Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Számmágia

JEGYZET - ˝370 az idei átlagpontszám.˝
Az adatok és arányok bűvöletében élve várta a fél ország a felvételi ponthatárok kihirdetését. E küszöbértékekből néhányan a magyar felsőoktatás egészét minősítő, messzemenő következtetéseket igyekeztek levonni. Pedig erre ezek a számok nem alkalmasak. Ezt ilyentájt évről évre elmagyarázza a szegedi egyetem rektora. Mintegy tudományt népszerűsítő céllal.

Sorsdöntő persze a ponthatár – az érettségizett felvételiző szemszögéből. Azt mutatja, hogy a középiskolai eredmények alapján gyűjtött pontok összege elegendő-e ahhoz, hogy az ifjú beléphessen az általa választott felsőoktatási intézmény kapuján. Az egyetem számára viszont bármely szakjának a felvételi ponthatára csak arról árulkodik, hogy az oda jelentkezők közül a sorban az utolsó milyen képességű, miként teljesített az érettségi vizsgán.

A „legekre" vadászók figyelmét ezért irányították idén is az átlagpontszámokra az SZTE felvételiről tájékoztató vezetői. A Szegedi Tudományegyetem színvonalának megítéléséhez adalék, hogy állami ösztöndíjas, nappali tagozatos alapképzésein 370 az idei átlagpontszám. Ráadásul idén a tavalyinál több tehetséges fiatal választotta a szegedi egyetemet alma materül.

Vonzó szám, továbbtanulásra ösztönöz a diplomásként várható bér. Az SZTE slágerszakján végző informatikusok számíthatnak a legnagyobb, havonta 259 ezer 800 forint fizetésre.

A számmágia a gólyákat oktatókat is érinti. Mert a hallgatók véleménye befolyásolhatja majd az egyetemi tanárok fizetési papírján szereplő számot is. Hasonlóképpen bérkorrigáló elem a kutatás eredményét bemutató szakcikkek idézettségi indexe. Ezek a számok azonban nem alkalmasak az egyetemi oktatás és kutatás valós hatásának az illusztrálására. Ezt magyarázzák jó ideje a tudósblogot vagy a sokak által olvasott médiumoknak cikket író szegedi egyetemi tanárok. Ők az egyetemi hallgatókon kívül az átlagemberre, a döntéshozókra is hatni akarnak – a tudományt népszerűsítve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti gödör

˝A megszokás eltompítja a figyelmet.˝ Tovább olvasom