Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Száguldunk

JEGYZET - ˝Miért ne lehetnénk milliónyi közmunkás országa?˝
– Egy lerobbant, döcögő, defektes járgányból üzembiztos, gyors, merész versenyautót építettünk – mondta Magyarország első embere a Hősök terén, s ahonnan ő nézi, valóban száguldásnak is tűnhet. Ahonnan a szomszédom, onnan már nem annyira, meg is jegyezte szombat reggel a boltba menet az utcánkban lomizókra, hogy nekik bizony igyekezniük kell, ha még oda akarnak érni a békemenetre.

Az önfoglalkoztatásnak ez a formája ugyanis változatlanul virágzik és tökéletesen alkalmazkodóképes. A lomtalanításkor sokan csak reggel viszik ki a felesleges holmikat a kapu elé, tanulva abból, hogy a kamaszlány ablaka előtt hajnali fél négykor is folyt a meglehetősen zajos értékmentés. Még jó, hogy a vasazók nem csöngettek be hosszabbítóval áramért a flexhez. Szóval, jönnek hét órához közel – utána már bármikor érkezhet a gyűjtőautó –, s még be is segítenek a lakónak egy-egy nagyobb darabnál az anyagmozgatásba.

Azt is megtudtuk az ország első emberétől a békemenet végén, hogy a magyarok megvédték munkahelyüket, sőt sok százezret teremtettek. Maguknak. Lomizásban, Angliában, és persze felülről irányítottan is a közmunkában. A teremtő erő persze még nagyon-nagyon barátságos statisztikai számbavétel mellett sincs köszönő viszonyban az ígért egymillió új álláshellyel, de ez nem akadályozta meg miniszterelnökünket abban, hogy felvegye bakancslistájára a „mindenkinek munkát adó, új magyar gazdaság felépítését". Kicsit álomszerű, de nem megoldhatatlan – miért ne lehetnénk milliónyi közmunkás országa? Igaz, a szezonon kívül a fejekbe töltött felzárkóztató tananyag továbbra is államtitok lesz az újságírók számára, a fűszálak viszont az ország egyetlen pontján sem nőnek majd túl 7,5 és 9,5 centiméteres tartományon.

Persze az ország első embere pontosan tudja, milyen fontos a munkahely, nem véletlenül avatott a közelmúltban olyan fejlesztéseket, amelyeket nem sokkal korábban egy kicsit már felavattak. Most viszont itt a választás. És ezek nem közmunkaközpontok, hanem valódi értéket teremtő, piacon megmért munkahelyteremtések. Mint ahogy például a januárban egyszer már átadott, de a csütörtökön újra felavatott Knorr-Bremse hatmilliárdos járműgyártó és fejlesztő bázisa Kecskeméten. A Waberer's néhány hete miskolci leányvállalatánál adott át 160 kamiont, és teremtett száz új munkahelyet, most szerdán hosszabb volt a szalag a példaértékűen sikeres fuvarozó cégnél: ötszáz kamiont és hatszáz új dolgozót „avattak", immár kormányfői asszisztálással.

Nem csoda, ha száguldunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyen

˝Ideje optimizmust tanulnunk a madagaszkáriaktól.˝ Tovább olvasom