Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Szagos abszurd

"A halak normálisan úsznak, de hevesen lélegeznek. Majd később a vízfelszínhez közel úsznak, és rendszertelenül, néha görcsös módon kapkodják a levegőt."
„A halak normálisan úsznak, de hevesen lélegeznek. Majd később a vízfelszínhez közel úsznak, és rendszertelenül, néha görcsös módon kapkodják a levegőt. Egyre kevesebbet mozognak, megülnek egy félreeső sarokban, magukba fordulnak, apatikusak lesznek, majd elpusztulnak. A kopoltyúfedő lilásra is színeződhet. Ezeknek a szimptómáknak az észlelésekor ajánlott azonnal ammónium, és pH-mérés, majd a gyanú beigazolódásakor sürgős beavatkozás, amik közül a leghatékonyabb a pH-érték gyors lesüllyesztése lehet."

Ez történik egy akváriumban ammóniamérgezéskor. Ugyanez történhet a halastóban is, csak minden sokkal nagyobb, több, drasztikusabb. Tíz nap alatt 16 tonnányi haltetem a Csaj-tóban – el lehet ezt képzelni? Úgy értem azt, hogy a látványos halpusztulás 10 napja alatt nem lehetett hatásosan védekezni?

Úgy látszik, nem. És a tetemhalmok tövén máris kél a vita: az eddig 70 milliós veszteséget elkönyvelni kénytelen halászati cég szerint a Kecskemét, Félegyháza felől csordogáló Dong-ér hozta a mérget. A hatóság szerint nem. Patt. A halászoknak sakk-matt.

Hogy mégis mitől lehet százszor akkora az ammóniatartalma egy víznek, mint amiben a halak békésen úszkálhatnának, ahelyett, hogy elkezdenék görcsösen kapkodni a levegőt? Nem kell jósnak lenni: soha nem fog ez kiderülni minálunk. Megy még a vita-duma egy darabig. Mi most bedobjuk például, hogy lehet ammónia – ez a maró, mérgező, égető, lúgos ízű, színtelen, különösen átható, szúrós szagú, könnyezésre ingerlő gáz (nitrogén és hidrogén vegyülete) – akár a talajban is. Vulkánok, vagy égő széntelepek közelében. Bár a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben, amelynek része a Csaj-tó, vulkáni működést eddig nem regisztráltak, és nem jelentkezett még befektető a lappangó szénvagyon kibányászására sem – az ember sosem tudhatja... Lehet aztán ammónia a madarak, a kígyók, a gyíkok vizeletében, sőt fölszabadulhat a guanóból, és itt idézzük eszünkbe, hogy ezen a fokozottan védett területen, ahol most 16 tonnányi hal halt el – rengeteg a madár. Kígyó talán nincs, gyík is kevés. De az ember sosem tudhatja...

Majd a duma elhalkul, a szövegek végleg elfogynak, mint a Csaj-tóból a halak. Minden következmény nélkül.

Olvasóink írták

 • 4. waterbear. 2008. március 09. 00:07
  „ramsar, nem ironikus, pontosabban enm kicsit az:-))
  Hiszen a konkurencia biztosan felbérelt néhány madarat... na meg egy két tabletta és az evolúció is ugrik pár millió évet:-)))
  Szóval állíts azon a készüléken egy kicsit:-)

  Üdv.”
 • 3. ramsar 2008. március 05. 16:30
  „Valahogy így indul a pánik- és hangulatkeltés. Szerte a világon ezer és ezer halas(és nem halas-, hanem csak amolyan sima, természetközeli)tó van, és mindegyiknél ezer és ezer madár táplálkozik, pihen, fészkel. Ha a legcsekélyebb közük volna a vészesen magas ammónia-szinthez, akkor ennek a jelenségnek korábban és máshol is jelentkeznie kellett volna. Vagy ez is hungarikum, és a Csaj-tavi madarak addig rendezgették evolúciósan az anyagcseréjüket, amíg 1000x annyi ammóniumot tudnak a vízbe tenni, felborítva ezzel az évezredek óta működő egyensúlyt, és kiírtva ezzel a táplálékukat? Gondolkozzunk 1 kicsit, mielőtt írunk...

  Amennyiben ironikus felvetés lett volna, és az én készülékemben van a hiba, bocsánat - de nekem nem ez jön le az írásból.”
 • 2. Cc 2008. március 02. 19:23
  „Majd Fodor Gabriella elfuvolázza, hogy mi a tuti, hiszen a rábahabzást is rendbetette. Reszketve emlegetik azóta az osztrák tahók a nevét( már röhögés rázza őket).”
 • 1. waterbear. 2008. március 01. 22:09
  „Látom magam előtt, hogy a konkurencia által felbérelt madarak állnak a Csaj tó partján, és vezényszóra belevizelnek.... mind az öten...:-)

  A 16 tonnányi haltetemből a méretek alapján több kilónyi ammóniát lehetne kimutatni, ha ez így van, de szaga biztos lenne, vagy esetleg mástól bűzlik a halastó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar tükör

"A Koszovó elszakadásáról szóló hírek már feledtették: a vajdasági magyar pártok hosszú torzsalkodás… Tovább olvasom