Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szabályszerű vásárlás

"Szabályszerű vásárlásról álmodtam.
Miről másról, már egy hete csak a vásárlásra gondolok mindig. Felkészülten kezdek a karácsonyi ajándékbeszerzéshez: lefekvés előtt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Szövetségének intelmeit olvasom. Pontokba szedték, miként kell eljárnom, ha nem akarok magamnak vitát, illetve problémát."
Szabályszerű vásárlásról álmodtam.
Miről másról, már egy hete csak a vásárlásra gondolok mindig. Felkészülten kezdek a karácsonyi ajándékbeszerzéshez: lefekvés előtt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Szövetségének intelmeit olvasom. Pontokba szedték, miként kell eljárnom, ha nem akarok magamnak vitát, illetve problémát.

Álmomban elindultam MP3 lejátszót venni. A boltban gondosan megvizsgáltam a terméket. Elolvastam a ráragasztott címkéket, de nem értettem mindent. Az intelmek 1/b pontja szerint ilyenkor kérdezni kell. Volt kitől: vizsgálódásomat két biztonsági őr figyelte. „Elnézést, mi az a WMA?" „Jöjjön csak hátra, elmagyarázzuk" – fogtak közre, és bekísértek egy rosszul szellőző irodába. A motozás alatt elmondták, a WMA jó dolog, de a minőségnek ára van, amit a kasszánál ki kell fizetni. A táskám átkutatása után csalódottan elnézést kértek, és megígérték, hogy legközelebb is figyelnek rám. A kiválasztott termékkel a pult elé járultam.
„Ragaszkodom a magyar nyelvű használati-kezelési útmutatóhoz!" – közöltem. A dobozban angol, német, orosz, görög és arab nyelvű füzetecske lapult. Az eladó széttárta a karját: nincs magyar útmutató, de amit felbontottunk, el kell vinni. Ha nem megy a lejátszó kezelése, az öccse olcsón megtanít görögül.

A kiállított bizonylatot átvizsgáltam, szerepel-e rajta az értékesítő neve, címe, adószáma, az ár és a kiállítás dátuma. Egy úr a hátam mögött felkért, hogy ne tököljek, feltartom a sort. Hátrafordultam. A pályaudvaron találtam magam – jegyért álltam sorba, fülemben az új lejátszómból szólt a zene. Akadozva. A szüneteket éles sípolás töltötte ki.

Eljött a 3. pont, a reklamáció ideje – gondoltam, és visszaálmodtam magam a boltba. „Jegyzőkönyvet kell felvennünk – közöltem –, melyben szerepelnie kell a nevemnek, címemnek, hogy mikor, mennyiért vásároltam, mit kifogásoltam, és hogyan fogják a hibát orvosolni." „Holnap kicseréljük – mondta az eladó –, de jegyzőkönyvre nincs idő!"

„Ez esetben beírok a vásárlók könyvébe" – válaszoltam kurtán. A panaszkönyvet a két biztonsági őr nyújtotta át. Amíg írtam, udvariasan megmotoztak. Már láttam, nincs más hátra, a békéltető testület segítségét kell igénybe vennem. A testület 78 százaléka a C válaszra szavazott. „Megbízom a testületben, Vágó úr, jelöljük meg a C-t!"
Soha nem tudom meg, milliomos lettem-e, mert a reklám alatt felébredtem. Mint verejtékben úszó szabályszerű vásárló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs több csoda

"Két nap telt el az M5-ös szombati átadása óta. A mai lesz a harmadik. Ezt azért írom, mert szoktuk… Tovább olvasom