Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Szakadás

"A mórahalmi fideszes polgármester, Nógrádi Zoltán és a vásárhelyi polgármester, Lázár János, a Fidesz megyei elnöke nem mindenben ért egyet. A választások után az előbbi tábora volt sikeresebb, most az utóbbi csapata próbálta megerősíteni a pozícióit a hatalomban. Ennyi történt."
Mint valami Damoklesz-kard, úgy függ tegnap óta a szavazások eredményét jelző tábla az elnöki asztal fölött a megyei önkormányzat Csongrád Termében. Múlt csütörtökön még a szemben lévő falon volt. Azért szerelték át, mert a terem végében ülő képviselők eddig nem látták a szavazás eredményét. Az biztos, ezután még többen fogják nézni ezt a táblát.

Egy hete megbukott a költségvetés: a megyei önkormányzat vezetését adó polgári frakcióból négyen hiányoztak, közülük ketten nem jelezték előre távollétüket, sejthető, hogy nem véletlenül maradtak otthon. A tegnapi rendkívüli közgyűlésen aztán új frakció alakult, a négy múltkori hiányzó és még két képviselő részvételével. „Osztódással szaporodunk" – dörmögte valaki a bejelentés után a polgári frakció asztalainál. „Szakad a Fidesz?" – kérdezték a szünetben a folyosón, persze nem a párt barátai.

Szerintem csak folytatódik az a csata, ami már az önkormányzati választások előtt elkezdődött a jobboldalon. A Fidesznek a parlamentben sikerült elérnie, hogy a megyei önkormányzatokat ne szüntesse meg a kormány. De arról, hogy mire jó, mire használható ma ez az ezeréves intézmény, megoszlanak a vélemények a párton belül Csongrád megyében. A mórahalmi fideszes polgármester, Nógrádi Zoltán és a vásárhelyi polgármester, Lázár János, a Fidesz megyei elnöke nem mindenben ért egyet. A választások után az előbbi tábora volt sikeresebb, most az utóbbi csapata próbálta megerősíteni a pozícióit a hatalomban. Ennyi történt.

És mi történhet még?
Bármi. De szerintem senkinek sem érdeke, hogy a jobboldal Csongrád megyében meggyengüljön. A közéletnek a mai állapotban erős, és főleg józan és nyugodt pártokra van szüksége. Valószínű, hogy a belső viták ezután a háttérben zajlanak. Ez így volt most is, együtt megszavazták a költségvetést.

Elegáns gesztus lett volna a baloldaltól, ha egy héttel ezelőtt kisegíti a polgári frakciót, és megszavazza a büdzsét. A szocialisták azonban azt mondták: a többség felelőssége a költségvetés elfogadása. Ehhez akkor azt is hozzá kell tenni: most csak a jobboldaltól lehet várni, hogy a megyei önkormányzatot igazán hasznossá tegye. Mert az igazi kérdés az, életben marad-e a megye milliárdos hiánnyal; hogy végképp a pártkatonák gyakorlótere marad, vagy igazi, az államnál jobb gazdája lesz a középiskoláknak, kórházaknak, és a megszorítások közepette is keres pénzt a fejlesztésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív ágyak, kemény csaták

"A számokat és a tényeket látva egyértelműnek tűnik: a vásárhelyi kórház ügyében kormányoldalról… Tovább olvasom