Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szakértői vélemény

"Úgy látszik, a szakértők malmai is lassan őrölnek."
Lehet ízlelgetni a kifejezést. Nekem nem ízlik. Rossz érzéseket kelt az emberben, ha azt hallja: szakértői vélemény. Valami baj lakozhat ott, ahol erre van szükség. Elméletileg a szakértői vélemény aztán tényleg megmondja a tutit, az objektívet. De hogy lehet objektív egy vélemény, ami óhatatlanul szubjektív is? És mi van akkor, ha két tuti szakértői vélemény homlokegyenest ellentmond egymásnak? Akkor egy még tutibb mondja ki a végső szót, ami persze szintén kézből kontrázható?

Ha már nem lehet 100 százalékig objektív egy szakvélemény, akkor milyen lehet? Lehet például gyors vagy lassú. Mifelénk az utóbbi dívik általában. Józan paraszti ésszel nehéz felfogni, hogy a két és fél éve meghalt, úgynevezett mindszenti beteg ügyében még mindig nem sikerült a bíróságnak eldöntenie, hogy hibázott-e a vásárhelyi doktornő, amikor az idős férfit továbbküldte a mentővel. Az egyik szakértő szerint igen, a másik szerint nem, a harmadik pedig még nem készítette el a jelentését, ezért kellett a legutóbbi tárgyalást elnapolni. Úgy látszik, a szakértők malmai is lassan őrölnek. Számtalan esetben, amikor a hír hátterére is kíváncsi a sajtó, akkor megkapja a szóvivőtől, a szakértői vélemény elkészülte előtt egy nyikkot se!

A szegedi kisvonatos balesetről is vékony csatornán szivárogtatta a rendőrség az információt, holott, állítólag, már a baleset helyszínelésekor világossá vált, hogy hibázott a sofőr. Ezt azonban a nyilvánosság számára nem tették hozzáférhetővé. Mintha szakértői véleményre vártak volna.

Nem szeretem, ha valaki amerikai példákat hoz, de tényleg eszembe jutott, hogy a június végén elhunyt Michael Jackson halálát követően már az első napokban közzétették az első orvosszakértői véleményt. Azóta pontosan tudják, milyen fajta gyógyszerek, mekkora dózisban okozták halálát. Orvosa ellen már vádat is emeltek.

Úgy látszik, ott hamarabb megszületnek az igazságszolgáltatáshoz szükséges dokumentumok. Persze, ez is csak egy vélemény.

Olvasóink írták

  • 1. Klukó 2009. szeptember 22. 12:33
    „Bárándyné balesetének első szakértői véleménye:
    "A szakértő azt rögzítette, hogy műszaki hiba semmiképp sem okozhatta a tragédiát. Mindkét kocsi műszakilag megfelelő állapotban volt. A defektet a szakértő nem a baleset előzményének, hanem következményének tudta be. Vagyis a Honda hirtelen balra tartó irányváltoztatása műszaki hibával nem hozható okozati összefüggésbe - derül ki a szakvéleményből. "
    "Bizonyíték hiányában felmentették Bárándynét...."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesítmény

"A válság Magyarországon megtakarítások nélküli, hiteleiket nyögő embereket talált." Tovább olvasom