságárushoz is négy keréken gördülő ismerősömet, hogy akkor kapna csak igazán gutaütést, ha Szegeden hirtelen minden kerékpáros kocsiba ülne, nem tudom meggyőzni arról: mindig annak kell előzékenyebbnek, figyelmesebbnek lennie, akivel a lóerő van. Ezt a mentalitást nálunk még sokáig kell tanulni. Mint ahogyan azt az igazságot is nehezen értjük meg, amit az említett kutatás is bizonyított: azokban az országokban, ahol a legtöbbet invesztálnak a biciklis kultúra és infrastruktúra fejlesztésébe – és ahol így a legtöbb a bringás –, ott a legkevesebb a halálos kerékpáros baleset.

Vásárhelyen van példa a normális gondolkodásra is: közlekedésbiztonsági számítógépes programot készítenek gyerekszereplők segítségével a városi rendőrkapitányság munkatársai, hogy bemutassák a helyes és a szabálytalan kerékpáros közlekedés közötti különbséget az iskolásoknak.

Persze a mára elhasználódott, felpúposodott, régi kerékpárutakat is érdemes lenne felújítani. Vásárhelyen csakúgy, mint Szegeden. A nálunk is örvendetesen növekvő biciklisforgalom miatt átkozódó autósoknak a hollandok mondását érdemes idézni: „Csak annyira kell türelmesnek, előzékenynek lenned az előtted haladó biciklissel, mint annak a másik autósnak, aki épp a te bicikliző gyermeked mögött készül előzni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az erőszak útján

"Torzul a lelkük, és megtanulják: nem bízhatnak senkiben." Tovább olvasom