Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Számmisztika

JEGYZET - "Az urak persze ezeket az áremelkedéseket észre sem veszik."
Ki gondolta volna: az élő sertés kilója ugyanannyi, mint a gázolajé. És áruk úgy mozog együtt, mintha egypetéjű ikrek lennének. Aki tehát elhatározta, elfogadta és megszavazta a dízel jövedéki adójának drasztikus emelését, tudnia kellett, hogy ezzel a hús – és minden más, amit szállítani kell – árát is durván megemeli. Akár 15–20 százalékos drágulásra is számíthatunk.

A valóságot ez ügyben sem a kormányszolgálati médiából fogjuk megtudni, hanem a bolti szembesítéskor. Mint legutóbb a gyógyszereknél. A déli krónika szerint több mint 2000 gyógyszer ára változott, 534 gyógyszerért kevesebbet kell fizetni a patikákban. És már következett is a lelkes riport a patikákból, hogyan készültek fel a árcsökkenés miatti rohamra. És még csak nem is hazudtak. A 2220–534=1686 kivonást meg végezze el a tisztelt hallgató – ennyinek emelkedett az ára.

Most is napvilágot látnak majd a KSH havi inflációs adatai, ami szerint az infláció valószínűleg ismét 3,5–4 százalék között lesz. Talán még elmondják azt is, mennyivel emelkedtek az élelmiszerárak az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Szeptemberben 6,2 százalékkal. Ha a propagandista itt megáll, még csak azzal sem lehet vádolni, hogy hazudott. De ki mondja az emberek szemébe, hogy ebben a 6,2 százalékos átlagban benne van a cukor 45, a liszt 33, az étolaj 27, a kávé 16, a kenyér 12, a tej 11, a margarin 23 vagy a vágóállat 13 százalékos drágulása is. És az áfaemelés még csak ezután jön.

A másik nagy statisztikai szám szerint a bruttó keresetek 4,3, a reálbérek 1,6 százalékkal nőttek az év eddig eltelt időszakában. Az átlagbér pedig 210 ezer forint. Nem is rossz, csakhogy ugye ez kijöhet úgy is, ha három 95 ezres meg egy 555 ezres fizetés átlagát veszem. Hiába, no, már Churchill is megmondta: „Csak annak a statisztikának hiszek, amit én manipuláltam." Én meg a háziasszonyoknak hiszek, akik azt mondják, ha egy vásárlás tavaly kijött négyezerből, most ugyanaz hatból – és mindenre egyre kevesebb jut, vagy már nem jut. Ez a nagy magyar valóságos fogyasztói kosár. Az urak persze ezeket az áremelkedéseket észre sem veszik, hiszen kormány szabadságharcos lendületében a gazdagságot tette meg legfőbb értéknek, a jómódúak mellé állt: az egykulcsos jövedelemadóval évi 500 milliárddal járul hozzá jólétükhöz. A többiek – egy másfajta kétharmad – kontójára és rovására.

Visszatérve a húsra: az újabb áremelkedésnél is aggasztóbb, hogy bajban van az állattenyésztési ágazat, rohamosan nőnek költségeik, kénytelenek árat emelni, amivel versenyképességüket veszélyeztetik: rövid időn belül aggasztó mértékben megnőhet a magyar boltokban a külföldi húsok, hústermékek aránya. A kormánynak meg még mindig esze ágában sincs csökkenteni az élelmiszerek áfáját. Most már az agráriumban is olyan sasszéra lenne szükség, mint amilyennel Matolcsy próbálja visszapaterolni az IMF-et az országba.

Olvasóink írták

 • 4. elekesani 2011. november 22. 11:39
  „Őrfi Ferenc úr minden szavával egyet értek ! " Az urak persze ezeket az áremeléseket észre sem veszik." Pedig ők generálják nem véletlen, igy persze nem is akarnak tudomást venni róla! Ráadásul teljesen egyet kell értenem az előttem szolókhoz /1. 2. 3./ is . Már régóta várjuk azt a bizonyos társadalmi robbanást!”
 • 3. veva 2011. november 21. 21:42
  „A többség sorsa: mindennapos harc a megélhetésért:(”
 • 2. scott1 2011. november 21. 09:36
  „"Churchill is megmondta: Csak annak a statisztikának hiszek, amit én manipuláltam."
  Így legalább már mindenki érti miért nem születtek ilyen jegyzetek az elmúlt években az Önök részéről...
  De aki még se értené, annak a pontos válasz is szerepel az írásban: "A valóságot ez ügyben sem a kormányszolgálati médiából fogjuk megtudni" :))))))”
 • 1. klj_54 2011. november 21. 08:57
  „Társadalmi, szociális robbanás előtt áll az ország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanús bifsztek

"Orbán Viktor maga szeret főzni, elsősorban a saját szája íze szerint." Tovább olvasom